12. 08. 2019 - 21:08
RONA, VRIJEME JE DA SE SKLONIŠ: Otpustili ga jer je premršav,...
907
Shares
RONA, VRIJEME JE DA SE SKLONIŠ: Otpustili ga jer je premršav, za godinu dana oborio sve rekorde, a sada je tu da pokori svijet

JOAO FELIX

RONA, VRIJEME JE DA SE SKLONIŠ: Otpustili ga jer je premršav, za godinu dana oborio sve rekorde, a sada je tu da pokori svijet

Besim TODOROVAC
12. 08. 2019 - 21:08
0
Shares

Piše: Besim TODOROVAC

Dva dana pošto je Antoine Griezmann objavio da napušta madridski Atletico, pompeznom objavom video-klipa gdje je izgledao kao nekakav zatočenik, Diega Simeonea su upitali ko će zamijeniti Francuza. Njegov odgovor počeo je osmijehom, ali i završio istim. „Trebamo nekoga ko može igrati iza napadača, zabiti 20 golova po sezoni, a da pritom ne košta mnogo. Neće biti lako“, nasmijao se Cholo.

Sve u svemu, dva od tri uslova su ispunjena. Joao Felix je nevjerovatno talentovan 19-godišnji ofanzivni vezista kojeg već proglašavaju za budućeg osvajača Zlatne lopte, koji je zabio 20 golova i upisao 11 asistencija za Benficu prošle sezone, u poređenju sa Griezmannom , koji je imao skor 21-10. Ali, također je koštao Atletico impozantnih 126 miliona eura. To je čak više od onog što su dobili za Griezmanna, kojeg je Barcelona platila 120 miliona, od čega 24 ide njegovom bivšem timu Real Sociedadu. Felixa je to učinilo najskupljim fudbalerom kojeg je Atletico ikada doveo. I to 55 miliona eura više od prethodnog.

Felixa nazivaju i najuzbudljivijim portugalskim igračem još od Cristiana Ronalda. U aprilu je zabio hat-trick protiv Eintrachta u Evropskoj ligi, čime je postao najmlađi igrač Benfice i najmlađi portugalski igrač koji je zabio tri gola u Evropi i najmlađi igrač ikada koji je to uradio u ovom natjecanju.

Otpustili ga jer je premršav

Već u ranom djetinjstvu Felix je znao čime se želi baviti kada odraste. Njegov otac Carlos Sequeira igrao je fudbal u distriktu Viseu i sa sobom je uvijek vodio svog sina. 

„Na poluvremenima mečeva Joao je bio jedan od onih koji bi otišli na centar da se igraju sa loptom i već tada je izazivao pažnju“, prisjeća se Sequeira. Kasnije, kada je bio asistent u Tondeli i trener u školi „Ost Pestinhas“, Carlos je sina gurnuo korak naprijed. „Joao je uvijek imao snažnu empatiju sa loptom i brzo sam ga počeo voditi na treninge“.

Felix je, interesantno, započeo karijeru u omladinskom timu Porta, ali je otpušten 2015. godine jer je, kako kažu, bio „premršav“. Odlučio je pridružiti se njihovom rivalu. Već sa 16 debitovao je za rezervni tim i postao najmlađi kojem je to pošlo za rukom. A seniorski debi za Benficu imao je, pazite sada, 18. augusta prošle godine. Dakle, za šest dana bit će tek prva godišnjica. Već u narednom meču, protiv gradskog rivala Sportinga, zabio je prvi gol, nakon što je ušao kao zamjena u drugom dijelu. Međutim, nije previše igrao kod tadašnjeg trenera Ruija Vitorije, ali njegova sudbina se promijenila kada je stigao Bruno Lage u januaru. Već u prvom Lageovom meču je zabio dva gola. Ligašku sezonu završio je sa 15 golova, a među svim tinejdžerima u najjačim evropskim ligama, samo je Kai Havertz iz Leverkusena zabio više (17). A samo je Jadon Sancho u istoj konkurenciji ispred njega po ukupnom doprinosu za pogotke.

Jose Delgado, zamjenik direktora u najpoznatijem portugalskom listu „A Bola“, sljedećeg je mišljenja: „Od Ronalda nismo imali tako uzbudljivog i mladog igrača. Sve do sada“.

Iako će ga uvijek porediti sa trenutnim portugalskim zvijezdama kao što su Cristiano Ronaldo i Bernardo Silva, najbolje poređenje je ipak ono sa nekadašnjim brazilskim asom Kakom. „Već ga nazivaju mojim nasljednikom, ili novim Kakom“, kaže čuveni Rui Costa. „Da budem iskren, Felix je Felix. Izvanredno razumije igru i ima rijetku sposobnost da zna gdje treba biti ispred protivničkog gola“.

Felix ima snažan i spreman šut sa obje noge i iznenađujuće je snažan u zraku, uzimajući u obzir njegovu, na prvi pogled, sićušnu konstituciju. Međutim, jedna osobina koja se izdvaja kod njega je instiktivni osjećaj za pozicioniranje. Poput svih najvećih napadača, on kao da ima šesto čulo što se tiče toga gdje će lopta stići, zajedno sa superiornom vještinom da pobjegne čuvaru. Nekoliko golova prošle sezone su bile dalekometne bombe, ili izuzetan individualan kvalitet, ali ono što ga je proslavilo su klinička preciznost i smirenost unutar šesnaesterca. Felix ima veliko povjerenje u svoj kvalitet, a iako je stidan i povučen van terena, sve suprotno od toga je na terenu. Uvijek zasija na velikim mečevima, a način na koji se odupro zastrašujućem fizičkom tretmanu od Portovog 'mesara' Pepea dovoljno govori da živi za veliku scenu.

Zasjenio Ronalda u međusobnom duelu

Ono što mora popraviti je preveliko oslanjanje na saigrače. On nije napadač koji će bjesomučno trčati u želji da dođe do lopte, a ne krasi ga ni posebna brzina. Kao rezultat, ponekad kada bi protivnička ekipa uštopala Benficin ultra-ofanzivni fudbal, znao je postati duh na terenu.

Paradoks koji se nekako sam od sebe nameće je to što je Felix, kao napadački nastrojen i kreativan igrač, stigao u ekipu Diega Simeonea, koja je poznata po defanzivnoj čvrstini i ogromnom naporu da se zaustavi protivnička napadačka igra. Stoga će biti fascinantno vidjeti da li će se ova dva suprotna aspekta stopiti i izvući ono najbolje iz Portugalca. Hoće li Simeone blago promijeniti filozofiju kako bi igru što više podredio Felixu, ili će Felix morati poraditi na defanzivnim vještinama i vraćanju nazad, kao šo je to do savršenstva doveo Griezmann. 

Predstave u predsezoni zasigurno obećavaju briljantnu sezonu. Prvo se istakao u demoliranju Real Madrida 7-3, kada se igrao sa Ramosom i Nachom. Unutar prvih deset minuta prvo je upisao asistenciju za Costu, a potom postigao i svoj prvi gol za Atleti. Protiv MLS zvijezda odigrao je posljednjih pola sata i opet upisao gol i asistenciju. Vrhunac je uslijedio u subotu protiv Juventusa. Prvo je uhvatio sjajan volej unutar šesnaesterca, gdje je ponovo njegovo pozicioniranje došlo do izražaja (pravit ćemo se da gol nije pripisan Lemaru, koga je malo zakačila lopta), da bi potom iskoristio dugu loptu Lemara, provukao se između De Ligta i Chiellinija i efektno matirao Szczesnog. Na meču protiv najvećeg portugalskog sina i službeno najboljeg igrača svijeta Cristiana Ronalda potpuno je zasjenio sunarodnjaka i najavio da najbolje stvari tek slijede. 

„Vrlo brzo se adaptira onome što timu treba“, zadovoljno govori Simeone. „Ima mnogo kvaliteta. Gdje god ga stavim na terenu, uvijek pokaže visok nivo vizije. Još je u procesu adaptacije, učenja novih stvari, a najbolja stvar koju ima, što sam vidio već prvog dana kada je ušao u svlačionicu, jeste da je željan učiti. A kada klinac ima takvu glad za učenjem, njihov put ka vrhu će uvijek biti kraći od drugih.“

Unatoč skepsi zbog ogromne cijene i dobu gdje se svaki iole talentovaniji mladić etiketira kao novi Ronaldo, Messi, Kaka... Joao Felix mogao bi postati prvi wonderkid koji će opravdati sav hype koji se diže zbog njega.

Učitaj još novosti