07. 10. 2019 - 21:03
BUNDESLIGA NA NOGAMA, IMAMO NOVOG LIDERA Na njih niko nije...
907
Shares
BUNDESLIGA NA NOGAMA, IMAMO NOVOG LIDERA Na njih niko nije računao, a sada ih se svi plaše

"ONA DRUGA BORUSSIA"

BUNDESLIGA NA NOGAMA, IMAMO NOVOG LIDERA Na njih niko nije računao, a sada ih se svi plaše

Sport.ba
07. 10. 2019 - 21:03
0
Shares

Reprezentativna pauza odlično je došla za ekipu Borussije iz Monchengladbacha, koja će barem naredne dvije sedmice moći hvaliti kako je lider njemačke Bundeslige.

Četvrtom uzastopnom pobjedom Borussia je iskoristila kikseve Bayerna, imenjaka iz Dortmunda i RB Leipziga i zasjela na čelo tabele u zasada vrlo uzbudljivoj sezoni. 

Menš je svojih pet titula osvojio u periodu od 1970. do 1977. godine, a već 42 godine ne znaju kako je to držati Salataru u rukama. Ne samo da klub više nije osvajao najznačajniji trofej njemačkog fudbala, već su za te 42 godine osvojena još samo dva trofeja. Kup UEFA 1979. (pobijeđena Crvena zvezda u finalu) i domaći kup 1995. Od tada klub je daleko od trofeja, a čak je doživio i ispadanje iz prve lige.

Stvari su se počele kretati u pozitivnijem smjeru u ovoj deceniji, a jedan od najzaslužnijih je Lucian Favre, koji je vodio klub od 2011. do 2015., a kulminacija je bilo igranje u Ligi prvaka u sezoni 2015/16. 

Ove sezone, pod vodstvom novog trenera Marca Rosea konačno su, makar na dvije sedmice, izbili na prvo mjesto na tabeli. Poslednji put su se u takvoj situaciji našli poslije trećeg kola u šampionatu 2011/12. dakle, poslije punih osam godina. Već u narednom kolu su porazom od Schalkea lidersko mjesto prepustili Bayernu, a ni sada niko ne očekuje od jednog od najmlađih sastava Bundeslige da se mnogo duže održi na liderskoj poziciji.

Koliko je teško pored Bayerna i ponekad Borussije Dortmund doći do titule najboljeg pokazuje podatak da u posljednjih 20 godina ova dva tima samo tri puta nisu bili šampioni. Werder 2004., Stuttgart 2007. i Wolfsburg 2009.

Da li je došlo vrijeme na prekid jedanaestogodišnjeg duopola ostaje da vidimo.

 

Učitaj još novosti