14. 09. 2019 - 14:44
Niko Kovač vodio ga na SP u Brazilu, u zadnje tri sezone...
907
Shares
Niko Kovač vodio ga na SP u Brazilu, u zadnje tri sezone nastupio je samo pet puta i sada moli za angažman

OLIVER ZELENIKA

Niko Kovač vodio ga na SP u Brazilu, u zadnje tri sezone nastupio je samo pet puta i sada moli za angažman

14. 09. 2019 - 14:44
0
Shares

Mnogo je igrača pokazalo potencijal u određenom dijelu karijere, a poslije su jednostavno nestali. Takvih primjera je bezbroj, ali jedan doista odskače, barem ako govorimo o hrvatskim nogometašima. Riječ je o Oliveru Zeleniki, golmanu koji je trenutno bez kluba.

Niko Kovač 2014. godine šokirao je nogometnu javnost uvrstivši ga na popis reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, gdje je bio treći golman. Naravno, pored Pletikose i Subašića nije odigrao nijednu minutu na prvenstvu, a na koncu niti taj boravak u krugu Vatrenih nije okrunio makar jednim nastupom.

Sezonu koja je prethodila Mundijalu, Zelenika je započeo u Dinamu, ali je u januaru otišao na posudbu u Lokomotivu. Iako je slovio kao talent, njegov odabir od strane Kovača izazvao je dosta kontroverzi u javnosti jer se očekivalo da poziv dobije Ivan Vargić.

oliverzelenika1

U ljeto 2016. godine, karijera Zelenike ušla je u lošu fazu. Bio je bez kluba skoro osam mjeseci, potom je potpisao za Lechiu iz Gdanjska. U dresu poljskog kluba proveo je godinu i tri mjeseca, ali za to vrijeme upisao samo jedan nastup. Prošlu sezonu započeo je krajem listopada kada je potpisao za holandskog drugoligaša NEC Nijmegen i ukupno upisao četiri nastupa, uz šest primljenih golova.

Kada sve saberemo, karijera mu je doživjela vrhunac prije četiri godine, a u posljednje tri sezone skupio je ukupno 450 minuta igre. Danas je ponovo bez kluba nakon što mu je istekla saradnja s Holanđanima. Je li možda došlo vrijeme za povratak u HNL, jedina liga u kojoj je redovno branio? Zelenika je još uvijek mlad, sa 26 godina pred njim je još barem desetak godina golmanske karijere, ali do povratka u reprezentaciju teško da će više stići. 

Učitaj još novosti