19. 09. 2019 - 19:33
KREIRANA NOVA NAGRADA Zlatna lopta od ove godine će se...
907
Shares
KREIRANA NOVA NAGRADA Zlatna lopta od ove godine će se dodijeljivati i NJIMA!

JAŠINOV TROFEJ

KREIRANA NOVA NAGRADA Zlatna lopta od ove godine će se dodijeljivati i NJIMA!

Sport.ba
19. 09. 2019 - 19:33
0
Shares

France Football, organizator Ballon d'Or nagrade, objavio je da će od ove godine nagrađivati i najboljeg golmana sa "Jašinovim trofejem", imenovan u slavu čuvenog golmana Sovjetskog saveza Lava Jašina.

Deset nominovanih za ovu nagradu bit će objavljeni 21. oktobra, a ceremonija dodjele na programu je 2. decembra.

Jašin, koji je cijelu karijeru proveo u moskovskom Dinamu, jedini je golman koji je osvojio Ballon d'Or, davne 1963. godine. Jašinov trofej imat će za cilj da pruži više pažnje golmanima, koji su kroz historiju imali problema da se takmiče sa igračima na ostalim pozicijama.

Favorit za osvajanje prvog Jašinovog trofeja je golman Liverpoola Alisson, koji je igrao značajnu ulogu u transformisanju Liverpoolove defanzive, zajedno sa Virgilom van Dijkom i Fabinhom. Redsi su primili samo 22 ligaška gola prošle sezone, najmanje u Engleskoj. Također je nekim vanserijskim odbranama doprinio da klub sa Anfielda ode do samog kraja i osvoji Ligu prvaka.

Brazilac je poslije toga osvojio hat-trick nagrada: Zlatna rukavica Premijer lige, najbolji golman Lige prvaka i najbolji golman Copa Americe, gdje je sa Brazilom osvojio čuveni trofej.

Učitaj još novosti