17. 07. 2019 - 16:10
NAJNOVIJE INFORMACIJE IZ ITALIJE: Evo koliko će Siniša...
907
Shares
NAJNOVIJE INFORMACIJE IZ ITALIJE: Evo koliko će Siniša Mihajlovića biti u bolnici

NAJNOVIJE INFORMACIJE IZ ITALIJE: Evo koliko će Siniša Mihajlovića biti u bolnici

17. 07. 2019 - 16:10
0
Shares

Siniša Mihajlović, trener Bolonje, zadržaće se tri sedmice u bolnici koliko traje prva faza liječenja njegove opake bolesti. Poslije saznanja da ima leukemiju, Mihu čeka dugotrajna borba, a u narednih nekoliko sedmica liječenje iziskuje konstantan nadzor doktora.

Od prvog dana Mihajlovića prati doktor Mikele Kavo, jedan od vodećih italijanskih stručnjaka i direktor Odijeljenja za hena Institutu matologiju "Santa Orsolo" u Bolonji. 

- Ne mogu se izliječiti sve vrste leukemije, ali neke, čak i akutne, mogu da budu pobijeđene. Što je prije otkrijemo to smo u većoj prednosti. Čak i kod onih gdje nije moguće potpuno izlečenje, današnji lijekovi mogu značajno da produže životni vijek. Svi koji boluju od leukemije moraju da budu svjesni da živimo u periodu velikih naučnih dostignuća. Postoje veliki uspijesi u terapiji mnogih bolesti raka koštane srži. Danas radimo stvari koje su prije samo deset godina bile nezamislive. Nikad nismo bili boljoj poziciji- rekao je Kavo za italijansku "Republiku".

Ugledni list je njegove riječi tumačio kao vrlo ohrabrujuće, gotovo obećavajuće da će u Mihajlovićevom slučaju opaka bolest biti savladana. Kavo, međutim, nije želio konkretno da govori o srpskom treneru i njegovom stanju na početku liječenja. 

- Moram da sačuvam apsolutnu diskreciju mog pacijenta. On je taj koji će odlučiti da li će, kada i koliko informacija podijeliti sa javnošću. Mogu samo da ponovim ono što govorim svim pacijentima. Nada u izlečenje jedan je od najvažnijih elemenata procesa liječenja, a u današnje vrijeme zaista imamo razloga za nadu - istakao je Kavo.

Ugledni italijanski doktor objasnio je, takođe uopšteno, da je danas moguće odrediti personalizovanu terapiju.

- Postoje velike razlike u leukemijama, koje mogu biti hronične ili akutne. Ali danas postoji mogućnost odabira ciljanih lijekova i personalizaci je terapije, uz pomoć tehnika molekularne biologije. Naš institut je centar za upotrebu genetski modifikovanih limfocita za prepoznavanje i ubijanje ćelija raka. To omogućava da se prevaziđu neki problemi koji su se pojavili kod hemoterapije, posebno razvoj nekih otpornosti na lijekove - naglasio je Kavo. 

 

Učitaj još novosti