14. 09. 2019 - 13:43
"Bilo bi porazno da je ova 'streetball Amerika' došla do medalje"
907
Shares

ACO PETROVIĆ:

"Bilo bi porazno da je ova 'streetball Amerika' došla do medalje"

Sport.ba
14. 09. 2019 - 13:43
0
Shares

Čim je njegov Brazil izgubio od Amerikanaca i oprostio se od nastupa na Svjetskom prvenstvu u Kini, selektor 'košarcarioca' Aco Petrović čekirao je kartu za put kući. Dva dana poslije zauzeo je svoje mjesto ispod koša u dvorani u Velikoj Gorici, gdje redovno dolazi gledati sina Marka, beka Gorice. U tijeku je bio rođendanski turnir Gorice, na parketu su upravo bili Cibona i Zadar, a na meniju uspomene na nedavno proživljeno mundijalsko iskustvo.

"Evo, prespavao sam noć ili dvije, ali nije se ništa promijenilo u pogledu na sve što se događalo u Kini", kaže Aco uvodno za Germanijak.

Sjajno je izgledao njegov Brazil u skupini, redom je rušio ozbiljne protivnike, Novi Zeland, Grčku i Crnu Goru, završio kao prvi u grupi koji su mnogi označili najjačom na turniru, a onda je stigao okršaj s Česima... Završilo je na minus 18, što je značilo da Brazil za prolazak u četvrtfinale mora pobijediti Amerikance. Nije se dogodilo.

"Potvrdilo se da je košarka globalni sport, da imaš deset do 15 reprezentacija koje, kad su u pravom ritmu, na ovakvom turniru mogu do medalje. Samim time, ima i jako puno momčadi koje zbog jedne lošije odigrane utakmice do toga ne dođu. A među njima je i moj Brazil. Nakon sjajno odigranog prvog dijela turnira, dogodila nam se ta Češka, i na njoj smo platili ceh. Međutim, nakon svega mi je najvažnije da su moji brazilski poslodavci zadovoljni, gledajući kako je sve to izgledalo cijela ova dva mjeseca. Kako kroz pripremni period, tako i na samom turniru. Zapravo, super su zadovoljni, što znači da idemo dalje zajedno. Već sljedećeg dana oglasili su se sa željom da ja vodim momčad i u kvalifikacijama te, što je još važnije, na predolimpijskom turniru sljedeće godine", kaže Aco.

61745967-aleksandar-petrovic

Prepričao je i ludi dan između Crne Gore i Češke. Iza ponoći su stigli u hotel, već u pet ujutro morali na put koji je trajao satima, zbog čega poslijepodne nisu mogli odraditi čak ni relaksacijski trening. I to se vidjelo na utakmici.

"Promijenili smo puno lokacija, putovanja su nam uzela velik dio energije. Naša su bila puno duža nego, recimo, ono što su Česi morali proći. Zbog svega toga nismo mogli odraditi trening uoči te utakmice s Češkom, a kako smo u prosjeku starija momčad od njih, to se reflektiralo na samom početku, nakon čega se više nismo uspjeli vratiti. Bili smo nakon toga opet pravi, spremni za jednu vrhunsku utakmicu protiv Amerikanaca, međutim...", govorio je bivši bh. selektor u jedom dahu pa na ovom dijelu ipak zastao.

"Nažalost, kao i mnogi na ovom turniru, s te utakmice imam gorak okus što se tiče suđenja. Pogotovo u prvom poluvremenu, kad smo bili u totalnom egalu. Četiri nedosuđena faula kad je protivnik u bonusu u takvoj utakmici znače jako puno. To je osam bacanja, plus još dva nakon mojih tehničkih... I umjesto da budeš četiri, pet koševa u plusu, mi smo toliko bili u minusu. I inercija igre u nastavku nas je odvela u poraz", objašnjava Petrović.

Poludio je u toj situaciji kad je dobio drugu, isključujuću tehničku. Ušao je u teren do slobodnog bacanja, sva raskoš dalmatinskog temperamenta prezentirala se na parketu dvorane u Shenzhenu...

navijacibrazil

"Poanta je u tome da sam već u startu vidio što nam radi sudac iz Paname. Riječ je o sucu s kojim smo već imali problema kroz južnoameričke kvalifikacije. Sudio nam je dvije utakmice u Shenzenu, a zašto nam nije sklon, stvarno ne znam. Ne tražim ništa drugo osim ravnopravnosti u kriteriju. Kroz prvu tehničku sam malo ispitivao situaciju, želeći promijeniti ritam suđenja. Nije urodilo plodom i u trenutku kad smo mi imali akciju koja je trebala završiti nesportskom, a završila je bez ikakvog faula, išao sam na zadnji pokušaj da nešto tu preokrenem. Nije uspjelo, izgubili smo utakmicu, ali naravno da nakon svega ne moram biti nezadovoljan suđenjem", kazao je Aco.

Nije na kraju uspio dobiti Amerikance, što se već u sljedećoj njihovoj utakmici pokazalo itekako mogućim. Američki 'D reprezentaciju' pobijedili su prvo Francuzi, a zatim i Srbi, da bi završili u borbi za sedmo mjesto. Acu Petrovića to, međutim, nije ni najmanje iznenadilo...

"Čim su Amerikanci objavili svoj roster, rekao sam da će definitivno doživjeti i više od jednog poraza. To se i dogodilo. Oni su na ovom turniru zapravo izgubili tri utakmice, jer uz Srbe i Francuze, teoretski su ih dobili i Turci. I tu su bili na kasi da izgube, valjda ni sami ne znaju kako su to na kraju izvukli", govori Petrović, koji je i navijao za upravo takav rasplet.

amerika

"Dobra je stvar što se to dogodilo, jer da su oni s ovakvom 'streetball košarkom' uspjeli doći do medalje, to bi bilo porazno za ostatak svijeta. Fantastično je što ih nema u završnici, jer način na koji su podcijenili ostatak svijeta obio im se o glavu", kazao je Aco.

I niko ga neće razuvjeriti u mišljenju da se radilo o klasičnom podcjenjivanju.

"To je apsolutno podcjenjivanje, u glavama njihovih glavnih igrača Svjetsko prvenstvo očito nije značajno. I zato je dobro za košarku što nije prošao taj njihov 'small ball'. Ali ne onaj s četiri 'mala', nego s pet! Gledajući ih, u nekim trenucima se činilo da košarka koju znamo nema smisla. To je košarka bez pozicija, nema petice, nema četvorke... Jednostavno, kad je želio raditi rezultat, čovjek je igrao s pet bekova. Naravno, u trenutku kad je došao na jače momčadi, to mu više nije prolazilo. Ponavljam, dobro je za svjetsku košarku da se ovo dogodilo", naglasio je brazilski izbornik.

Razočaranje je na kraju ispala i Srbija, prema najavama nikad jača. I nije to bilo daleko od istine, jer doista je čudno da iz borbe za medalje ispadne momčad koja ima Bogdanovića, Jokića, Bjelicu, Marjanovića, Micića, Gudurića, Jovića...

micic-srbija-kosarka

"Čudno je sve to što se s njima događalo. Sve to je dokaz da perfektan učinak u pripremnim utakmicama, pa nakon toga i otvaranje turnira iznimno uvjerljivim pobjedama, ne vodi do cilja, i to iz jednog pragmatičnog razloga. Ako želiš nešto osvojiti, u određenim situacijama jednostavno moraš patiti. Moraš proći kroz Scile i Haribde da bi došao do cilja. Upravo to je radila, recimo, Španjolska. Oni su se mučili protiv Tunisa, jedva su dobili Iran, no kroz to su se čeličili. I sad su u finalu, a Srbi su u borbi za peto mjesto", kazao je Petrović i dodao:

"Činjenica je i da je taktički tu bilo pogrešaka. Predugo je Đorđević igrao s dvije klasične petice, i to ga je koštalo i u utakmici protiv Španjolaca, i u onoj protiv Argentinaca."

Baš su te dvije momčadi izborile veliko finale u nedjelju, zasad je jasno jedino da će novi svjetski prvak govoriti španjolski. I da će utakmica biti - spektakl.

"Žao mi je što Australija nije u finalu. A nisu u njemu, rekao bih, greškom... Ono nije bio faul Boguta, u trenutku kad su Australci, na plus jedan i s posjedom deset sekundi prije kraja, praktički imali spakiranu utakmicu. To ne bi izgubili. Navijao sam za finale Argentina - Australija, nije se dogodilo, ali svejedno mislim da ćemo gledati spektakularno finale. Način na koji igra Argentina mora oduševiti svakoga tko voli košarku. Kad imaš tri takva playmakera kao što su Campazzo, Laprovittola i Vildoza, imaš privilegij kakav nemaju mnogi u svijetu. O Scoli se, s druge strane, nema što pričati, tu je sve rečeno i viđeno...", impresioniran je 'gaučima' selektor najvećeg rivala.

australija-francuska

Vodio je Aco i Hrvatsku, na Olimpijskim igrama ostali smo jednu loptu do finala, da bi nas na Eurobasketu opaki Rus Šved 'rastavio na proste faktore' i doveo do rastanka iskusnog trenera i HKS-a. Hrvatske u Kini nije bilo, nije imala priliku pokazati za što bi se mogla ondje 'potući', a kad se tako što pita Acu, on odgovara:

"A ne, to je hipotetsko pitanje".

Nastavak je, naravno, slijedio.

"Ono što Hrvatska mora sad napraviti, kao i svi ostali, je da se dobro resetira. Prije svega treba ozbiljno odraditi prvi krug kvalifikacija, a nakon toga se treba ekipirati, skupiti sve što se ima i pokušati preko kvalifikacija doći do jednog od preostala četiri mjesta na Olimpijskim igrama. Neće biti lako, kvalifikacije će biti iznimno zahtjevne, ali imamo pozitivna iskustva iz 2016. godine, ovi igrači već su jednom bili u takvoj situaciji. Međutim, treba prvo vidjeti gdje igramo, koja nam je grupa, kako ćemo riješiti pitanje playmakera, tko je taj za tu poziciju, što kad se bude igralo bez playa... Puno je tu pitanja, ali odgovore na njih trebao bi dati Mršić, a ne ja", zaključio je ovu temu Aco.

I njegov Brazil će u olimpijske kvalifikacije, nije nemoguće da ga žrijeb spoji s Hrvatskom.

"Definitivno ne bih to volio. Bolje neka svatko ide svojim putem, bilo bi mi draže da nas ždrijeb ne spoji. Pitanje je i kako će izgledati jakosne skupine, o tome će puno ovisiti. Očekujem da će dva turnira biti u Europi, jedan u Amerikama, a jedan u Aziji i Oceaniji. Zato kažem, treba vidjeti taj ždrijeb, ali već sad je jasno, kad vidiš imena tih reprezentacija, koliko će biti teško izboriti Tokio. Svi će doći u najjačim sastavima, recimo Kanada je sad u Kini bila bez NBA igrača, a idućeg ljeta će doći svih deset. Drugačije će se miješati karte i treba vidjeti kako će se svatko od nas snaći u tom kaosu", završio je Aco Petrović ovaj košarkaši razgovor.

I vratio se događanjima na parketu, Zadru i Ciboni. A onda i onome najvažnijem, utakmici sina Marka i njegove Gorice...

Učitaj još novosti