16. 10. 2019 - 08:05
NAKON 700. POGOTKA U KARIJERI ZA PORTUGALCA Ronaldo vs Messi:...
907
Shares
NAKON 700. POGOTKA U KARIJERI ZA PORTUGALCA Ronaldo vs Messi: Ko je zapravo bolji, tj. učinkovitiji? OVA STATISTIKA SVE JE OSTAVILA ŠIROM OTVORENIH USTA

TEŠKO JE ZAISTA ISPRAVNO REĆI

NAKON 700. POGOTKA U KARIJERI ZA PORTUGALCA Ronaldo vs Messi: Ko je zapravo bolji, tj. učinkovitiji? OVA STATISTIKA SVE JE OSTAVILA ŠIROM OTVORENIH USTA

Sport.ba
16. 10. 2019 - 08:05
0
Shares

Ronaldo vs Messi – vječita dilema, vjerovatno najviše postavljeno nogometno pitanje u posljednjem desetljeću, a nedvosmislenog odgovora nema, zapravo, zavisi od perspektive iz koje posmatrate i da li ste više naklonjeni portugalskoj mašini ili argentinskom čarobnjaku.

Cristiano Ronaldo sinoć je stigao do jubilarne brojke od 700 golova, pogotkom iz kaznenog udarca protiv Ukrajine u kvalifikacionom duelu za Euro 2020, tako da je uprkos porazu, imao razloga za ličnu satisfakciju.

ronaldo

Osim toga, ujedno je postigao svoj 95. gol u dresu nacionalnog tima, i približio se “magičnoj” brojki od 100 pogodaka, te apsolutnom rekordu koji drži Ali Daei (Iran) sa 109 golova, koji je jedini igrač koji je postigao više golova od Ronalda u reprezentativnim susretima. To je bio i 162. Ronaldov nastup za Portugal, 35 više od drugog Portugalca na vječnoj listi, Luisa Figa.

luis-figo

Ipak, s obzirom na stalno poređenje između njega i Messija u mnogim statističkim parametrima, postavlja se pitanje ko je zapravo postigao više golova u karijeri?

Lionel Messi je u dosadašnjem toku karijere 672 puta zatresao mrežu, dakle, 28 manje nego Ronaldo, međutim, to je napravio u samo 828 utakmica, čak 146 manje od Portugalca. Ako to pretvorimo u brojke, to je 0.81 golova po susretu, odnosno, bio je strijelac u prosjeku na svakih 110 minuta.

messi

Cristiano Ronaldo, koji je u karijeri odigrao 974 utakmice u prosjeku postiže 0.72 gola po utakmici, odnosno gol na svakih 125 minuta. Naravno, ta statistika bi bila drugačija ukoliko bismo računali stvarno vrijeme provedeno na terenu – u Messijevom slučaju bi to bio gol na svakih 99 minuta, odnosno Ronaldovom gol na svakih 112 minuta provedenih u igri.

Što se tiče asistencija, Messi je i pored mnogo manje odigranih utakmica ‘servirao’ više golova – ukupno 274, dok je Ronaldo asistirao 219 puta, tako je po ovom parametru Barcelonina zvijezda neupitno ispred asa Juventusa.

messigriezmann

Svakako, treba uzeti u obzir da je Ronaldo na početku karijere, i zapravo većinu vremena u Unitedu, igrao na poziciji klasičnog krilnog igrača u veznom redu, dok je Messi, iako često nominalno na poziciji krila, činio dio napadačkog ‘trozupca’. Osim toga, kao što se kaže, statistika je kao bikini, tako da ni brojke ne mogu dati definitivan odgovor ko je bolji, ili možda čak najveći svih vremena, a uostalom, mnogi aspekti, poput uticaja na igru tima, ne mogu se mjeriti ‘suhom’ statistikom.

Učitaj još novosti