27. 09. 2019 - 14:04
DISNEYEV PRINC NA BIJELOM KONJU Od skromnog odrastanja u...
907
Shares
DISNEYEV PRINC NA BIJELOM KONJU Od skromnog odrastanja u Turskoj do terena engleske Premier lige

CAGLAR SOYUNCU

DISNEYEV PRINC NA BIJELOM KONJU Od skromnog odrastanja u Turskoj do terena engleske Premier lige

Besim TODOROVAC
27. 09. 2019 - 14:04
0
Shares

Piše: Besim TODOROVAC

Kako zamijeniti najskupljeg štopera svih vremena?

Nakon što su uprihodili nevjerovatnih 80 miliona funti od prodaje Harryja Maguirea Manchester Unitedu, u Leicesteru su bili u iskušenju da nešto od toga potroše na zamjenu.

Međutim, prvak Engleske iz 2016. (kako to i dalje čudno zvuči) nije se odlučio na paničnu kupovinu, poput davanja 40 miliona funti za Lewisa Dunka ili Jamesa Tarkowskog, da ne govorimo o suludih 75 miliona funti za Nathana Akea.

Ne, Leicester je već imao svog čovjeka. Izvjesnog Caglara Soyuncua pratili su čak godinu dana prije nego li su ga, unatoč interesu konkurencije širom Evrope, doveli za 19 miliona funti iz Freiburga u avgustu 2018.

Bio je to zalog za budućnost, unaprijed znajući da će Maguirea morati kad tad prodati pa je stoga očekivano da je njegova prva sezona prošla u adaptaciji na novu sredinu i kulturu. Pored Maguirea, Jonnyja Evansa i Wesa Morgana nije se previše naigrao. Nastupio je tek u šest utakmica, od toga samo na samo jednoj kod Brendana Rodgersa, koji je stigao u februaru ove godine.

Soyuncu je rođen u Menemenu, oblasti Izmira, trećeg najvećeg grada u Turskoj, a svoju fudbalsku karijeru je započeo 2006. godine upravo u lokalnom Menemen Belediyesporu. Nakon pet sezona njegova talenat su prepoznali u Bucasporu na čelu sa predsjednikom Akademije Mehmetom Ozkanom. Međutim, nije se tu dugo zadržao, a u međuvremenu Ozkan je zbog nesuglasica napustio Bucaspor te 2012. zasjeo na čelo četvrtoligaškog kluba Altinordu, također iz Izmira, sa ciljem da napravi revoluciju u turskom fudbalu sa igračkim kadrom u kojem neće imati nijednog stranca. O tome više možete pročitati u sjajnom Telegramovom izvještaju, a mladi Soyuncu je nakon jedne sezone u FK Gumusordu 2014. kao 18-godišnjak potpisao upravo za Altinordu.

Već u sezoni 2015/16, Soyuncu je postao nezamjenjiv u srcu odbrane ekipe koja je tada već stigla do drugog ranga turskog takmičenja. Zanimljivo, sobu je i tada, kao i u Bucasporu, dijelio sa bliskim prijateljem Cengizom Underom, sada zvijezdom Rome. Koliko se rapidno razvijao kao igrač najboljeg pokazuje činjenica da je za A tim reprezentacije Turske kod Fatima Terima debitovao u martu 2016. protiv Švedske, kao igrač iz druge turske lige. Već tada brojni skauti su stizali u Izmir jer se činilo da je Soyuncu bagatela kakva se ne propušta, a možete pogoditi da je bio i na radaru Sevillinog Monchija. No, Caglar je odabrao malog njemačkog prvoligaša Freiburg kao sredinu u kojoj će imati šansu igrati iz nedjelje u nedjelju.

Pokazalo se da je napravio pravi izbor. Iako su navijači bili pomalo skeptični jer je klub potrošio, za njihove uslove, ogromnih 2.5 miliona eura na igrača za kojeg niko nije čuo do tada, Soyuncu se prometnuo u startera, dijelom zbog povreda saigrača, na startu sezone 2016/17. Do kraja sezone, unatoč problemima sa jezikom i znatno bržem tempu te profesionalnijem pristupu fudbalu, Soyuncua su smatrali jednim od najboljih mladih igrača u Njemačkoj te se ubrzo počeo povezivati sa Arsenalom. No, već tada je United bio zagrizao za Maguirea pa su u Leicesteru brzo reagovali i 2018. pokupili golobradog mladića.

Kao što je rečeno na početku teksta, odlaskom Maguirea nastala je rupa u odbrani Leicestera koju već matori Wes Morgan nije mogao popuniti pa je hrabri Rodgers već u prvom meču sezone protiv Wolvesa šansu pružio Soyuncuu. To se ispostavilo punim pogotkom jer je u paru sa Evansom sačuvao mrežu netaknutom protiv vrlo opasnih ofanzivaca. Turčin je, unatoč skromnoj minutaži do tada, izgledao sigurno na terenu, mirno sa loptom u nogama i nepokolebljivo kada bi napadači Wolvesa krenuli naprijed. Bio je toliko zapažen da je kompletirao 71 tačan pas (drugi na listi kod stopera), imao jedan dribling i 86 dodira sa loptom. Također je osvojio pet zračnih duela, imao pet startova i kompletirao čak 69 kratkih pasova, čime je demonstrirao ne samo defanzivne vještine, već i spretnost sa loptom, što je u modernom fudbalu postala stvar broj 1 koja se traži kod stopera. Sličnu statistiku, samo na većem uzorku, imao je i Freiburgu, gdje je u uspješno kompletiranim pasovima bio drugi u klubu (928), uz 55 osvojenih zračnih duela. Stoga ga s pravom upoređuju sa njegovim uzorom Matsom Hummelsom, s obzirom da je, baš kao i on, prirodni dešnjak koji je naporno radio da nauči igrati i sa slabijom nogom pa sada konstantno igra kao lijevi stoper u odbrani.

Mladi stoper je posvećen, marljivo radi i, možda i najvažnije, ponizan je i spreman da uči. S obzirom da dolazi iz skromnog okruženja, nije promijenio svoj stav nakon što je postao malo više poznat. Pa samo njegovi uzori govore sami za sebe. Pored Hummelsa, divi se Carlesu Puyolu i, pazite sad, Diegu Luganu.

Soyuncu je odigrao sedam od osam utakmica (uključujući i prvi meč Liga kupa) za “lisice” u sjajnom otvaranju sezone te je Leicester trećeplasirani tim lige, odmah iza neprikosnovenih Liverpoola i Man. Cityja, Protiv Bournemoutha nedavno imao je 92 dodira sa loptom, najviše od svih, a također je imao najviše pasova (82), uz najviše startova (5). Trenutno je lider Leicestera po broju pasova (383). Jednostavno, posjeduje potrebnu fizičku pojavu, uz dozu elegancije kada je sa loptom. Sve ono o čemu jedan Pep Guardiola mašta kada zamišlja modernog defanzivca. Nije ni čudo da se ovih dana piše o interesu Man. Cityja.

Navijači su mu već osmislili pjesmu i u rekordnom roku je postao omiljeni igrač. “Osjećate da navijači stvarno uživaju da ga gledaju”, kaže Rodgers. “Često napravi neke fantastične, ali i nepromišljene poteze sa loptom koji vas ostave u čudu. Ali on je mlad i možete vidjeti da je agresivan na terenu. Odlično napada loptu, a zna se i braniti.”

soyuncu

Ipak, ima tu još mnogo stvari za popraviti i Soyuncu je i dalje sirov te nedovršen proizvod. Protiv Bournemoutha je imao neuspješnu ofsajd zamku koja je uslovila golom Calluma Wilsona. Na Old Traffordu je skrivio penal kojim je United nanio Leicesteru za sada jedini poraz u sezoni. No, Rodgers iza sebe ima historiju usavršavanja mladih fudbalera. 

“Naučit će iz ovog gola jer mora pratiti trkača. Mora trčati sa Wilsonom u šesnaesterac. Ovo su stvari koje pokazuju da je još mlad, ali ima ogroman potencijal”, dodao je Rodgers.

Slika mladolikog Soyuncua kako iz zadnje linije puca ka naprijed, dok njegova kosa nalik nekom Disneyevom princu leprša okolo, sigurno će navijačima Leicestera donijeti puno veselja u tekućoj sezoni, a najbitnije, već ih je natjerala da zaborave na bivšeg ljubimca.

Učitaj još novosti