15. 05. 2019 - 08:10
Zeničani danas predaju dokumentaciju Drugostepenoj komisiji:...
907
Shares
Zeničani danas predaju dokumentaciju Drugostepenoj komisiji: Situacija nije nimalo bajna, ali...

DUGUJU 250.000 KM PO RAZNIM OSNOVAMA

Zeničani danas predaju dokumentaciju Drugostepenoj komisiji: Situacija nije nimalo bajna, ali...

Sport.ba
15. 05. 2019 - 08:10
0
Shares

Svotu od najmanje 250.000 KM moraće isplatiti Nogometni klub Čelik na osnovu dugovanja ukoliko se želi nadati izdavanju licence od Drugostepene komisije Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, potvrdio je juče Ismet Đugum, direktor zeničkog premijerligaša.

Klubu s "Bilinog polja" u prvostepenom postupku licenciranja, uz Slobodu i Krupu, uskraćeno je pravo nastupa u bh. eliti za narednu sezonu. Ova tri kluba, zajedno sa Željezničarom i GOŠK-om, ostala su takođe i bez prava nastupa u UEFA takmičenjima. Direktor Zeničana priznaje da je situacija u klubu alarmantna, a dodatno ulje na vatru dolila je naknadna presuda u korist bivšeg igrača Denijala Rizvanovića za dug iz 2009. godine u iznosu od 38.523, 23 KM.

"Nije nam lako, ali pokušavamo i tražimo načine da to izmirimo. Iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH dobili smo rok do srijede da dostavimo svu dokumentaciju. To ćemo i učiniti, pa kom opanci, kom obojci", kaže Đugum za "Nezavisne".

Listu pravnih i fizičkih lica koja su obuhvaćena procesom licenciranja u ovoj godini, a koji svojim potraživanjima koče Čelik, Đugum juče nije mogao nabrojati. Navodno nisu uplaćeni doprinosi u ovoj godini. Među bivšim fudbalerima spominje se i ime Steve Nikolića, kojem navodno Zeničani duguju oko 33.000 KM. Nije tajna i da Čelik na osnovu poreza duguje 100.000 KM. 

"Ima tu svašta nešto... Ima dugova prema nekim klubovima, prema nekoliko bivših igrača, radnicima, uposlenicima... Ima i novca koji smo platili, pa sada to treba dodatno da potvrdimo. Uglavnom, riječ je o ukupnom iznosu od oko 250.000 KM", ističe Đugum.

Na pitanje ima li NK Čelik taj novac, direktor nije odgovorio ni negativno ni potvrdno.

"Pa dobro, nije nam lako. Gledamo da izmirimo sve što smo dobili od N/FS BiH. Borimo se da sve uradimo i završimo na pozitivan način i prebrodimo novonastalu krizu", ističe Đugum.

U svotu od 250.000 KM spomenutih dugovanja obuhvaćenih aktuelnim procesom licenciranja Đugum kaže da nije uračunato potraživanje Denijala Rizvanovića. U stalnom su kontaktu s ljudima iz nadležnih komisija bh. kuće fudbala, koji insistiraju da u drugostepenom postupku i to bude obuhvaćeno.

"Ljudi iz N/FS BiH nastoje taj dug ubaciti u postupak licenciranja u ovoj godini, a mi se borimo da ne ubace. Godinu i po dana sam u klubu. Bio sam sudionik brojnih analiza, revizija, pregledao sam dokumentaciju. Jedino što sam našao vezano za Rizvanovića je dug od 6.000 KM. Ovo je za nas novi momenat. Situacija nije sjajna, nije nam nimalo fino, ali borimo se i gledamo da isplivamo", zaključio je Đugum.

Ukoliko "tehnika plivanja" ipak ne uspije, na kraju će profitirati već odavno otpisani i posljednjeplasirani GOŠK, koji ima licencu. Na isti način prošle godine upravo su Zeničani ostali u eliti zahvaljujući činjenici da Borac nije dobio licencu.

Učitaj još novosti