28. 01. 2020 - 15:48
Sudija koji je "odlučio" finale Eura: Kolega me pitao zašto...
907
Shares
Sudija koji je

KORACI KARAČIĆA IZAZVALI DOSTA POLEMIKE

Sudija koji je "odlučio" finale Eura: Kolega me pitao zašto sam to sudio

28. 01. 2020 - 15:48
0
Shares

Koraci Igora Karačića 20-ak sekundi prije kraja finala presudili su finale Evropskog rukometnog prvenstva u Štokholmu u kojem je Hrvatska izgubila od Španije 22:20 i nije uspjela doći do premijernog naslova prvaka Starog kontinenta.

Aleks Dujšebajev u kontri je potom zabio gol, a izbornik Hrvatske Lino Červar pozvao tajm-aut na kojem nije štedio makedonskog sudije Đorđa Načevskog, koji je dosudio Karačiću korake. 

- Ukrao nam je loptu, je*o mu mater bezobraznu - grmio je razočarani Červar, koji je godinama radio u Sjevernoj Makedoniji. 

Načevski je utakmicu sudio sa Slavom Nikolovom, a komentar cijele situacije i suđenja u finalu podijelio je s novinarom portala Balkan Handball. 

- Kolega me pitao: "Što si to sudio?" Odgovorio sam mu: "Ne brini, siguran sam da su to bili koraci" - otkrio je Načevski i dodao: 

- Teško je donijeti jednu takvu odluku jer ne želiš biti taj koji će odlučiti finale Evropskog prvenstva u posljednjoj minuti. Olakšavajuća je stvar da sam u tome trenutku bio 100 posto siguran da je igrač napravio barem šest koraka. Sve to, međutim, moraš odlučiti u djeliću sekunde. 

Koliko je stil igre Španaca i Hrvata bio zahtjevan za suđenje? 

- Nije lako suditi Španiji i Hrvatskoj s obzirom na to da obje ekipe igraju jaku, ujedno i prljavu odbranu, što se vidi i po broju isključenja koje imaju. Trudili smo se da svojim autoritetom i znanjem svedemo probleme na minimum i da se utakmica završi s po dva isključenja na obje strane. Tu svakako veliku ulogu ima i to što nas ti igrači cijene kao sudije i ljude, zato znaju da svaka odluka koju donesemo nikad neće namjerno biti usmjerena protiv jednog. 

Kakav je pritisak bio suditi finale? 

- Pritisak uvijek postoji, a bio je puno veći s obzirom na to da smo sudili Hrvatskoj, gdje imamo puno prijatelja. Zato smo dali sve od sebe da budemo pravični i obazrivi pri svakoj odluci, nismo željeli dati povod za negativne komentare s druge strane - zaključio je Načevski.

Učitaj još novosti