19. 09. 2019 - 19:09
INFANTINO BIJESAN NA IRAN "Dozvolite već jednom ženama ulazak...
907
Shares
INFANTINO BIJESAN NA IRAN

INFANTINO BIJESAN NA IRAN "Dozvolite već jednom ženama ulazak na stadione!"

Sport.ba
19. 09. 2019 - 19:09
0
Shares

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino izvršio je dodatni pritisak na Iran da ukine zabranu ženama da ulaze na fudbalske stadione.

Ovo stiže nakon što se IIranka Sahar Khodayari nedavno zapalila dok je čekala presudu suda pred kojim je bio njen slučaj. Ona je bila optužena zato što se u martu prerušena ušunjala na stadion Azadi u Teheranu kako bi gledala fudbalsku utakmicu. Sahar je navijala za Esteglal i zbog toga su je zvali "plava djevojka". 

Ova zabrana je na snazi još od 1979. godine, a ukinuto je u duelu azijske Lige prvaka između Persepolisa i Kashima Antlersa u novembru 2018. godina. 

"Nadam se da će iranska federacija i iranske vlasti prihvatiti naše konstantne apele da se uhvate u koštac sa ovom neprihvatljivom situacijom. Kontaktirao sam ih nekoliko puta u prošlosti i to je uradila i administracija FIFA-e. Naša delegacija je u Iranu i u ovom trenutku se nadam dobrim vijestima od njih. Naš stav je jasan i čvrst. Ženama treba dozvoliti da uđu na fudbalske stadione u Iranu", kazao je Infantino. 

Učitaj još novosti