22. 07. 2019 - 17:16
REAL MADRID IMA ONO ŠTO PSG TRAŽI ZA NEYMARA: Evo što ekipa iz...
907
Shares
REAL MADRID IMA ONO ŠTO PSG TRAŽI ZA NEYMARA: Evo što ekipa iz glavnog grada Francuske želi za Brazilca!

REAL MADRID IMA ONO ŠTO PSG TRAŽI ZA NEYMARA: Evo što ekipa iz glavnog grada Francuske želi za Brazilca!

22. 07. 2019 - 17:16
0
Shares

KAO devetogodišnjak Brazilac Wesley Moraes radio je u jednoj brazilskoj tvornici sortirajući vijke, a danas igra za milijune.

Za ovog napadača trebalo bi se itekako čuti sljedeće sezone. Riječ je o najskupljem pojačanju Aston Ville u povijesti, platili su ga belgijskom Club Bruggeu 25 milijuna eura nakon sjajnih igara pod vodstvom hrvatskog trenera Ivana Leke koji je koncem prošle sezone napustio klub.

U životu ovog 22 godišnjaka baš ništa nije obično. Engleski Guardian donio je njegovu nevjerojatnu priču. I nimalo laku.

S devet godina ostao bez oca, s 15 dobio sina

S devet godina ostao je bez oca i morao se zaposliti kako bi imao od čega živjeti. Šest godina kasnije dobio je sina, godinu zatim i kćer s dvije različite žene.


Wesley ima jednu nogu kraću od druge za tri centimetra, kao slavni mu sunarodnjak Garrincha kod kojeg je jedna noga bila kraća za šest centimetara.

Wesley se u Europu otisnuo po punoljetnosti transferom u slovački Trenčin. Čudno su ga svi gledali jer je na terenu - šepao.

"Ali on je tako brz, tako je poseban tip", govori Robert Rybnicek, izvršni direktor slovačkog kluba. Slovaci su ga za milijun eura prodali u Club Bruggeu prije tri godine, a Belgijci su itekako znali za Brazilčeve posebnosti.

Jedna noga mu je kraća od druge

"Sve smo znali", počinje Devy Rigaux, tim menadžer belgijskog giganta pa nastavlja:

"Imali smo jasan uvid u svaki detalj oko njega uoči potpisivanja ugovora. Održali smo potom dug razgovor sa psihologom o socijalnim aspektima. Tijekom tih razgovora osjetili smo da je on dječak s vrlo dobrim srcem, stvarno dobrim vrijednostima u životu, potrebnim da u našem okruženju postane pravi nogometaš."

Zbog teške životne priče u Bruggeu su, skautirajući Wesleyja u Trenčinu, brinuli o njegovom karakteru.

"Ako prije svega izgubite oca u ranoj dobi pa postanete otac kad ste još dijete, s 15 godina, to ima utjecaj. Njegova djeca su ostala u Brazilu pa mu je to bilo jako, jako teško. Morali smo izgraditi s njim odnos, malo po malo, onda se on otvori pa nam priča o obitelji."

Nije htio biti napadač, a sad se prodao za 25 milijuna eura

Nogomet je Wesleyja spasio iz favela. Htio je igrati kao polušpica, a ne kao devetka u napadu. Objašnjavao je to u Slovačkoj, no oni su mu sugerirali da se razvija kao napadač. To ga je dovelo do Belgije, gdje je započeo sasvim novi život.

"Odveli smo ga u supermarket da si kupi baš sve ono što mu treba", prisjetio se Rigaux. Wesley se u Bruggeu morao prilagoditi, posebno ponašanjem na terenu. U početku je dobivao nepotrebne crvene kartone zbog agresivnosti i nepromišljene igre. Klub je trpio.

"On dobiva puno udaraca na terenu, morate to razumjeti. Objasnili smo mu da uzvraćanje istim nije način, da bude pametniji i ne pokazuje protivniku nervozu", priča Rigaux.


U Belgiji su mu pomogli da dosegne vrhunac zrelosti sa samo 22 godine. Danas bez problema prehranjuje brojnu obitelj u Brazilu, pomaže i prijateljima. 

"Napravit će veliku karijeru"

Rigaux potom priča o fotografiji Wesleyja oko kojeg je okupljeno 25 ljudi koji svi ovise o njemu. Nalaze se u maloj, trošnoj kuhinji.

"On ima nevjerojatnu odgovornost, ne samo za svoju majku i braće i sestre nego i za svoju djecu i najbolje prijatelje. Svi pitaju može li im pomoći."

Danas si je priuštio toliko da ih sve može voditi u luksuznije restorane, što i čini.

Aston Villa preuzela je ovog igrača u rekordnom transferu, od Wesleyja se očekuje da bude njezin najbolji igrač.

"Moraju mu pružiti toplu dobrodošlicu. On izgleda masivno, ali treba mu podrška. Imao je to u Bruggeu, mi smo ga pripremili na stvarno dobar način, ali ne očekujte da će odmah postati najbolji igrač u Engleskoj. Dajte mu malo vremena, stvarno očekujem da bude ključni igrač Ville i da napravi veliku karijeru", kaže Rigaux za kraj.

Prošle sezone je Wesley za Brugge u 48 utakmica zabio 17 golova uz deset asistencija.

Učitaj još novosti