19. 08. 2019 - 17:36
Karim Hebib nakon prvostepene presude u višegodišnjem sudskom...
907
Shares
Karim Hebib nakon prvostepene presude u višegodišnjem sudskom procesu: Branislav Crnogorac nema više pravo nikog diskriminirati, nadam se da će Džudo savez preduzeti odgovarajuće mjere

VELIKI PROCES POLAKO DOBIVA EPILOG

Karim Hebib nakon prvostepene presude u višegodišnjem sudskom procesu: Branislav Crnogorac nema više pravo nikog diskriminirati, nadam se da će Džudo savez preduzeti odgovarajuće mjere

Sport.ba
19. 08. 2019 - 17:36
0
Shares

U Sarajevu je danas održana press konferencija povodom donesene sudske prvostepene presude u višegodišnjem sudskom procesu koji se vodio između tuženog Džudo saveza BiH i odgovornog lica Džudo saveza BiH Branislava Crnogorca sa jedne strane i tužitelja Karima Hebiba i malodobnog Mustafe Hebiba s druge strane.

Ovaj sudski proces i ovaj predmet je izazvao veliko interesovanje sportske javnosti kao i javnosti u zemlji i inostranstvu zbog specifičnosti ovog slučaja. 

„U ovom predmetu donesena je sudska presuda koju su svi sa pozornošću iščekivali. Džudo savezu BiH i odgovornom licu Džudo saveza BiH se ovom sudskom presudom stavlja na teret diskriminacija, mobing, nanešena duševna bol, nadoknada materijalne štete te se poništavaju donesene odluke Džudo saveza BiH u odnosu na Karima Hebiba i malodobnog M. H.“, saopćeno je iz Džudo kluba On1.

Advokat Muhidin Kapo: Ovo je bio pokušaj da se uništi karijera Mustafe Hebiba i da ga tako eliminiraju iz ovog sporta iako je vrunski sportista

Džudo savez BiH se oglasio povodom sudske prvostepene presude: Šok i nevjerica!

Na press konferenciji je iščitana presuda te detalji vezani za vođeni sudski postupak. 

"Branislav Crnogorac je imao priliku već 40 godina da kaže i uradi šta želi. Apsolutno nema pravo nekog diskriminirati, a pokušali su i Olimpijski komitet BiH dovesti u zabludu u vezi ovog slučaja", kazao je nakon čitanja presude Karim Hebib, predsjednik ON1 te trener Mustafe Hebiba.

"Nadam se da će Džudo savez BiH preduzeti odgovarajuće mjere jer neko nakon svega ovoga mora i odgovarati. Ovom presudom će se neke stvari morati promijeniti. Ujedno, ovo je bila borba za sve one koji su oštećeni i obespravljeni u ovom sportu, a kojih ima mnogo. Nadam se da slijede promjene za dobrobit svih", dodao je Karim Hebib.

Također, iz JK ON1 navode da se odlukom Suda poništavaju ranije donesene odluke JS BiH kojima su sankcionisani trener Karim Hebib i maloljetni takmičar Mustafa Hebib.

Tvrde da je ovo epilog sudskog procesa koji je uslijedio nakon dešavanja na Prvenstvu BiH za djecu i kadete održanog 2016. u Bihaću, kada je Mustafa Hebib proslavio trijumf prešavši rukom tri puta preko vrata uz vjerski poklik i obred.

"Sudskom odlukom utvrđeno je, između ostalog, da je Mustafa diskriminisan, a optužbe koje su mu stavljene na teret od strane JS BiH smatraju se preteškim. Na teret mu je stavljena gestikulacija rezanja grkljana. Nenormalno je da dijete od 13 godina uporedi s teroristom. Sudski spor smo pokrenuli da bismo odbranili čast i dostojanstvo, jer smatramo da su ljudi iz JS BiH sankcijama protiv Mustafe pokušali diskriminirati naš klub i mene. Mustafa je bio sredstvo", istakao je Karim Hebib, trener i otac mladog takmičara, koji se na turniru u Bihaću borio protiv predstavnika iz Laktaša.

U izjavi JS BiH nakon takmičenja, kada je pokrenut i disciplinski postupak protiv džudiste, navedeno je između ostalog: "M. H. okrenuo se prema takmičarima iz Republike Srpske te rukom tri puta prešao preko vrata. Ovaj gest je asocirao na prijetnju ugrožavanja života", pisalo je između ostalog u izjavi Džudo saveza BiH.

Mustafa Hebib na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu otkrio je kako je podnosio ovaj postupak koji je trajao tri godine.

"Od samog početka sam znao da sam apsolutno u pravu i da ništa loše nisam napravio. To su bile neosnovane optužbe, a ja sam vremenom bio sve jači i jači. Kako je vrijeme odmicalo uz mene su ostali samo pravi prijatelji, koji su me podržavali uvijek", poručio je.

Odlukama Disciplinske komisije JS BiH, kojom je predsjedavao Husein Ramić, džudista i njegov trener sankcionisani su vremenskom zabranom bavljenja sportom. Crnogorac, čije se ime kao odgovornog lica spominje u presudi Suda u Sarajevu, juče je iznio svoje mišljenje.   

"Pitam se koja je poruka ovakvom odlukom Suda poslana mladim sportistima. Gestikulaciju rezanja grkljana pokušali su napakovati kao da je mladi takmičar kažnjen zbog vjerskog obreda, odnosno da takmičar s kojim se bori nije kažnjen, jer se prekrstio. To nije tačno! Gestikulacija koja znači prijetnju rezanja grkljana je nešto najgnusnije što sportista može uraditi na sportskom terenu. JS BiH je vodio postupak u skladu sa disciplinskim pravilnikom, kao što bi svaki civilizovan savez bilo gdje u svijetu to uradio. Uostalom, mi smo se nakon incidenta odmah obratili Evropskoj džudo uniji, koje su jasno navele da onakav gest jednog takmičara podrazumijeva sankcije i disciplinsku mjeru", istakao je Crnogorac.

On je najavio i žalbu višem sudskom organu u BiH, a po potrebi i izvan granica. 

"Mislim da je Sud donio krajne pristrasnu odluku. Uložićemo žalbu višem sudu u BiH, a po potrebi i evropskim sudskim institucijama. Ne možemo da shvatimo da mi u BiH ne pripadamo onom dijelu svijeta koji smatra poziv na rezanje grkljana provokativnim, vulgarnim...", zaključio je Crnogorac.

Pravni tim koji zastupa tužitenje, Karima i Mustafu Hebiba, predvođen Alenom Nakićem i Muhidinom Kapom danas se također obratio medijima u Sarajevu.

"Moram istači nakon svega da se neosnovan progon Mustafe i Karima i dalje nastavlja. Predstavnik Džudo saveza sam je priznao na sudu da su napravili propuste u vođenju samog postupka, što dosta tog objašnjava", otkrio je Alen Nakić, dodavši da žalbeni rok iznosi 30 dana, kao i to da će nakon toga Kantonalni sud u Sarajevu izreći i drugostepenu presudu, te time dati konačnu riječ na ovaj proces.

Učitaj još novosti