04. 09. 2019 - 12:24
DERVI NAD DERBIJIMA Košarkaši Srbije danas s Italijom o...
907
Shares
DERVI NAD DERBIJIMA Košarkaši Srbije danas s Italijom o pobjedniku Grupe D

MUNDOBASKET

DERVI NAD DERBIJIMA Košarkaši Srbije danas s Italijom o pobjedniku Grupe D

Sport.ba
04. 09. 2019 - 12:24
0
Shares

Košarkaška reprezentacija Srbije danas od 13.30 protiv Italije igra treći meč na Svjetskom prvenstvu u Kini.

Obje ekipe su obezbijedile prolaz u narednu fazu, a pobjednik današnjeg duela će u novu grupu koja će biti formirana ukrštanjem sa dva najbolja tima iz Grupe C ponijeti maksimalnih šest bodova.

"Orlovi" su odigrali dva sjajna meča protiv selekcija Angole i Filipina i u mnogim statističkim pokazateljima su najbolji. Izabranici Aleksandra Đorđevića protiv Filipina šutirali su nevjerovatnih 75 odsto iz igre, što je najbolji procenat na jednom meču još od 1990. Na turniru u Kini srpski košarkaši imaju 70,6 odsto šuta iz igre, a zanimljivo - 12 reprezentacija šutira lošije od toga, ali sa linije za slobodna bacanja. Za tri poena srpski košarkaši imaju 59,5 odsto uspješnosti, što je najbolje na turniru u Kini. Još jedan kuriozitet je taj što "orlovi" imaju bolji procenat za tri poena nego sve ostale reprezentacije u šutu iz igre.

Srbija je i prije početka turnira označena kao jedan od najvećih favorita za medalju, a i Đorđević se slaže sa tvrdnjom da "turnir tek počinje".

"Sledi nam najvažnija utakmica na prvenstvu, sve je jasno. Igrali smo već dva puta protiv njih, oba puta smo ih pobedili. Nijednom oni nisu bili kompletni, nijednom nismo bili ni mi... Siguran sam da će biti dobra utakmica", rekao je Đorđević.

Srbija je tokom priprema za Mundobasket dva puta nadigrala Italiju.

"Znate šta: i kada se igra plej-of jako je teško nekoga pobediti tri puta, bez obzira na kvalitet. Toga smo svesni. Šta smo mogli da uradimo? Da izgubimo jednu utakmicu kako bi nam sada bilo lakše? Mislim da imamo igru koju treba da nastavimo. Znamo da su izvanredni šuteri. Sjajno su otvorili prvenstvo", rekao je Đorđević i dodao da im najviše prijetnje dolaze od strane Belinelija, Galinarija, Datomea, Heketa i Đentilea.

Amerikanci su u Kinu došli kao veliki favoriti za zlato, ali da taj epitet možda i ne zaslužuju pokazao je i jučerašnji duel sa Turskom, kojeg su dobili tek u produžetku. Reprezentacija SAD slavila je sa 93:92 poslije produžetka, a ne bi bila greška ni kada bismo kazali da su im u tome pomogli rivali. Amerikanci su vodili tokom većeg dijela meča, imali su i +15 sredinom druge četvrtine, ali su potcijenili rivala. Turci su postepeno topili prednost rivala i uslijedila je neizvjesna završnica. Turska je vodila sa 81:79 i dozvolila sebi luksuz da faulira rivala pri šutu za tri poena. SAD je iskoristila samo dva i meč je otišao u produžetak. I finiš, dodatnih pet minuta igre, donio je pravu dramu, a Turci kao da su se opet uplašili pobjede pa su promašili čak četiri slobodna bacanja i praktično poklonili pobjedu protivniku, koji će direktno u drugu rundu.

Amerikance je predvodio Kris Midlton sa 15 poena, dok je Kemba Voker ubacio 14, uz sedam asistencija i šest skokova. Najefikasniji kod Turaka bio je Ersan Iljasova sa 23 poena i 14 skokova, dok je 18 poena postigao Melih Mahumutolu.

Za iznenađenje su se pobrinuli Brazilci, koji su savladali Grčku u drugom kolu Grupe F sa 79:78. Izabranike selektora Aleksandra Petrovića predvodio je sjajni Anderson Varežao sa 22 poena i 10 skokova. Na drugoj strani se istakao Jorgos Printezis sa 20 poena, Nik Kalates je upisao 16, uz sedam skokova i četiri asistencije, dok je Kostas Slukas upisao sedam poena i 10 uspješnih dodavanja.

Podbacila je najveća zvijezda grčkog tima, ali i Mundobasketa Janis Adetokumbo, koji je upisao 13 poena. Brazil i Grčka dijele drugo mjesto na tabeli, dok je prvoplasirana reprezentacija Novog Zelanda sigurno u drugoj fazi.

Litvanija je pobijedila Kanadu 92:69 u drugom kolu Grupe H. Izabranici Dainiusa Adomaitisa još jednom su pokazali da se nalaze u sjajnoj formi i u borbi za prvo mjesto igraće protiv Australije. Najefikasniji u pobjedničkom sastavu bio je Edgaras Ulanovas sa 15 poena, Jonas Valančunas je imao 13 i osam skokova, po 11 su ubacili Kalnietis i Lekavičus, dok je Domantas Sabonis postigao 10, uz osam skokova. Kod Kanade bolji od ostalih bio je Kajl Vilčer sa 24 poena, Kori Džozef je ubacio 15, a Kem Birč 12 poena. 

Učitaj još novosti