01. 06. 2019 - 09:41
Pred nama je vrhunac klupske sezone a finale nudi okršaj kojeg...
907
Shares
Pred nama je vrhunac klupske sezone a finale nudi okršaj kojeg niko nije ni sanjao: Mogu li Redsi do šestog trofeja ili će Spursi ispisati historiju?!

LIGA PRVAKA

Pred nama je vrhunac klupske sezone a finale nudi okršaj kojeg niko nije ni sanjao: Mogu li Redsi do šestog trofeja ili će Spursi ispisati historiju?!

Sport.ba
01. 06. 2019 - 09:41
0
Shares

Tottenham i Liverpool će se sastati u finalu Lige prvaka večeras u 21 sat. Timovi će u ovaj susret ući nakon što su protiv svih izgleda došli do ovog finala. Tottenham je u polufinalu izbacio Ajaxa u nevjerojatnoj utakmici i preokretu kojeg su napravili na Amsterdam Areni, dok je Liverpool napravio još veći preokret protiv španskog diva Barcelone, gdje su ih pobijedili sa 4-0 na Anfieldu kako bi preokrenuli deficit od tri gola koja su primili na Nou Campu.

Nakon što su napravili fenomenalan preokret protiv energične ekipe Ajaxa u Amsterdamu, Tottenham je po prvi put u povijesti stigao u finale Lige prvaka. Mauricio Pochettino će osjetiti kako će njegov rad sa klubom biti potvrđen ako mogne dodati nedvojbeno najveći trofej u kabinet novog White Hart Lanea.

Neposredno nakon pobjede nad Ajaxom, Pochettino je nagovijestio da bi mogao napustiti Tottenham ako osvoji Ligu prvaka. Nadamo se da to neće biti nešto što će utjecati na razmišljanje igrača, ali čini se kao da je to moglo čekati i nakon finala Lige prvaka.

tottenham-ajax-reuters-16-9-1557349315-16-9-1557349831

Kroz ovo natjecanje Spursi su bili udaljeni nekoliko minuta od ispadanja, a u posljednja dva kruga ih je spasio VAR koji je poništio golove Raheema Sterlinga na Etihad stadionu, dok se Lucas Moura pojavio s pobjedničkim golom u gotovo posljednjem napadu u Amsterdamu.

Tottenham je pobijedio jednu od posljednjih pet utakmica na svim natjecanjima, ali je to bila polufinalna pobjeda protiv Ajaxa koja ih je odvela u povijesno finale. Prava zabrinutost mora biti činjenica da je Tottenham pobijedio samo dvije od posljednjih 11 utakmica u gostima i poraženi su u svih prestalih devet utakmica u tom procesu.

kane-ali-son-tottenham

Jaz od tri sedmice između kraja sezone Premier lige i finala Lige prvaka mogao bi biti ogroman za Tottenham Hostpur. Jan Vertonhhen, Danny Rose i Dele Alli izgledaju dobro, dok su Harry Winks i Harry Kane također na putu oporavka.

Liverpool nije mogao mnogo toga učiniti da osvoji svoj prvi engleski naslov od 1990. godine, ali ljeto će još više boljeti ako izgube uzastopni finale Lige prvaka. Nedostatak trofeja izravan je onom Mauricija Pochettina u Tottenhamu, a Jurgen Klopp će biti pod pritiskom da osvoji ovaj trofej i donese ga na Anfield.

jurgen-klopp-celebrates-liverpool-comeback-win

Navijači su velika podrška za Kloppa, nakon što je Liverpool pokazao značajno poboljšanje pod njegovim vodstvom i sada se smatraju glavnim favoritima za osvajanje ovog prestižnog trofeja. Finalni poraz u Ligi prvaka protiv Real Madrida prije 12 mjeseci dat će igračima iskustvo koje nedostaje Tottenhamu. Liverpol je pokazao svoje srce nakon što se vratio protiv Barcelone sa tri gola deficita u drugoj utakmici.

Liverpool ima dobru formu iza sebe sa 13 pobjeda u posljednjih 14 utakmica na svim natjecanjima, uključujući i posljednje tri odigrane nakon poraza od Barcelone na Nou Campu u polufinalu Lige prvaka. Anfield je bio tvrđava za Liverpool, ali to je i ekipa koja je pobijedila šest od posljednjih sedam utakmica koje su igrali u gostima.

61683537-jurgen-klopp-liverpool-afp-salah-milner-vandijk

Naby Keita ostaje pod znakom sumnje, ali Liverpol je također imao koristi od dugog odmora između završetka Premier lige i finala Lige prvaka. Robertson i Firmino izgledaju kao da će biti spremni da igraju u finalu.

Moguće postave

Tottenham (4-2-3-1): Lloris, Trippier, Rose, Vertonghen, Alderweireld, Wanyama, Sissoko, Alli, Eriksen, Son i Kane

Liverpool (4-3-3): Alisson, Alexander-Arnold, Robertson, Van Dijk, Matip, Henderson, Fabinho, Wijnaldum, Mane, Salah i Firmino

Učitaj još novosti