22. 07. 2019 - 09:02
HOĆE LI SE KONAČNO DESITI ČUDO Sarajevo i Zrinjski sanjaju...
907
Shares
HOĆE LI SE KONAČNO DESITI ČUDO Sarajevo i Zrinjski sanjaju toliko željeni plej-of

EVROPSKA LIGA

HOĆE LI SE KONAČNO DESITI ČUDO Sarajevo i Zrinjski sanjaju toliko željeni plej-of

Sport.ba
22. 07. 2019 - 09:02
0
Shares

Sarajevo i Zrinjski preostali su bh. klubovi koje i dalje čekaju ispiti na međunarodnoj sceni i danas će dobiti potencijalne rivale nakon žrijeba u Nionu.

Uz malo sreće oba bh. tima bi mogli da dobiju rivale preko kojih bi mogli do plej-ofa Lige Evrope. Potencijalne rivale će dobiti i klubovi iz Srbije i Hrvatske koji imaju po tri predstavnika.

Sarajevo i Zrinjski čekaju rivale za 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Sarajevo je do ove faze takmičenja stiglo nakon eliminacije od Seltika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok će Zrinjski protiv Utrehta da se bori za 3. kolo kvalifikacija, ali će već danas znati ime potencijalnog rivala.

UEFA je prije današnjeg žrijeba skratila spisak potencijalnih duela tako da već sada Sarajevo zna na koga bi moglo da ide. Zanimljivo, aktuelni prvak BiH bi mogao ponovo na megdan Seltiku.

"Bordo tim" će u 3. kolu kvalifikacija igrati sa jednom od poraženih ekipa iz sljedećih duela 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona: Seltik - Nome Kalju, BATE Borisov - Rozenborg, Dundalk - Karabag, Maribor - AIK i Ferencvaroš - Valeta.

Ukoliko svi favoriti opravdaju očekivanja u kvalifikacijama za elitno klupsko takmičenje, bh. klub može da se nada protivniku protiv kojeg bi bio favorit za plasman u završnu rundu kvalifikacija za grupnu fazu drugog po rangu klupskog takmičenja.

Dok Sarajevo mirno čeka rivala, "plemići" će na terenu morati da se izbore za nastup u 3. kolu kvalifikacija.

Ove sedmice tim iz Mostara očekuje prvi duel s Utrehtom i to u četvrtak u Holandiji, ali će već danas znati sa kim bi mogli da ukrste koplja ukoliko uspiju da prođu dalje.

Zrinjski ili Utreht neće imati ulogu favorita, ali bez obzira na to postoje timovi koji bi mogli da budu poželjni protivnici.

Zrinjski bi, naravno, volio da izbjegne duele sa Spartom iz Praga i AEK-om iz Atine, kao i španskim Espanjolom, koji je favorit u duelu sa Stjarnanom s Islanda i očekuje se da prođe u 3. kolo kvalifikacija.

Preostali potencijalni rivali su pobjednici u duelima Domžale - Malmo, Budućnost Podgorica - Zorja, te Arsenal Tula - Nefči.

Prije žrijeba za nastavak kvalifikacija za Ligu Evrope, rivale za 3. kolo kvalifikacija će dobiti klubovi koji se bore za grupnu fazu Lige šampiona.

U tom žrijebu će biti prvak Srbije Crvena zvezda i Hrvatske Dinamo iz Zagreba. Zvezda će do 3. kola kvalifikacija morati da dođe preko Helsinkija, a ako u tome uspije čekaće ih neko od pobjednika iz sljedećih duela: Seltik - Nome Kalju, Kopenhagen - TNS, Dinamo Zagreb - Saburtalo, BATE Borisov - Rozenborg i APOEL - Sutjeska, kao i najteži rival Ajaks, koji ne igra ovo 2. kolo kvalifikacija.

Ukoliko Zvezda ne prođe Helsinki takmičenje će nastaviti u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a mogući rivali su joj: Tre Pene/Suduva, Pjast/Riga, Ararat/Linkoln Red Imps, Valur/Ludogorec i Toršavn /Linfild.

Poput Zvezde, i Dinamo će dobiti potencijalne rivale za eventualni nastavak kvalifikacija za Ligu šampiona, kao i ispadanje u kvalifikacije za Ligu Evrope ukoliko ih eliminiše Saburtalo.

Potencijalni rivali u Ligi šampiona su: PAOK, Karabag/Dundalk, Maribor/AIK, Crvena zvezda/Helsinki, Makabi T. A./Kluž, Valeta/Ferencvaroš. S druge strane, Dinamo i Zvezda imaju iste potencijalne rivale u Ligi Evrope.

Fudbaleri Partizana igraće protiv Konahs Kijema iz Velsa u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a ukoliko opravdaju ulogu favorita mogli bi snage da odmere sa boljim iz sljedećih okršaja: Fehervar - Vaduz, Haugesund - Šturm, Malatija - Olimpija, Čikura - Aberdin i Ventspils - Gzira.

Hrvatski predstavnik Rijeka će se uključiti tek u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope i ima iste potencijalne rivale kao i Partizan.

Treći predstavnik Hrvatske - Osijek će za plasman u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope prvo morati da eliminiše CSKA iz Sofije, a ukoliko u tome uspije dobiće nekog od rivala koje može i Zrinjski.

Što se tiče Čukaričkog, ukoliko pobijede Molde, biće u grupi povlašćenih i mogući rivali u 3. trećem kolu kvalifikacija su im pobjednici sljedećih duela: Lehija Gdanjsk - Brondbi, Mlada Boleslav - Ordabasi, Aris - AEL Limasol i Lokomotiva Plovdiv - Spartak Trnava, kao i Tun koji se u trećem kolu priključuje kvalifikacijama.

Žrijeb za Ligu šampiona je u 12 sati, a za Ligu Evrope u 14 sati.

Potencijalni rivali Sarajeva Seltik/Nome Kalju BATE Borisov/Rozenborg Dundalk/Karabag Maribor/AIK Ferencvaroš/Valeta

Potencijalni rivali Zrinjskog Sparta Praga AEK  Espanjol/Stjarnan Domžale/Malmo Budućnost Podgorica/Zorja Arsenal Tula/Nefči

Učitaj još novosti