19. 08. 2019 - 18:37
Dokumentarni film 'Keli' biće prikazan na SFF-u srijedu: Mnogo...
907
Shares
Dokumentarni film 'Keli' biće prikazan na SFF-u srijedu: Mnogo je suza proliveno za vrijeme snimanja i montiranja filma, Keli je naš Valter!

VLADA VELIKO INTERESOVANJE ZA PROJEKCIJU

Dokumentarni film 'Keli' biće prikazan na SFF-u srijedu: Mnogo je suza proliveno za vrijeme snimanja i montiranja filma, Keli je naš Valter!

Sport.ba
19. 08. 2019 - 18:37
0
Shares

Dokumentarni film "Keli", autora Muhameda Bikića, bit će prikazan u sklopu BH Film programa na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

"Sretan sam što će film svih nas Sarajlija i Bosanaca i Hercegovaca biti prikazan na SFF-u jer je Keli upravo naš 'heroj u kopačkama'. Igrao je i živio za svoj FK Sarajevo do posljednjeg daha. Inače, projekciju filma posvećujem svom velikom prijatelju koji danas nažalost nije s nama Elviru Ključaninu, nekada zaštitnom znaku SFF-a i Meeting pointa", kaže autor filma koji je odnedavno novinar Federalne TV.

Bikić je za film "Keli" ove godine za Dan grada Sarajeva dobio i "Plaketu grada Sarajeva".

"Tri Narodna pozorišta bila bi premala da prime sve zainteresirane za premijeru... Naravno, film će i nakon premijere živjeti, ne samo u BiH nego širom svijeta, jer ga cijeli svijet želi vidjeti, a uskoro će biti prikazan i preko Atlantika, u Americi", rekao je Bikić dodavši: "Mnogo je suza proliveno za vrijeme snimanja i montiranja filma, tako da se nisam mogao suzdržati ni na samoj premijeri, u nezapamćenom ambijentu sarajevskog Narodnog pozorišta."

68872758-2350097641741156-326923740816343040-n

"Živio sam za taj dan kada ćemo napokon prikazati dokumentarac o Keliju, jer sam odrastao uz Kelija. Moja cijela dosadašnja novinarska karijera je vezana za njega, a temelj priče, scenarija, bili su moji tekstovi, emisije, priča u knjizi 'sportskivremeplov.ba'."

Dokumentarac o Keliju snimljen je u Sarajevu, gdje je pokojni Keli živio, igrao, gdje je sahranjen, na ulicama Dobrinje i fudbalskom igralištu u Butmiru, koji nose njegovo ime.

“Moja dosadašnja novinarska karijera, koja već traje 23 godine, itekako je vezana za legendarnog Kelija. Gdje god da sam radio, bilo za pisane ili elektronske medije, svakog 17. maja sam pisao reportaže u povodu Kelijeve godišnjice smrti. Posebno u periodu do 2004. godine dok nisu bili pronađeni njegovi posmrtni ostaci, jer sam imao veliku želju da ga ukopaju na dostojanstven način kako je i zaslužio. Kada su pronađeni posmrtni ostaci, tog dana mi je prvom javila Kelijeva draga supruga Borjana i odmah sam objavio na TV Hayat gdje sam u to vrijeme bio autor serijala 'Sportski vremeplov'. Inače, kako vole reći moji dragi Vidovići, Borjana, Dajana i Miana, ja sam dio njihove porodice, jer sam uvijek uz njih, ne samo 17. maja. Uvijek je u mojim pričama, redovno idem na Kelijev grob, odam počast heroju, simbolu Sarajeva za koji je Keli igrao i živio do posljednjeg dana. Mislim da je ovaj film nešto najveće za mog života što mogu napraviti, jer je Keli naš Valter”, rekao nam je Bikić.

terenkeli

Želimir Vidović rođen je 17. novembra 1953. godine. Odrastao je u sarajevskom naselju Stup, a svoj fudbalski put počeo je u ilidžanskom Igmanu. Kasnije ga je lopta odvela u sarajevsku Bosnu, a potom i na Koševo te austrijski Gaku. Bio je i reprezentativac bivše Jugoslavije, a nestao je početkom agresije na BiH, 17. maja 1992. godine pri povratku iz koševske bolnice na Dobrinju, gdje je odvezao ranjene sugrađane.

Film je rađen u produkciji TV Sarajevo i ovo je prvi put da dokumentarni film u produkciji te kuće bude prikazan na Sarajevo Film Festivalu. 

Inače, projekcija je planirana za 21. avgust u 12:30 sati. Za nju vlada veliko interesovanje, jer svi žele pogledati film o legendi ovog grada, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti