09. 09. 2019 - 14:40
Nekad europski prvaci, sada gube bodove redom od nogometnih...
907
Shares
Nekad europski prvaci, sada gube bodove redom od nogometnih amatera

GRČKA U VELIKOJ KRIZI

Nekad europski prvaci, sada gube bodove redom od nogometnih amatera

Germanijak.hr
09. 09. 2019 - 14:40
0
Shares

Nogometaši grčke reprezentacije nastavljaju 'slobodan pad'.

Nekada respektabilna reprezentacija koja je uvijek znala odigrati obranu, tvrdo i na rezultat u posljednjih nekoliko godina se potpuno strmoglavila. Nekadašnji prvak Europe iz 2004. godine predvođen Karagounisom, Zagorakisom, Katsuranisom, Charisteasom i Dellasom sada redom prosipa bodove protiv nogometnih 'liluputanaca'.

grcka

Nakon famoznog Eura u Portugalu prije 15 godina, postala je popularna izreka da je antička Grčka imala 12 bogova, a Grčka iz 2004. njih 11 – aludiravši na udarnu postavu tadašnjeg trenera Otta Rehhagela, kasnije prozvanog Rehakles. Bogovi su pali na tjeme, primjetit će cinici, a danas se ovakva usporedba sa zlatnom generacijom otprije desetljeća i pol čini kao neki davni život.

Iako je bilo za očekivati da će Grci teško ponoviti takav uspjeh, nastavili su biti 'tvrd orah' brojnim respektabilnim reprezentacijama, ali pravi pad krenuo je nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine. Tada su – suprotno uvriježenom obrascu ponašanja – dominirali na travnjaku u osmini finala protiv Kostarike, ali tadašnje iznenađenje Mundijala ih je neočekivano izbacilo nakon grčevitog branjenja gola, a potom i izvođenja jedanaesteraca.

bih-grcka-s

Od tada, momčad predvođena trenerom novim trenerom Claudijom Ranierijem, krenula je srozavati svoj ugled. Prvo su šokantno poraženi u kvalifikacijskoj skupini za Euro 2016. godine od Farskih Otoka. Talijan je odmah potom dobio otkaz (nakon godinu i pol dana osvojio famoznu titulu prvaka Engleske s Leicesterom), a njega je naslijedio Kostas Tsanas, a nedugo potom i Sergio Markarian.

grcka

Učinak se nije previše promijenio, s obzirom na to da je Hellas doživio drugi poraz od slabašnih Farskih Otoka, a u narednih godinu nisu ostvarili nijednu pobjedu upisavši poraze od Rumunjske, Finske, Sjeverne Irske i u konačnici od Luksemburga u prijateljskoj utakmici.

Kvalifikacijski ciklus nakon toga izgledao je kao da se Grci vraćaju na pravi put. Uspjeli su pod vodstvom Michaela Skibbea doći do drugog mjesta u skupini za kvalifikacije na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, ali Hrvatska predvođena novopostavljenim izbornikom Zlatkom Dalićem i napadačem Nikolom Kalinićem u glavnoj ulozi pobjeđuje ih u baražu. Ipak, nada u bolje sutra se nazirala, ali samo da bi se ispostavilo da će grčke ambicije tresnuti još jače od pod.

bih-grcka-2-0

U kvalifikacijama za plasman na Euro 2020. godine, prvo pod vodstvom Angelosa Anastasiadisa, potom i pod ravnanjem Johna van't Schipa, u dosadašnjih šest utakmica nisu uspjeli upisati niti jednu pobjedu. Štoviše, nanizali su četiri poraza od Turske, Italije, Armenije i Finske, uz remi od Bosne i Hercegovine te posljednji – najbolniji remi – s Lihtenštajnom na domaćem travnjaku. Sokratisu i Manolasu, dvojcu vrlo respektabilnih stopera u europskom klupskom nogometu, sada je presudilo dijete bosanskohercegovačkih izbjeglica, 23-godišnji Dennis Salanović i produbilo veliku krizu reprezentacije 'Helena'.

Kada će grčki bogovi ponovno vratiti svoje moći?

Učitaj još novosti