02. 12. 2019 - 10:39
Na Euru bez predaje: U 60 minuta možemo svakoga iznenaditi!
907
Shares
Na Euru bez predaje: U 60 minuta možemo svakoga iznenaditi!

MARIN VEGAR ZA AVAZ

Na Euru bez predaje: U 60 minuta možemo svakoga iznenaditi!

02. 12. 2019 - 10:39
0
Shares

Veoma važna alternativa Nikoli Prci na poziciji lijevog beka u rukometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine u fazi napada je Marin Vegar (29).

Igrača iz Ljubuškog nije bilo na posljednja dva okupljanja izabranika Bilala Šumana, ali je u ovom trenutku spreman i igra veoma solidno za Eurofarm Rabotnik, klub iz Bitolja (Sjeverna Makedonija), koji nastupa u regionalnoj SEHA ligi te evropskoj Ligi prvaka.

Formu je Vegar potvrdio prošlog vikenda kada je u Šapcu imao šut 11/8, ali je njegova ekipa izgubila golom razlike od domaće Metaloplastike.

- Ne mogu biti zadovoljan kad izgubimo utakmicu kao u Šapcu. Šest-sedam puta smo gubili ove sezone tako na jednu loptu. Zato je posljednjih dana bilo dosta turbulentno kod nas i dosadašnji trener Stevče Aluševski je dobio otkaz. Sad nas vodi pomoćni trener do daljnjega - govori za Avaz Vegar, koji ipak igra dobro.

- Svojom formom sam relativno zadovoljan, ali mislim da je moglo bolje individualno, a posebno ekipno. Ovo je klubu prva sezona u SEHA ligi i Ligi prvaka, ali je na kraju ipak domaće prvenstvo najvažnije - napominje Ljubušak.

Brzo se Marin vratio u formu, s obzirom na to da je u oktobru istegao ligamente koljena, zbog čega je pauzirao tri sedmice i nije ga bilo u utakmicama “Zmajeva” protiv Crne Gore.

- Odigrao sam posljednje tri utakmice i išlo je dobro. Jednostavno, imamo mnogo utakmica i moraš brzo uloviti formu, pogotovo jer nismo u nekoj sjajnoj sezoni - kaže Vegar.

Za njega je sad najvažnije da sačuva zdravlje do okupljanja i Eura koji očekuje reprezentaciju u januaru iduće godine (Evropsko prvenstvo igrat će se od 10. do 26. januara u Švedskoj, Austriji i Norveškoj).

- Prvo se treba izboriti da budem na spisku jer posljednja dva puta nisam bio zbog povreda. Očekuju me još četiri klupske utakmice do kraja prvog dijela i bitno je da samo nastavim ovako - naglašava Marin.

Slično je i kada su ostali naši igrači u pitanju.

- Neko ima više, neko manje utakmica do okupljanja, a ko je u kakvom stanju najbolje će se znati tek kad se okupimo. Valjda neće biti više povreda. Vidim da oni koji su imali problema sad već igraju i nadam se da će biti na raspolaganju u januaru - priča Marin.

A na završnici EP-a u Trondhajmu (Norveška) očekuju nas susreti grupe D s domaćom selekcijom Norveške, Francuzima i Portugalcima. Dvije prvoplasirane reprezentacije idu u drugu fazu Eura.

- Mislim da je to najteža grupa na prvenstvu. Ipak je nama ovo prvo Evropsko prvenstvo. Treba otići neopterećen, ali s velikom željom da se ostvari što bolji utisak i rezultat. Bit će teške utakmice, ali u 60 minuta možeš svakoga iznenaditi. Barem s Portugalcima možemo odigrati dobar meč, dok je premija sve što napravimo protiv Norveške i Francuske - zaključio je Vegar.

Vegar vjeruje da stvari idu naprijed u našem rukometu te da ćemo biti u stanju solidno se predstaviti na Evropskom prvenstvu.

- Pratim dešavanja u vezi sa Savezom, vidim da se neke stvari pomiču nabolje, prvenstveno komunikacija između predstavnika Saveza i reprezentacije. Očekujem i da će sve biti uredu, da će država stati iza nas tako da potpuno spremni odemo na prvenstvo - kaže Marin.

Zajedno s Vegarom prilično dobro za Eurofarm Rabotnik igra Elmir Građan (25) na poziciji pivota. Goraždanin je, također, na širem spisku A-tima BiH. Njih dvojicu najvažnije klupske borbe očekuju na proljeće u makedonskom prvenstvu.

- Metalurg je u padu finansijski i rezultatski, tako da su i prošle sezone završili kao treći. S druge strane, pitanje je šta će biti i s Vardarom, jer ni tamo nije bajna situacija. Siguran sam da mi imamo šta reći po pitanju borbe za titulu u makedonskom prvenstvu. Bit će gusto - smatra Vegar.

Vegar je prošle sezone nastupao za Steauu iz Bukurešta, sa kojom je bio drugi u Kupu Rumunije. Prethodno je četiri sezone nastupao za Nexe Našice iz Hrvatske.

U BiH je ranije nosio dres ekipe Izviđača iz Ljubuškog.

Učitaj još novosti