30. 11. 2019 - 19:58
KOMIČNI FORMAT EURA Hrvatskoj bolje da bude druga, nego prva u...
907
Shares
KOMIČNI FORMAT EURA Hrvatskoj bolje da bude druga, nego prva u grupi. Evo i zašto

KALKULACIJE

KOMIČNI FORMAT EURA Hrvatskoj bolje da bude druga, nego prva u grupi. Evo i zašto

Sport.ba
30. 11. 2019 - 19:58
0
Shares

Hrvatska će na Evropskom prvenstvu sljedećeg ljeta igrati u grupi D s Engleskom, Češkom i pobjednikom play-offa grupe C, a to mogu biti Srbija, Norveška, Škotska ili Izrael.

Vatreni prvu utakmicu na Euru igraju 14. juna na Wembleyu protiv Engleske, a sljedeće dvije u Glasgowu. Prvo s Češkom i onda s reprezentacijom koja će doći iz play-offa. Iz svake od šest grupa u osminu finala idu prve dvije reprezentacije te četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Osvoji li prvo mjesto u grupi, Hrvatska bi u osmini finala igrala 30. juna u Dublinu koji je relativno blizu Glasgowu, ali to bi bila dosta teža opcija. To bi značilo da bi protivnik u osmini finala bila drugoplasirana ekipa iz grupe F koja je već sad okarakterizirana kao "grupa smrti". Potencijalni protivnici su Portugal, Njemačka i Francuska.

Puno bolja varijanta Hrvatima bi bila osvojiti drugo mjesto u grupi što bi Hrvatsku poslalo u Kopenhagen u kojem bi 29. juna igrala protiv drugoplasirane reprezentacije iz grupe E. Ako se pretpostavi da će Španija osvojiti prvo mjesto, protivnik Hrvatske u osmini finala bila bi Švedska ili Poljska, a potencijalno i BiH koja je u play-offu grupe B Lige nacija, prenosi "Index".

Bude li Hrvatska među najboljim trećeplasiranim reprezentacijama, igrala bi ili s pobjednikom grupe E ili grupe C. Nije ni to loša opcija jer bi u osmini finala mogla igrati s pobjednikom grupe C, a u eventualnom četvrtfinalu s pobjednikom susreta između drugoplasiranih reprezentacija iz grupa A i B.

Polufinala i finale Eura igraju se na Wembleyu.

Učitaj još novosti