21. 04. 2019 - 22:43
IGRAJU AGRESIVNO I PRLJAVO Mali klub na pragu velikog uspjeha
907
Shares
IGRAJU AGRESIVNO I PRLJAVO Mali klub na pragu velikog uspjeha

ŠPANIJA

IGRAJU AGRESIVNO I PRLJAVO Mali klub na pragu velikog uspjeha

Sport.ba
21. 04. 2019 - 22:43
0
Shares

Priča sezone La Lige stiže iz predgrađa Madrida. Getafe, ekipa vrijedna 93,5 miliona aeura, protivnicima ne dozvoljava igrati nogomet, što je atipična nogometna filozofija za neku španjolsku ekipa .

getafe

Zakonima La Lige prkose pragmatičnošću ili, ako hoćete, ružnom i neatraktivnom igrom kojom guše protivnika na terenu.

Danas su tako rezultatom 3:0 opstruirali Sevillu, inače tehnički iznadprosječno potkovanu ekipa vrijednu 286 miliona eura. Getafe joj nije dozvolio razviti igru, baš kao ni mnogim drugim španjolskim ekipama ove sezone, a onda ju je cinično ubadao golovima iz svake opasne akcije.

Pragmatičnost je osnova. Do pobjeda dolaze čvrstom obranom koja je treća najbolja u La Ligi. Primili su 29 golova, Atletico je na 21, Valencia na 27. Barcelona je pak primila 32 gola, Real Madrid 38.

Pritom Getafe u 17 gostujućih utakmica ima tek dva poraza, a oba je doživio u Madridu, kod Reala i Atletica
Ekipa Pepea Bordalasa igra u klasičnoj formaciji 4-4-2 i njezin nogomet je - borba.


Pobjeđuje se na mišiće, što je osjetila i ekipa iz Andaluzije koja je, osim tri komada u mreži, dobila i sedam žutih kartona te jedan crveni, sve do kraja prvog poluvremena.

Gosti su napravili dva penala koje su rutinski realizirali Mata i Molina, a potonji je zabio i gol za konačnih 3:0.

Getafe je dobio tri žuta kartona i jedan crveni karton. Na utakmici je viđeno 26 faulova i upravo je to ono što su domaćini htjeli, da se igra po njihovim pravilima.
Osnovno pravilo Getafea kaže - tko leži, ne bježi. 

U ovoj ekipi  ne postoji izražena zvijezda, ističu se tek strijelci Jaime Mata (14 golova) i Jorge Molina (13 golova). Mata je do 25. godine igrao po nižim španjolskim ligama, a danas svojim golovima vodi klub prema senzacionalnom uspjehu. 
Najpoznatija faca je francuski veznjak Mathieu Flamini, nekoć reprezentativac Francuske te igrač Arsenala i Milana. On je ujedno i milijarder budući da je prije 11 godina uložio milion eura te pokrenuo tvrtku GF Biokemikalije. 

Jedino Flaminijeva tvrtka ima proizvode koji mogu zamijeniti naftu, zapošljava više od 400 ljudi, a vrijedi preko 20 milijardi funti.

Jednom je Flamini igrajući za Arsenal dobio oštru kritiku od Emrea Cana, tada igrača Liverpoola. Nijemac mu je rekao da je loše odigrao, a Francuz mu je odgovorio:

"Imam dovoljno novca da kupim tvoj Liverpool i prodam te."
Flaminiju je 35 godina i daleko je od nekadašnjeg nivoa  . U Getafeu uglavnom ulazi s klupe pa ove sezone ima 567 odigranih minuta u 11 nastupa u kupu i prvenstvu.


U svojoj historiji dvaput su igrali europska natjecanja. Njihov je debi 2008. godine osvojio simpatije cijele Europe kada su u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa UEFA igrali protiv Bayerna.

U Münchenu je završilo 1:1, kao i u Madridu, pa se otišlo u produžetke. Getafe je u 93. minuti imao 3:1 s igračem manje, no onda je zasjao Luca Toni i golovima u 115. i 120. minuti zabio za prolazak minhenskog kluba.

Sada bi se ta dva kluba mogla ponovno sresti, ovaj put u Ligi prvaka.

Rezultati by SofaScore

(Sport.ba)

Učitaj još novosti