29. 11. 2019 - 17:35
Nogometni „black friday“: Ove zvijezde u januaru mogu se...
907
Shares
Nogometni „black friday“: Ove zvijezde u januaru mogu se dobiti po ogromnom popustu

BROJNA VRHUNSKA IMENA

Nogometni „black friday“: Ove zvijezde u januaru mogu se dobiti po ogromnom popustu

Germanijak.hr
29. 11. 2019 - 17:35
0
Shares

Black friday, jedan od najsretnijih dana za „šopingholičare“, već je godinama neizostavan dio američke kulture. Kako to obično biva, dominantna kultura brzo prenese svoje aspekte i van svojih granica, poglavito na periferne dijelove, pa je tako „crni petak“ pronašao svoje mjesto i u Europi. I dok se svaka iole ozbiljnija tvrtka još ozbiljnije priprema za taj dan kada se marketinški može dodatno ispromovirati, „crnog petka“ uvelike se boje brojni nogometni klubovi koji imaju ugovore s vlastitim igračima koji istječu po završetku sezone.

Tako je i black friday počeo označavati svojevrstan pogled prema siječanjskom prijelaznom roku, u kojemu bi imućni i snalažljivi klubovi (vidi pod: Juventus) krenuli s pripremom za ojačavanje kadra. Ozljede, krivo procijenjena ljetna pojačanja ili pak odlasci klubove mogu natjerati da trguju u zimskom roku, a tim povodom mi smo pregledali igrače kojima ugovor s aktualnim klubom istječe po završetku ove sezone.

To znači da oni mogu dogovoriti transfer već ove zime i na ljeto doći besplatno, ili pak ako se klubovi dogovore, igrači mogu prijeći već u siječnju, ali uz kudikamo manju odštetu upravo iz razloga što ih klub koji ih želi dovesti, može to napraviti potpuno besplatno samo šest mjeseci poslije.

Pa krenimo redom.

Prvo ime koje upada u oči, i koje se već naveliko počelo vezati uz odlazak iz svog trenutnog kluba, jest ono Christiana Eriksena. Trenutno procijenjen na okruglih sto milijuna eura, najvrijedniji je eksponat na našem popisu. Mourinho je rekao da mu neće raditi problem, ako bude htio otići, a nekoliko europskih 'teškaša' već se lomi za njegovim potpisom.

eriksen

Sljedeći na listi je Edinson Cavani, napadač PSG-a trenutno ima 32 godine i sve su jače spekulacije kako će ove zime napustiti 'grad svjetla' i otići u MLS. Njegova trenutna vrijedfnost je 40 milijuna eura, koliko vrijedi i dvije godine mlađi Toby Alderweireld.

Belgijski stoper odbija potpisati novi ugovor, za razliku od još jednog njegovog suigrača iz Tottenhama, Jana Vertonghena, koji bi mogao potpisati produženje. Ipak, taj dogovor je još uvijek u magli pa tek treba vidjeti hoće li i gdje otići ove sezone 22 milijuna vrijedan branič Spursa.

alderwireld

Nešto manje od gorespomenutog Alderweirelda vrijedi Willian. 31-godišnji krilni napadač Chelseaja procijenjen je na 35milijuna eura, a trenutno je u procesu pregovaranja za novi ugovor. Sve su opcije u igri, tako da ćemo trebati pomno ispratiti što će Brazilac napraviti ove zime.

Pet milijuna manje od njega vrijedi Ryan Fraser, krilni napadač Bournemoutha. Iako je nedavno plasirana informacija da je Liverpool praktički dogovorio suradnju s njim, s Anfielda su negirali tu informaciju, iako bi 25-godišnji Škot bio fantastično pojačanje za Redse.

son-fraser

Poput Frasera, 30 milijuna eura vrijedi i desni bek PSG-a, Thomas Meunier, koji se minulog ljeta povezivao s Manchester Unitedom. Posao je propao te je on ostao na Parku prinčeva, a ove zime slijedi novi pokušaj odlaska iz francuske prijestolnice.

Ima tu i veznjaka u našoj momčadi. Nemanja Matić ima 31 godinu, ali žara u njemu i dalje ima. Procijenjen je na 25 milijuna eura, ali s obzirom na godine i istek ugovora, netko bi mogao dobiti odlično rješenje na defanzivnom veznom za male novce.

nmatic

Još jedan igrač Crvenih vragova postat će slobodan igrač na ljeto. Riječ je o stoperu Ericu Baillyu, koji muku muči s ozljedama. Njegova cijena je 25 milijuna eura, a ima 25 godina, stoga će biti zanimljivo vidjeti je li spreman netko riskirati s ovim braničem Obale Bjelokosti. Kvaliteta je neupitna, ali zdravlje je već druga priča...

U rangu između 20 i 25 milijuna eura, a da su slobodni nadolazećeg ljeta, nalaze se imena poput Driesa Mertensa, Marija Gotzea, Pedra i Josea Callejona, a u istom su 'košu' i stoper Reala, Nacho, veznjak Milana Giacomo Bonaventura te prekaljeni veterani Luka Modrić i David Silva. Upravo posljednja četiri spomenuta igrača procijenjena su na 20 milijuna eura, iako ih se vjerojatno može dobiti za manje novce, poglavito Silvu i Modrića zbog 'godine proizvodnje'.

Iz tog razloga, nisu mogli pronaći mjesto u našoj momčadi jer smo pazili da na svakoj poziciji bude najskuplji eksponat.

mertens

Iz tog razloga, u posljednjoj liniji su svoje mjesto, uz belgijski trojac Vertonghen-Alderweireld-Meunier, pronašla dva jako mlada igrača, ali koja puno obećavaju. Prvi je na lijevom boku, a riječ je o Malangu Sarru, 20-godišnjem mladom reprezentativcu Francuske, koji je trenutno procijenjen na 18 milijuna eura, a ugovor mu istječe po završetku sezone.

Momčad smo kompletirali nasljednikom Manuela Neuera, na kojega je 'šapu' već stavio Bayern Munchen. Riječ je o Alexanderu Nubelu, 23-godišnjem golmanu Schalkea i mlade njemačke reprezentacije, koji je već odbio produžiti suradnju Rudarima iz Gelsenkirchena.

Na popisu nogometaša kojima istječe ugovor po završetku aktualne sezone nalaze se još i Boubakary Soumare iz Lillea, Layvin Kurzawa iz PSG-a, Atalantin Josip Iličić, ruski napadač Artyom Dzyuba, Bayerov Charles Aranguiz, kao i Liverpoolov Adam Lallana.

ilicic

A gdje su još imena poput Chiellinija, Banege, Milnera, Girouda, Fernandinha, Ibea, Palomina, Kolarova, Garaya...

15750302121090

Učitaj još novosti