10. 11. 2018 - 12:44
POGLEDAJTE ŠTA SE DESILO: Džudistkinje iz Srbije i Kosova...
907
Shares
POGLEDAJTE ŠTA SE DESILO: Džudistkinje iz Srbije i Kosova ZAJEDNO na postolju

JUDO

POGLEDAJTE ŠTA SE DESILO: Džudistkinje iz Srbije i Kosova ZAJEDNO na postolju

Sport.ba
10. 11. 2018 - 12:44
0
Shares

Moralo je i to jednom da se dogodi. Na Grand Prixu u Taškentu naša džudistkinja Milica Nikolić osvojila je bronzanu medalju, dok je zlatna bila kosovska takmičarka Distria Krasnići, i zajedno su stajale na pobedničkom postolju.

Zastave na jarbolu, jedna pored druge, Srbije i Kosova. I to je realnost  sporta... Džudo je olimpijski sport i kao takav, po preporuci Međunarodnog olimpijskog komiteta, Srbija bi snosila rigorozne posledice da je Nikolićeva napustila takmičenje (kao što su ranije radile srpske ekipe) i pobedničko postolje.

Upravo zbog toga je ovo bio mudar potez Džudo saveza Srbije, jer bi u suprotnom, kako je to nekoliko puta istakao predsednik MOK-a Tomas Bach, srpski Džudo bi bio isključen sa Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

rrnk9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvtudjn01eqv8vymy3mtiyogm4njblmznhndyymwm0nmu1ztg0mtaznmeucg5nkzmczqjcaighmae

Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, u nekoliko navrata, za razliku od Vanje Udovičića, ministra omladine i sporta, isticao je da naši sportisti, ukoliko se nađu sa kosovskim, ne bi smjeli da napuste takmičenje i pobjedničko postolje, jer bi i u protivnom bili isključeni i izbačeni. Ovo je prvi put da se dogodi da se srpska i kosovska takmičarka nađu na podijumu za pobjednika i osvajače medalja, a vjerujemo i da će u budućnosti to biti čest slučaj.

Sport i politiku ne treba miješati, ali iz našeg Džudo saveza i OKS-a su bili nemoćni, jer MOK ne dozvoljava bilo kakvo miješanje politike i sporta.

Nikolićeva se takmiči za Crvenu zvezdu, dok se kosovka džudistkinja bori za Ipon džudo klub. Podsjetimo, MOK i sve sportske svetske organizacije primile su Kosovo pod svoje okrilje.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti