09. 09. 2019 - 08:25
Najveća enigma ljeta - lani trpao kao na traci svim velikanima...
907
Shares
Najveća enigma ljeta - lani trpao kao na traci svim velikanima pa preselio u drugu ligu

CRISTHIAN STUANI

Najveća enigma ljeta - lani trpao kao na traci svim velikanima pa preselio u drugu ligu

Germanijak.hr
09. 09. 2019 - 08:25
0
Shares

Nakon više sezona odigranih 'u granicama normale', ovaj late-bloomer, na veliku se scenu španjolskog nogometa probio tek prije dvije sezone. Stigao je iz Middlesbrougha, gdje su njegovu dvogodišnju avanturu procijenili podbačajem, nakon čega je potpisao za klub koji je vlasnički vezan uz Manchester City.

Klub je bio Girona, a nogometaš Cristhian Stuani. Ovaj urugvajski napadač naprosto se preporodio povratkom u Primeru, gdje je još nosio dres Espanyola, Racinga i Levantea. Prvu je sezonu u omalenom katalonskom gradiću bio prava senzacija predvodivši klub do desetog mjesta u prvoligaškom društvu zabivši putem 21 gol.

Madridskom Atleticu utrpao je dva komada na početku sezone za domaći remi, a nedugo potom zabio je i u pobjedi nad tadašnjim prvakom Europe, Realom. Nije se tu zaustavljao, nizao je protivnike kao na traci, ali u tih 21 gol nije uspio ubilježiti skalp Barceloni.

Međutim, to mu je pošlo za nogom sljedeće sezone. Iako je zabio u cijeloj sezoni dva prvenstvena zgoditka manje, ovaj put je uspio zabiti 'velikom bratu' iz Katalonije. Štoviše, zabio je dva u remiju (2-2) omalene Girone, ali njegov klub te druge sezone nije bio ni približno onoj formi kao sezonu prije.

stuani1

Borba za ostanak činila se sve izglednijom, a u prošlom zimskom prijelaznom roku  upravo ga je Blaugrana htjela dovesti. Međutim, on je bio svjestan da ga čeka sudbina Kevina Princea Boatenga te se zahvalio na ponudi, produljivši ugovor s Gironom do 2022. godine. Na proljeće je zabio osam komada, ali klub sa stadiona Montilivi nije uspio spasiti od ispadanja.

S obzirom na sjajnu formu pokazanu u prethodne dvije sezone, očekivalo se da će napustiti klub. Štoviše, s obzirom da su ispali u drugu ligu, Girona je bila primorana zbog klauzule u ugovoru smanjiti otkupnu klauzulu za pola cijene, odnosno na sedam milijuna eura. Interes su pokazivali određeni otočki klubovi, prije svega Celtic i Nottingham Forrest, ali u konačnici odlučio je ostati.

U dogovoru s obitelji produžio je još jednom ugovor, krajem prošlog mjeseca, ovaj put za dodatnih godinu dana te će biti igrač Blanquivermellsa do 2023. godine.

Koliko to znači klubu iz grada veličine oko sto tisuća stanovnika, postalo je jasno već nakon prva četiri kola u Segundi. U prve dvije utakmice, uskoro 33-godišnji Urugvajac nije mogao igrati te su upisali remi i poraz.

Potom se vratio u trećem kolu i zabio u minimalnoj pobjedi nad Malagom. Ove nedjelje nije namjeravao stati. Dok neki njegovi sunarodnjaci treniraju s reprezentacijom, pa i brojni napadači slabijeg kalibra u drugim nacionalnim vrstama, on igra La Ligu 2. I to ne samo da je zaigrao nego je i zabio hat-trick u pobjedi nad Rayo Vallecanom 3-1.

Kakav tip…

 

Učitaj još novosti