16. 12. 2018 - 13:30
KAKO SE KORISTI POLUGA ? Svi su gledali u nešto drugo,...
907
Shares
KAKO SE KORISTI POLUGA ? Svi su gledali u nešto drugo, najmanje na način izvođenja poluge

JIU JITSU

KAKO SE KORISTI POLUGA ? Svi su gledali u nešto drugo, najmanje na način izvođenja poluge

Sport.ba
16. 12. 2018 - 13:30
0
Shares

Najbolji grappler na svijetu pojasnio je kako se izvodi koja od poznatih tehnika. Ashi garami jedna je od 29 osnovnih judo tehnika te je jedna od najkorištenijih tehnika u grapplingu. No, prema pravilima internacionalne federacije brazilske jiu-jitse, postoji legalan i ilegalan način kako se ista izvodi. Razliku između njih objasnio je najbolji profesionalni grappler svijeta, Gordon Ryan.

On je odlučio snimiti Instagram video povodom nadolazećeg IBJJF eventa, na kojem planira nastupiti. Jedna od tehnika koja će se tamo sigurno koristiti je poluga na nozi, a ona se često izvodi upravo putem spomenutog ashi garamija. Ryan je u opisu spomenuo kako je četiri sata proveo na prezentaciji pravila te kako je ovo detalj koji svakome može pomoći, piše Fightsite.

Ryan je ovo prezentirao uz pomoć svoje djevojke, koja je također aktivna grapplerica. Ključ svega nalazi se u pritisku na ahilovu tetivu i tu je izuzetno detaljno pokazao što je legalno, a što ne, prema pravilima BJJ saveza. Ukratko, ahilovu tetivu ne smije se uhvatiti u “križni” zahvat i to bi trebalo biti ono glavno na što treba paziti.

Ukoliko Gordon i oku ugodna Sonny nastave s ovakvim prezentacijama, one bi mogle postati pravi hit, a kadapogledate ovu shvatiti ćete zašto. Osim toga, izuzetno su edukativni, posebno ako se bavite grapplingom ili želite detaljnije upoznati pravila prilikom praćenja istog. Kako god bilo, Gordon Ryan zna što radi.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti