18. 01. 2020 - 12:33
ŠVEDSKA LEGENDA BRUTALNO ISKRENA 'Ovo je kompletna katastrofa,...
907
Shares
ŠVEDSKA LEGENDA BRUTALNO ISKRENA 'Ovo je kompletna katastrofa, razočaran sam' AS DOMAĆIH SE POSUO PEPELOM 'Izvinjavamo se'

EURO 2020

ŠVEDSKA LEGENDA BRUTALNO ISKRENA 'Ovo je kompletna katastrofa, razočaran sam' AS DOMAĆIH SE POSUO PEPELOM 'Izvinjavamo se'

18. 01. 2020 - 12:33
0
Shares

Možda je neko mislio da je pobjeda protiv Francuske bila slučajna, ali nakon jučerašnjeg sjajnog izdanja s europskim viceprvacima Šveđanima dvojbe više ne bi trebalo biti. U fantastičnoj utakmici Portugal je ostvario jednu od najvećih i najznačajnijih pobjeda u svojoj povijesti, njegovi reprezentativci ovaj će veliki trijumf pamtiti zauvijek.

Švedska je pred svojih 10 hiljada navijača bila veliki favorit, i vjerovatno se ni najveći optimisti u redovima portugalskih navijača nisu mogli nadati scenariju kakav se sinoć odvio u Malmöu. Portugal je europski prvak u nogometu, ali i rukometaši imaju što pokazati. Ovom pobjedom najavili su kandidaturu za visok plasman, dok je Švedska praktički ispala; do kraja bi trebala pobijediti sva tri suparnika, a k tome bi joj se trebali poklopiti i ostali rezultati.

Slovenija i Norveška predvode ovu skupinu s po četiri boda, Portugal i Mađarska imaju po dva, dok su Island i Švedska bez bodova. Ovim porazom Šveđani su ponovili svoj najveći postraj na Euru, 2014. su s istim rezultatom izgubili od Poljske. Portugalci su Švedsku savladali po prvi put u povijesti, u prijašnja četiri ogleda najbolje su prošli s -5.

- Mi smo autsajderi i to nam savršeno pristaje – rekao je još uoči početka turnira selektor Pereira, koji je izvrsnom taktikom u potpunosti zaustavio suparnika. Igračem utakmice proglašen je portugalski golman Alfredo Quintana koji je s 11 odbrana bio na 38 % zaustavljenih udaraca, pišu Sportske novosti. U napadu je pak briljirao Fabio Magalhaes sa šest golova i sedam asistencija u svega 38 minuta igre. Švedska od početka nije izgledala dobro ni u obrani ni u napadu, nije bilo rješenja za suparnika koji je igrao sve bolje i u 18. minuti vodio s 10:7 nakon serije 4:0. Do 22. minute imao je Portugal čak 79 % šuta, a švedski su navijači u nevjerici promatrali zbivanja na terenu.

rukometportugal

Na poluvremenu 15:12, a u nastavku još uvjerljivije izdanje izabranika Paula Pereire koji je koristio i igru sedam na šest. Do 48. minute vodili su 24:17 i tu je sve bilo riješeno. Prikazali su odličnu kolektivnu igru, u strijelce im se upisalo 10 igrača...

- Izvinjavamo se, ovo je sramota. Nije nam se to smjelo dogoditi kod kuće – rekao je Lukas Nilsson.

Oglasio se i legendarni švedski rukometaš Magnus Wislander.

- U potunosti su nas nadigrali. Ovo je kompletna katastrofa. Nije iznenađenje da je Portugal pobijedio, nego način na koji je Švedska izgubila. Razočaran sam.

Učitaj još novosti