21. 11. 2019 - 16:35
MOURINHO OTVORIO DUŠU Posebni na prvoj presici ostavio sve...
907
Shares
MOURINHO OTVORIO DUŠU Posebni na prvoj presici ostavio sve novinare bez teksta

NOVI MENADŽER TOTTENHAMA

MOURINHO OTVORIO DUŠU Posebni na prvoj presici ostavio sve novinare bez teksta

Sport.ba
21. 11. 2019 - 16:35
0
Shares

Prva konferencija Josea Mourinha kao menadžera Tottenhama počela je šalom Portugalca da je "spreman za teška pitanja". Iako je ponavljao da on nije važan, najviše je zapravo govorio o sebi.

Na početku obraćanja novinarima, Mourinho je govorio o svom prethodniku Mauriciju Pochettinu.

"Prije svega, mislim da moram da kažem nekoliko riječi, a radim to sa dozom tuge, o Mauriciju. Želim da mu čestitam na svemu što je uradio i želim da kažem i javno da će ovaj klub uvijek biti njegov dom. Ovaj stadion će uvijek biti i njegov i može da dođe kada god poželi. Za njega će vrata uvijek biti otvorena. Po mom iskustvu, sutra je novi dan i on će pronaći svoju sreću. Pronaći će novi klub, vjerujem da je pred njim sjajna budućnost. Ovdje je uvijek dobrodošao", rekao je Mourinho.

Onda se našalio sa reporterom Sky Sportsa za koji je radio kao stručni konsultatnt u prethodnom periodu dok je čekao novi angažman.

"Malo sam razočaran što ste sretni zbog mog angažmana u Tottenhamu. Mislio sam da želite da me zadržite na Sky Sportsu. Postali smo prijatelji i veoma dobro znaš da sam uživao u saradnji sa vama, ali ovo je moj život i ja pripadam ovdje. Ovaj posao me čini sretnim. Možda se ne smijem mnogo danas jer imamo utakmicu za dva dana, a nemamo mnogo vremena za rad, ali duboko u sebi sam sretan".

Tottenham je trenutno 14. na tabeli, ali Mourinho vjeruje da ima mnogo prostora za napredak počevši već od duela sa West Hamom u subotu.

"Sretan sam što sam ovdje. Kada god neki klub pravi ovakve promjene usred sezone to znači da situacija nije dobra, osim ako se nije desilo nešto neobično za šta ljudi van kluba ne znaju. Uglavnom rezultati diktiraju ovakve odluke. Ovaj klub ima veliki potencijal, kao i potencijal igrača što me veoma raduje i što je jedan od razloga zašto sam prihvatio posao. Tu je vizija koju mi je predočio gospodin Levy. Znam da imam odličan posao u rukama".

Mourinho je ponovio da nema u planu da pravi dramatične i drastične promjene u timu i da će se truditi da nastavi tamo gdje je Pochettino stao.

"Jasno je da ne mogu samo da se pojavim i da za dva dana promijenim sve. Nemam baš najbolje iskustvo u preuzimanju timova usred sezone iako je ovo tek drugi put da sam u ovakvoj situaciji. Uradio sam to u Portu 2001., ali razmišljao sam o tome prethodnih mjeseci jer sam imao neki osjećaj da će se ovo dogoditi. Imamo utakmicu samo nekoliko dana od mog dolaska zato moram da imam povjerenja u tim koji preuzimam. Tim je bio u dobrim rukama, vodio ga je dobar trener, dobar tim stručnjaka. Naravno, mi imamo svoj sistem i neke stvari u vođenju će se promijeniti, ali ne mogu da dođem ovdje i da mislim da se sve vrti oko mene".

Portugalac je rekao i da je za prethodnih 11 mjeseci postao jači kao osoba.

"Mislim da prethodnih 11 mjeseci za mene nisu bili gubljenje vremena. Imao sam vremena da razmislim, da analiziram i da se pripremim. Nikada ne izgubiš svoju DNK, nikada ne možeš da izgubiš svoj identitet, ono si što jesi zbog svih dobrih i loših stvari. Ali, imao sam vremena da razmislim o mnogim stvarima i shvatio sam da sam tokom karijere pravio greške koje više neću ponavljati. Sada sam jači sa emotivne tačke gledišta, ne mislim na fizičku snagu, to sam uvijek imao. Opušten sam, motivisan i spreman i mislim da su to igrači u ovom kratkom vremenu osjetili. Spreman sam da ih podržim. U fazi sam u kojoj ne mislim na sebe, mislim na klub, na igrače, na navijače. Ne na sebe. Ovdje sam da pokušam da pomognem svima".

"Skroman sam dovoljno da sam mogao da analiziram svoju karijeru i njen razvoj. Ne samo prethodnu godinu, već sve probleme i rješenja. Princip te analize bio je da ne okrivljujem nikog drugog. Kada sam razgovarao sa svojim pomoćnicima i sa svima koju su me doveli do ove faze, shvatio sam da nemam koga drugog da krivim ili analiziram. To je bilo veoma važno za mene. Nemam pravo da dijelim savete, ali nekada je dobro napraviti pauzu. Za mene je to bilo prvo ljeto bez posla i nije bilo lako. Bio sam pomalo izgubljen tokom predsezone ali prije toga i poslije toga bio sam u procesu učenja. Čak sam naučio da budem konsultant na TV".

Zbog uspjeha koji je imao u prethodnim klubovima, pored nadimka "Posebni", navijači su ga često oslovljavali i sa "Mr Chelsea", "Mr Port", "Mr Real Madrid", a Mourinho kaže da to nije baš tačno i da je on čovjek kluba u kome radi u datom trenutku:

"Ja sam čovjek kluba u kome radim. Posvetio sam karijeru različitim avanturama u različitim zemljama dok nisam ostvario ono što se u tenisu zove Grand Slam. Želio sam to i uspio sam. Uvijek sam govorio da je Premijer liga moje prirodno okruženje, da je to liga u kojoj sam osjetio najviše ljubavi, gdje sam imao najviše opcija i zemlja u kojoj se osjećam sretno. Kada odlučite da u istoj zemlji ostanete više godina pomislite na gospodina Wengera, mislim da je on posljednji iz te generacije jedne velike ere. Mauricio je ovdje imao pet i po sjajnih godina, ali normalno je da promijeniš klub i sredinu. Ne bih bio iznenađen kada bi Mauricio sutra vodio neki drugi engleski klub, to je ta modernizacija u fudbalu. Sada imam samo jedan dres i samo jednu strast i jednu stvar na umu, a to moj klub Tottenham. Osvojio sam Ligu prvaka sa Portom i samo tri mjeseca kasnije igrao sam protiv tog kluba. To je život. Nisam u Chelseaju. Nisam u Unitedu, nisam u Realu ili u Interu. Oni su svi dio mene i ja sam dio njih, dao sam im sve i to je ono što ću da uradim i ovdje".

Učitaj još novosti