24. 02. 2019 - 10:20
STATISTIKA NE LAŽE Što će biti s Barcom kad genije ode?
907
Shares
STATISTIKA NE LAŽE Što će biti s Barcom kad genije ode?

LIONEL MESSI

STATISTIKA NE LAŽE Što će biti s Barcom kad genije ode?

Index.hr
24. 02. 2019 - 10:20
0
Shares

Po tko zna koji put ove sezone - nije izgledalo dobro.

Barcelona je na poluvremenu u Sevilli gubila 2:1, ništa nije odigrala, a jedini bljesak bio je fantastičan Messijev volej iz 26. minute nakon kojeg je Mercado ponovno vratio Sevillu u vodstvo. No, kao toliko puta ove i prijašnjih sezona, Messi je u nastavku uzeo svojih deset suigrača za ruku i izvukao ih iz problema. I to pedesetim hat-trickom u karijeri. Pedesetim.

Izjednačio je, pa zabio za preokret, i onda u sudačkoj nadoknadi savršenom loptom proigrao Suareza za 4:2. Da ne ispadne da igra sam. No, to je upravo slučaj ove sezone u Barceloni više nego ikad do sad. Lionel Messi praktički igra sam, osobito u zadnjih par mjeseci. Od suigrača ima malo ili nimalo pomoći i većina Barcine igre svodi se na to da se nekako dostavi lopta Argentincu i čeka se da on nešto sam napravi.

skysports-barcelona-lionel-messi-4587498

Na sreću po njih, Messi ove sezone opet igra na Messijevom nivou i opet bi mogao doći do brojke od 50 golova u sezoni što je u 32. godini nevjerojatan rezultat. U 32 ovosezonske utakmice Barcina ikona zabila je 33 gola uz 18 asistencija. Od 95 golova koliko ih je Barcelona zabila, Messi je sudjelovao u 51 s time da je propustio sedam utakmica zbog loma ruke.

messiiii

Kad se oporavio od ozljede, sam je pobijedio Espanyol i Levante. Zabio je i asistirao u pobjedi 2:0 protiv Celte, prelomio je tešku utakmicu s Leganesom s golom i asistencijom kao i ono mučenje u Gironi, zabio je oba gola u remiju s Valencijom, sam pobijedio Valladolid i u subotu Sevillu.

Barca je u velikom nizu od 10 pobjeda u zadnjih 12 prvenstvenih utakmica i, iako je teško reći da netko nije u formi s takvim rezultatima, činjenica je da je u svim tim utakmicama Barcelona ovisila isključivo o Messiju. Prijašnjih sezona sudjelovao bi Suarez s 30, 40 pa čak i 50 golova, a bio je tu i Neymar sa svojih 30-ak pa je Argentinac čak mogao i odmarati u nekim utakmicama. 

Ove sezone je Suarez u evidentnom padu, Dembele također nije u naročitoj formi, a Coutinho nije opravdao ni deset od 160 milijuna eura koliko je Barcelona u njega uložila. Iako je već u 32. godini, Messi i dalje igra kao da je puno mlađi, ali on i glavni Barcini igrači ulaze u godine u kojima se vrlo lako ispada iz forme i još teže se u nju vraća. Pique ima 32, Suarez također, a Rakitić i Busquets će uskoro 31. Nisu to veteranske godine, ali malo koja europska momčad ima tako staru okosnicu momčadi.

messi-barcelona

Godinama je Barcelona uživala u komforu Messijeve genijalnosti i onda je u zadnjih godinu i pol dana počela panično kupovati kao da je shvatila da je zadnji trenutak da se počne pripremati za život poslije Messija. Za 105 milijuna eura kupljen je Ousmane Dembele, za 160 Coutinho, a sljedećeg ljeta za 75 milijuna eura stiže Frankie de Jong iz Ajaxa. Kupljeni su i Malcom i Arthur, ali to je jako puno mladih igrača na koje bi uskoro mogao pasti golemi teret nosilaca Barcine igre. Messija je nemoguće zamijeniti, ali tek ćemo vidjeti jesu li spremni podijeliti, ako ne i preuzeti takvu odgovornost.

barcelona-messi-alba-coutinho-busquets

Svi oni sustavno se uvode u Barcinu filozofiju i shvaćanje nogometa, ali u njihovoj igri preočito se vidi da se oslanjaju isključivo na Messija i da ako ne igra on, ne igra ni Barcelona. Kad nemaju drugog rješenja, loptu gurnu Messiju pa - što bude. Zahvaljujući njegovoj genijalnosti uvijek bude dobro, ali neće zauvijek.

Odgovor na pitanje iz naslova Barca može potražiti 600 kilometara zapadno. U Madridu...

Učitaj još novosti