14. 09. 2019 - 15:35
IGRA U ŽIVOTNOJ FORMI Marc Gasol može postati drugi igrač u...
907
Shares
IGRA U ŽIVOTNOJ FORMI Marc Gasol može postati drugi igrač u historiji s ovim postignućem

MUNDOBASKET

IGRA U ŽIVOTNOJ FORMI Marc Gasol može postati drugi igrač u historiji s ovim postignućem

Sport.ba
14. 09. 2019 - 15:35
0
Shares

U finalu Svjetskog prvenstva u košarci igrat će Španija i Argentina. Potpuno zasluženo, radi se o jedinim neporaženim reprezentacijama na turniru i niko im ne može osporiti da su oni ti koju su pokazali najbolju košarku u Kini. Možda je početak u grupnoj fazi bio malo usporen, ali kroz turnir su dizali formu, što i jesu odlike tako iskusnih momčadi. 

spanija-australija

Furiju je u polufinalu predvodio nevjerovatni Marc Gasol s 33 poena, šest skokova i četiri dodavanja, a sutrašnjom pobjedom okrunio bi sezonu iz snova, najtrofejniju u karijeri. 

Vjerovatno ne treba podsjećati kako je stasiti centar prije nekoliko mjeseci bio neizostavni član petorke Toronto Raptorsa, koja je s 4:2 slavila u finalu protiv Golden State Warriorsa te donijela prvi NBA prsten u Kanadu. Ako bi taj naslov Gasol spojio sa svjetskom reprezentativnom titulom, postao bi tek drugi igrač u historiji kojem je pošlo za rukom da u istoj godini ostvari ovakva dva uspjeha. 

marc-gasol

Prvi je bio Lamar Odom, koji je 2010. u NBA finalu sa svojim LA Lakersima nadjačao Boston Celticse. Pamtimo ovu seriju kao jednu od najboljih u ovom tisućljeću, odlučena je u sedmoj utakmici pobjedom Lakersa 83:79. Odom je u finalnoj seriji bio jedan od najbitnijih igrača prvaka. Kolo su vodili Pau Gasol i Kobe Bryant, dok su Odom, Ron Artest, Andrew Bynum i Derek Fisher bili glavna pomoćna snaga sjajnom duetu. Finale je završio s prosjekom od 7.6 poena, 6.6 skokova te 1.3 dodavanja.

odom

Marcu Gasolu proključiti bi se mogao i Sergio Scariolo, koji je prošle sezone bio jedan od pomoćnih trenera Nickeu Nurseu u Raptorsima. No, pitat će se nešto i Scolu te Campazza s druge strane. Finale za prave sladokusce. Jedva čekamo...

scola

(Sport.ba)

Učitaj još novosti