16. 12. 2018 - 12:21
POGLEDAJTE NESTVARNI STADION U KATRU: Iako ima još 4 godine do...
907
Shares
POGLEDAJTE NESTVARNI STADION U KATRU: Iako ima još 4 godine do svjetskog prvenstva, radi se punom parom

SP 2022

POGLEDAJTE NESTVARNI STADION U KATRU: Iako ima još 4 godine do svjetskog prvenstva, radi se punom parom

Sport.ba
16. 12. 2018 - 12:21
0
Shares

KATAR, kao organizator predstojećeg svjetskog prvenstva 2022. godine, prezentirao je dizajn i nacrt Lusail Iconic stadiona rezerviranog za otvorenje i finale mundijala.

Svjetsko prvenstvo u Kataru, kao prvo u historiji tokom zimskih mjeseci (21. novembra - 18. decembra), održat će se u pet gradova (Doha, Lusail, Al Khor, Al Rayyan, Al Wakrah) na osam stadiona (Education City, Khalifa International, Ras Abu Aboud, Al Thumama, Lusail Iconic, Al Bayt, Al Rayyan, Al Wakrah).

Lusail Iconic, smješten u Lusailu na istoku Katara udaljenom od Dohe dvadesetak kilometara, zamišljen je kao stadion s 80 hiljada sjedećih mjesta. Ostatak stadiona, izuzev Al Bayta s kapacitetom od 60 hiljada sjedalica, pojedinačno će primati četrdesetak HILJADA ljudi.

Britanska arhitektonska tvrtka Foster + Partners projektant je Lusail Iconica. Monumentalni stadion futurističkog izgleda, temeljenog na spoju tradicionalne i moderne islamske arhitekture, bit će sagrađen prema najsuvremenijim standardima. Završetak radova očekuje se tijekom 2020. godine. Investicija projekta nije poznata.

Katar će na stadione potrošiti ukupno deset milijardi eura.

q2

q3

(Sport.ba)

Učitaj još novosti