22. 10. 2019 - 11:18
ŠTA SE DEŠAVA? Najbolji je igrač Arsenala, stvara najviše...
907
Shares
ŠTA SE DEŠAVA? Najbolji je igrač Arsenala, stvara najviše šansi, a trener ga je šutnuo iz ekipe

GDJE JE MESUT OZIL?

ŠTA SE DEŠAVA? Najbolji je igrač Arsenala, stvara najviše šansi, a trener ga je šutnuo iz ekipe

Sport.ba
22. 10. 2019 - 11:18
0
Shares

Gdje je Mesut Ozil?

Ovo je pitanje na koje je menadžeru Arsenala Unaiju Emeryju sigurno dosadilo odgovarati. Odnosno, tajnovito odgovarati.

Njemački veznjak je upisao tek jedan premijerligaški nastup za "topnike" ove sezone, dok je već četiri meča zaredom van konkurencije za tim.

U ponedjeljak, njegovo odsustvo poteglo je još više pitanja, pogotovo jer je Arsenalu nedostajalo kreativnosti dok su bezuspješno pokušavali probiti defanzivni blok Sheffield Uniteda.

Na kraju, "oštrice" su pobijedile 1-0 dok je Arsenal upisao novi neuspjeh na strani.

Na pitanje da li je Ozil dostupan, Emery je jednostavno odgovorio: "Može nam pomoći, da."

Ipak, britanski novinari vjeruju da bi Emeryju bilo pametnije da iskreno kaže šta se dešava, umjesto da ostavlja javnost da se pita.

Zašto ne igra ove sezone?

Od dolaska u Arsenal prije šest godina, Ozil je propustio 101 meč za "topnike", ali je imao samo jednu veću povredu u ovom razdoblju. Većina izostanaka je opravdana bolešću ili manjim povredama, dok je početak ove sezone zajedno sa Seadom Kolašincem propustio zbog onog čuvenog pokušaja krađe.

Kolašinac je od tada uveliko u startnoj postavi, a Ozil se nakratko pojavio i opet nestao, nekad zbog nespremnosti, nekad jer je Emery vjerovao da drugi igrači zaslužuju šansu.

Arsenal? Emery? Ozil? Koga kriviti?

"Ovo je problem u modernom fudbalu, ovi unosni ugovori koji igrači dobijaju. I kada ne igraju u skladu s očekivanjima, odmah ide na naslovnice koliko novca zarađuju i koliko prikazuje na terenu. Čini mi se da postoji veliki problem iza kamera zbog čega ne igra", smatra bivši veznjak Aston Ville Lee Hendrie.

Svi znamo da je Ozil izuzetan talenat i sigurno da je Emery upućen da Nijemac može u sekundi preokrenuti situaciju na terenu. Samim tim, očigledno je da postoji nešto što se dešava van terena, o čemu niko još uvijek ne želi pričati.

Zbog toga, Arsenal se mora odlučiti da li ga prodati i zagristi metak, ili ga vratiti u ekipu.

Da li nedostaje Arsenalu?

Statistika kaže da.

Od svog debija, nijedan igrač Arsenala nije stvorio više šansi od njega. Čak ni blizu.

Ozil je kreirao 522 prilike, dok je Aaron Ramsey, koji više nije u klubu, stao za 272. Cazorla je na 190, Giroud 183, a prvi naredni igrač koji i dalje igra za "topnike" je Granit Xhaka sa 121.

Ozil je također najbolji asistent kluba u tri od posljednjih šest sezona (13/14, 15/16, 17/18).

Vezni red koji su činili Pepe, Xhaka, Willock, Guendouzi i Saka uspio je napraviti tek dva ključna pasa između sebe protiv Sheffielda pa i ne čudi što nisu mogli stići do trijumfa.

Ozil se nije pretjerano oglašavao ove sezone, ali je nedavno podijelio nekoliko informacija o situaciji.

"Kada sam potpisao novi ugovor (2018), mnogo sam razmišljao. Nisam želio ostati sezonu ili dvije, želio sam se obavezati i klub je od mene želio isto. Možete prolaziti kroz teško razdoblje poput ovog, ali to nije razlog da se pobjegne, što neću ni uraditi. Ovdje ostajem bar do 2021", rekao je Ozil i dodao:

"Kad god me ljudi sretnu na ulici, uvijek im kažem: 'Ovo je moj dom. Ne idem nigdje.'"

Učitaj još novosti