10. 12. 2018 - 12:32
Policija pokrenula istragu protiv navijača zbog rasizma,...
907
Shares
Policija pokrenula istragu protiv navijača zbog rasizma, Sterling poručio:

SRAMOTNO PONAŠANJE NAVIJAČA

Policija pokrenula istragu protiv navijača zbog rasizma, Sterling poručio: "Za sve su mediji krivi..."

Sport.ba
10. 12. 2018 - 12:32
0
Shares

U velikom subotnjem derbiju 16. kola Premiershipa Manchester City izgubio je na gostovanju kod Chelseaja 2:0 i tako prepustio Liverpoolu prvo mjesto na tabeli.

luiz-chelsea

Umjesto da se u narednim danima priča o napetoj borbi za naslov engleskog prvaka, jer City je prošle sezone u ovo vrijeme već imao značajnu prednost nad konkurencijom, više se govori o sramotnom rasističkom ispadu jednog navijača na Stamford Bridgeu.

sterling2

Raheem Sterling, zvijezda Cityja, otišao je do ograde po loptu, a čovjek u publici je urlao na njega: "Jeb... crna pi...!"

Ovaj ispad oštro su osudili svi u Velikoj Britaniji, a posebno bivši nogometaši koji su se iščuđavali takvom ponašanju u 21. stoljeću.

Policija je najavila istragu i to je u ponedjeljak i učinila. Pokrenuta je akcija nakon što se pojavila snimka na kojoj skupina navijača Plavaca vrijeđa Raheema Sterlinga. Iz Chelseaja su poručili da će pomoći policiji da pronađe počinitelje.

sterling5

"Poduzet ćemo sve mjere koje su potrebne kako bi krivci bili kažnjeni", poručili su iz Chelsea.

Najbolji Guardiolin pulen ove sezone potvrdio je policiji da je rasistički zlostavljan na Stamford Bridgeu, a u nedjelju se oglasio i na društvenim mrežama. Na svom Instagram profilu poručio je da "mediji bez razloga napumpavaju priče u rasizmu".

sterling6

Sterling je dodao da se svemu mogao samo nasmijati jer "bolje od nekih navijača nije niti očekivao."

"Mediji su gorivo rasizmu i agresivnom ponašanju", poručio je pa naveo primjer svojih mladih suigrača Tosina Adarabioyja i Phila Fodena.

sterling2

"Uzmite na primjer dva mlada nogometaša koji igraju za istu ekipu i obojica su svojim majkama kupila nove kuće. E, sad pogledajte kako novine prenose te poruke kada se radi o mladom igraču crne boje kože i o mladom igraču bijele boje kože. Crni nogometaš je predstavljen u lošem svjetlu", poručio je Sterling.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Good morning I just want to say , I am not normally the person to talk a lot but when I think I need my point to heard I will speak up. Regarding what was said at the Chelsea game as you can see by my reaction I just had to laugh because I don’t expect no better. For example you have two young players starting out there careers both play for the same team, both have done the right thing. Which is buy a new house for there mothers who have put in a lot of time and love into helping them get where they are, but look how the news papers get there message across for the young black player and then for the young white payer. I think this in unacceptable both innocent have not done a thing wrong but just by the way it has been worded. This young black kid is looked at in a bad light. Which helps fuel racism an aggressive behaviour, so for all the news papers that don’t understand why people are racist in this day and age all i have to say is have a second thought about fair publicity an give all players an equal chance.

A post shared by Raheem Sterling x ???? (@sterling7) on

Oglasio se i osnivač organizacije "Kick It Out lord Ouseley" poručivši da "ono što se dogodilo na stadionu Chelseaja pokazuje što se još uvijek događa u nogometu."

Podaci organizacije Kick It Out koja se zalaže za jednakost u nogometu pokazuju kako su diskriminacija, a posebno rasistički i homofobni ispadi u engleskom nogometu u velikom je porastu.

raheem-sterling

U prošloj sezoni Kick It Out je zaprimio prijave za 282 incidenta, koji se odnose na profesionalni nogomet, niže lige i društvene medije. To je porast od 59 posto u odnosu na isto razdoblje prošle sezone kada je evidentirano 177 incidenata.

mata-sterling

Najbrojniji su, kao i lani, bili rasistički ispadi (54 posto), potom homofobija i transfobija (22 posto) te antisemitizam (9 posto).

(Sport.ba)

Učitaj još novosti