13. 11. 2019 - 12:18
Općina Centar očekuje da Vlada FBiH, Kanton i Grad Sarajevo...
907
Shares
Općina Centar očekuje da Vlada FBiH, Kanton i Grad Sarajevo učestvuju u finansiranju modernizacije stadiona Koševo

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Općina Centar očekuje da Vlada FBiH, Kanton i Grad Sarajevo učestvuju u finansiranju modernizacije stadiona Koševo

Sport.ba
13. 11. 2019 - 12:18
0
Shares

Sarajevska Općina Centar oglasila se saopćenjem za javnost vezanim za plan modernizacije stadiona „Asim Ferhatović Hase“. Kako se navodi, očekuje se i da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pomogne u projektu modernizacije. Tekst saopćenja prenosimo u cijelosti: 

- Nakon obavljene javne rasprave o konceptu izmjena i dopuna Regulacionog plana „Zetra“-zona sporta i rekreacije načelniku Općine Centar Sarajevo dr. Nedžadu Ajnadžiću pristigao je veći broj upita građana u vezi s mogućim osiguranjem finansijskih sredstava neophodnih za stvaranje uvjeta za održavanje fudbalskih događaja u organizaciji FIFA-e i UEFA-e. 

S tim u vezi važno je istaknuti da je u nacrtu budžeta Općine za 2020. godinu planiran iznos od 500 hiljada KM, a u konačnom prijedlogu, koji će razmatrati Općinsko vijeće na decembarskoj sjednici, načelnik Ajnadžić će predložiti povećanje ovog iznosa na milion maraka.

Građani su se raspitivali i za moguće učešće drugih nivoa vlasti u sufinansiranju projekta modernizacije Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“. U tom smislu načelnik Ajnadžić je uputio prijedlog Vladi KS, odnosno Ministarstvu kulture i sporta i gradonačelniku Sarajeva, kako bi se u budžetima Kantona i Grada Sarajeva osigurala značajna sredstva čime bi se već u januaru 2020. godine pokrenuo postupak javnih nabavki za radove na potpunoj rekonstrukciji terena, sistema zagrijavanja, ugradnji brojčanika na ulazima, uređenju svlačionica, prostora za novinare…

I ovoga puta načelnik Ajnadžić istječe da je u periodu od 1995. godine do danas jedino Ministarstvo kulture i sporta KS u 2018. godini izdvojilo 500 hiljada KM kao podršku Općini u realizaciji projekta modernizacije stadiona, te očekuje da će i u narednoj budžetskoj godini Ministarstvo sufinansirati navedene projekte.

S obzirom da je stadion Koševo objekt na kojem su održane Olimpijske igre u organizaciji Grada Sarajeva kao i mjesto otvaranja EYOF-a, načelnik Ajnadžić iskazuje uvjerenje da će gradonačelnik Abdulah Skaka, kao predlagač budžeta Grada Sarajeva, osigurati da se u ovom budžetu iznađu sredstva za finansiranje projekata na stadionu Koševo, pri čemu načelnik istinski podržava odluku Grada Sarajeva kojom se osigurava 500 hiljada KM za daljnju izgradnju stadiona Željezničara na Grbavici.

Općina Centar očekuje i da će Vlada Federacije BiH učestvovati u finansiranju navedenih projekata na stadionu Koševo i tako doprinijeti da će ovaj stadion zbog svog kapaciteta, odnosno broja gledalaca biti i u budućim vremenima mjesto za odigravanje najvećih fudbalskih predstava, kako klubova iz Bosne i Hercegovine u okviru evropskih takmičenja, tako i reprezentativnih susreta, ali i mjesto velikih kulturnih, muzičkih i drugih važnih projekata koji imaju i nacionalni karakter - navodi se u saopćenju Općine Centar.

Učitaj još novosti