20. 09. 2019 - 18:02
Njemačke zvijezde u sukobu: Sve podsjeća na poznati "rat"...
907
Shares
Njemačke zvijezde u sukobu: Sve podsjeća na poznati

NEUER I TER STEGEN

Njemačke zvijezde u sukobu: Sve podsjeća na poznati "rat" slavnih golmana, padaju teške riječi

Sport.ba
20. 09. 2019 - 18:02
0
Shares

Njemačka je početkom 21. stoljeća na poziciji golmana imala dvije svjetske klase, ali i dvije osebujne ličnosti – Olivera Kahna i Jensa Lehmanna.

Njihovo nadmetanje za gol Elfa eskaliralo je u javni sukob; dva slavna, ali i pomalo ''luda'' vratara nisu se libila ispucati otrovne strelice jedan prema drugom, nerijetko i na osobnoj razini.

Petnaestak godina kasnije povijest se ponavlja. Manuel Neuer i dalje je neupitna ''jedinica'', čak i kada se, kao na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, tek oporavi od ozljede, iako mnogi drže da bi Barcin čuvar mreže Marc-Andre ter Stegen u ovom trenutku bio bolji izbor.

neuer1

Smatra to i sam Ter Stegen, koji je javno izrazio svoje nezadovoljstvo zbog statusa vječne Neuerove zamjene, bez obzira na sjajne nastupe na klupskoj razini. Neuer je kritizirao njegov istup, pa je Ter Stegen odgovorio na press-konferenciji uoči utakmice Lige prvaka protiv Borussije Dortmund.

''Ne možete očekivati da se dva golmana takmiče za poziciju i da budu sretni ako ne igraju. Nogomet donosi sreću, ali i razočaranja. Neuer ne mora komentirati moje osobne osjećaje, to je bilo moje mišljenje. Pogledate li posljednjih nekoliko godina, uvijek sam se uzorno ponašao. Njegovi komentari, kao i slični komentari ostalih ljudi, nisu pošteni", rekao je.

ter-stegen

Zasad je barem sve u granicama sportskog nadmetanja, za razliku od, primjerice, Lehmannovih osvrta na Kahnovu aferu s osjetno mlađom minhenskom konobaricom. Međutim, debata Neuera i Ter Stegena samo je nastavak sličnih priča koje prate njemačku reprezentaciju u posljednje vrijeme.

Situacija u Die Mannschaftu daleko je od idealne; debakl i ispadanje u grupi na SP-u 2018., neuvjerljive igre i rezultati, skandali, javne prepirke i prozivanja… Kao da tog nije bilo dosta, sada se pojavio i vratarski sukob.

neuer2

Kako to često biva u njemačkoj nogometnoj javnosti, ova situacija nije mogla proći bez oštrog komentara Ulija Hoenessa, Bayernova šefa koji se ne libi žestoko oplesti po Savezu i ljudima koji vode reprezentaciju. Optužio je medije sa zapada zemlje da rade propagandu za Ter Stegena na Neuerovu štetu, a pozvao je i medije s juga, gdje je smješten München, da stanu u odbranu Bayernovog golmana.

terstegen

''Zapadnonjemački mediji ponašaju se kao da je Ter Stegen osvojio 17 svjetskih prvenstava. Nisam vidio podršku medija s juga Njemačke. Ter Stegen nema pravo biti prvi izbor. Golmani su drugačiji od igrača u polju, ne može ih se samo tako mijenjati. Hijerarhija se mora znati, a u hijerarhiji je Neuer na vrhu'', rekao je, a nije zaboravio ni napasti Savez.

neuer-6-0

''U Savezu uvijek stvaraju nepotrebnu buku. Prvo ono nečuveno izbacivanje trojice igrača iz reprezentacije, a sada opet ista stvar s Neuerom", rekao je misleći na nedavnu odluku Joachima Löwa da u izabranu vrstu više neće zvati Jeromea Boatenga, Matsa Hummelsa i Thomasa Müllera.

Cijelu situaciju nije mogao izbjeći ni Neuerov klupski trener Niko Kovač, koji je pokušao smiriti strasti.

''Obojica dobro brane za svoje klubove, ali Manuel je broj jedan. Šta tu možete? Mislim da je pritisak dobar za obojicu", rekao je Kovač.

Vratimo se na sukob Kahna i Lehmanna, koji je na kraju dobio lijep epilog. Lehmann je na domaćem Svjetskom prvenstvu 2006. preuzeo poziciju prvog vratara i odlično branio, posebno u četvrfinalnom raspucavanju penala protiv Argentine, piše Gol.hr. Izludio je tada Gaučose pomoću sada već legendarnog papirića iz čarape, s kojeg je čitao upute kako pucaju njegovi protivnici.

Njemačka je na kraju zapela u polufinalu protiv budućeg prvaka Italije, a u razigravanju za treće mjesto Lehmann je povukao lijep potez. Zakopao je ratnu sjekiru s dugogodišnjim rivalom Kahnom i prepustio mu mjesto među stativama – bila je to posljednja utakmica tada 37-godišnjeg Kahna za Njemačku.

kahn

Vidjet ćemo kako će se rasplesti situacija s Neuerom i Ter Stegenom. Bitna razlika u njihovu sukobu u odnosu na onaj otprije 15-ak godina jesu godine – Lehmann i Kahn ista su generacija, dok je 27-godišnji Ter Stegen šest godina mlađi od Neuera. Barcin vratar tako će vjerovatno dočekati reprezentativno umirovljenje konkurenta i imat će gol samo za sebe – prema pisanju Bilda, to bi se trebalo dogoditi nakon Eura 2020.

Učitaj još novosti