23. 07. 2019 - 13:23
"Rukometni savez u BiH može funkcionisati samo na dejtonskom...
907
Shares

MARINKO UMIČEVIĆ:

"Rukometni savez u BiH može funkcionisati samo na dejtonskom principu"

23. 07. 2019 - 13:23
0
Shares

Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević rekao je da Rukometni savez Bosne i Hercegovine može da funkcioniše samo na dejtonskom principu - da bude sastavljen od predstavnika oba entiteta.

Umičević je naglasio da je "pravi Rukometni savez BiH nastao 2017. godine", a ove godine je prvi put upisan u Ministarstvu civilnih poslova.

"Do 2017. godine ovaj savez se lažno predstavljao, jer je to bio savez FBiH, a ne Republike Srpske i FBiH, kako je predviđeno po Dejtonskom sporazumu", rekao je Umičević na konferenciji za novinare.

Umičević, koji je i predsjednik Rukometnog saveza BiH, naglasio je da ovaj savez nije sljedbenik prethodnog koji je, kako je naglasio, nelegalno formiran.

"Sramna je odluka Poreske uprave FBiH da smo sljedbenici prethodnog saveza, jer smo na istoj adresi. Mi nećemo prihvatiti ni stari identifikacioni broj, ni stari dug od 1,6 miliona KM", rekao je Umičević i dodao da će 15. avgusta u Sarajevu početi suđenje protiv Poreske uprave FBiH zbog duga.

Govoreći o stanju u Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine, Umičević je najavio da će u utorak, 30. jula, u Mostaru biti održan sastanak ovog saveza.

Prema njegovim riječima, još se ne zna ni kada će početi Premijer liga BiH, ni prelazni rok, niti koliko će klubova iz oba entiteta ući u ovu ligu.

"Republici Srpskoj je stalo da se ta liga igra. Sa malo volje i razumijevanja to može da bude riješeno", rekao je Umičević.

Umičević je rekao i da će Rukometni savez Republike Srpske predložiti da u novom entitetskom zakonu u sportu jedna od odredaba bude da sportski sporovi budu rješavani na nivou resornog ministsratva, odnosno arbitražom, radi brzine procesa.

On je podsjetio da je sa kompanijom "M:tel" potpisan ugovor o finansiranju Saveza u godišnjem iznosu od 20.000 KM i dodao da u narednoj takmičarskoj sezoni klubovi iz prve i druge muške i ženske lige neće plaćati kotizaciju što je veliko olakšanje za njih jer su u teškoj finansijskoj situaciji.

Umičević je rekao da je na sjednici Upravnog odbora Rukometnog saveza Republike Srpske dogovoreno da sredinom septembra sredinom počne takmičenje u prvoj i drugoj rukometnoj ligi RS-a, koja će nositi naziv "M:tel liga".

On je rekao da je formirana komisija koja će se baviti sudijskom organizacijom koja je gorući problem i, kako je naglasio, "država u državi", zbog čega je neophodno uvođenje reda i više saradnje sa Savezom i klubovima.

Učitaj još novosti