23. 07. 2019 - 11:00
"Trebamo biti ponosni, naše osvojeno srebro je ipak 'zlatno'"
907
Shares

ERMIN JUSUFOVIĆ:

"Trebamo biti ponosni, naše osvojeno srebro je ipak 'zlatno'"

Sport.ba/Agencije
23. 07. 2019 - 11:00
0
Shares

Prije nekoliko dana u Bosnu i Hercegovinu su se iz Mađarske s Evropskog prvenstva vratili reprezentativci naše zemlje u sjedećoj odbojci. Ovaj put okitili su se srebrenom medaljom, a jedini poraz koji su doživjeli na ovom prvenstvu bio je onaj protiv reprezentacije Rusije i to u finalu.

Reprezentativac Ermin Jusufović u razgovoru za Fenu je ispričao iskustva s prvenstva.

- Bilo je ovo za nas specifično Evropsko prvenstvo s mnogo netipičnih okolnosti za nas. Prije svega, nakon dugo vremena išli smo da osvojimo, a ne odbranimo titulu. Zatim novi sistem takmičenja koji je donio veći broj utakmica u kraćem vremenu. Smatram da je ovo prvenstvo bilo veoma zahtjevno i fizički i mentalno. Rekao bih da smo bili na korak do toga da kažemo da je bilo najteže do sada i da smo ga osvojili – kaže Jusufović.

Samo jedan mali korak dijelio ih je od zlata, a kada se uzme u obzir činjenica u kakvim uslovima bosanskohercegovački reprezentativci u sjedećoj odbojci rade i bore se, Jusufović navodi da je njihovo osvojeno srebro ipak zlatno.

- Okolnosti i ambijent u kojima mi radimo i treniramo su daleko od evropskog. Sistemska podrška države izostaje izuzev pokazivanja dobre volje od Kantona Sarajevo i Vlade FBiH. Zato smatram da je itekako sjajno i 'zlatno' ovo srebro i da svakako trebamo biti ponosni – rekao je Jusufović.  

Ističe kako su ljubav prema sjedećoj odbojci i početnički entuzijazam" koji ne popušta ni nakon toliko godina", najjači energetski stimulans koji čini da sve bude lakše.

-Sjedeću odbojku ne živimo samo mi. Naše porodice su također dio ove priče i uveliko nam svojom podrškom olakšavaju. Moram napomenuti i da je sportska javnost vjetar u leđa svih ovih godina. Da ne volimo ovaj sport, vjerovatno bi sve ovo davno prestalo. Ljubav je ipak pobijedila i pobjeđuje – naglašava Jusufović.

I prošle godine reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci su se sa Svjetskog prvenstva održanog u Holandiji vratili sa srebrenom medaljom. Također, mnogo je prvenstava održanih i prethodnih godina, a još nikada nisu u BiH došli bez medalje.

Jusufović kaže da je svaka njihova medalja potvrda da se za BiH isplati boriti  

- Sa svakom novom pobjedom i novom medaljom reakcija nas samih, ali i javnosti potvrđuje da je jako mnogo onih kojima je naša domovina u srcu i koji naš uspjeh doživljavaju kao svoj, što je svakako nama akterima sa sportskog terena najljepše hvala za svaku kap znoja koju prolijemo u pripremnom i takmičarskom periodu – zaključio je.

Učitaj još novosti