09. 12. 2018 - 20:17
ODUŠEVILI JAVNOST! Modrić i društvo odlučili kako će...
907
Shares
ODUŠEVILI JAVNOST! Modrić i društvo odlučili kako će podijeliti OGROMAN NOVAC koji su zaradili od Svjetskog prvenstva!

POTEZ ZA SVAKU POHVALU

ODUŠEVILI JAVNOST! Modrić i društvo odlučili kako će podijeliti OGROMAN NOVAC koji su zaradili od Svjetskog prvenstva!

Sport.ba
09. 12. 2018 - 20:17
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Hrvatski nogometni savez je od FIFA-e dobio 28 miliona dolara zbog uspjeha na Svjetskom prvenstvu. 18 miliona dolara pripalo je Savezu, dok će ostatak novca igrači podijeliti među sobom i to ravnomjerno, bez obzira na minutažu.

hrvatska

Hrvatska je samo za plasman u Rusiju dobila 8 miliona dolara te još 1,5 miliona za troškove putovanja i boravka, koji su namijenjeni isključivo HNS-u.

Probojem do finala inkasirano je dodatnih 20 miliona dolara, a ukupna se nagrada tako popela na 28 miliona dolara. Dogovorom Davora Šukera i reprezentativaca od zarade iz kvalifikacija 60 posto ide HNS-u, a 40 posto reprezentaciji, dok se utržak u Rusiji lomi na 50:50.

hrvatska

Tako je ukupna svota premija za igrače i stožer 13,2 miliona dolara, što je 11,6 miliona eura. Igračima ide 80 posto, a stožeru 20 posto.

Tako će Modrić i Livaković, koji nije zaigrao ni sekunde u Rusiji,  dobiti jednaki iznos, po 454.545 dolara bruto. Kad se dodaju i premije za kvalifikacije, sam plasman na Mundijal, glavni igrači, koji su najviše igrali, imaju oko 570 hiljada dolara, što je 500.000 eura, donose Sportske novosti.

hrvatska

Na to moraju platiti porez od oko 40 posto. FIFA je novac uplatila HNS-u, dio koji ostaje Savezu ne oporezuje se, no igrači će u državnu blagajnu ubaciti poprilično pristojnu svotu, najveće zvijezde po 200.000 eura, možda i više, a njima će ostati oko 300.000 eura.

Od toga su se odrekli komada torte te njome časte fizioterapeute, liječnike i ekonome za golem posao napravljen na pripremama i tokom turnira.

lovren-vida-hrvatska

Nikola Kalinić neće sudjelovati u zaradi od ruskog srebra. Podsjetimo, Kalinić je nakon prve utakmice s Nigerijom izbačen iz reprezentacije jer je odbio ući u igru.

Igrači su odlučili da mu ipak daju srebrnu medalju, no Kalinić je to odbio. Ipak, Nikola Kalinić, kao i svi koji su igrali u kvalifikacijama, ima pravo na nagradu za plasman, kojem je itekako pridonio.

hrv

Sportske pišu kako su ovo i dalje samo neslužbene informacije pristigle od dva izvora u HNS-u. U ponedjeljak je sjednica Izvršnog odbora HNS-a i tada bi sve oko raspodjele trebalo biti konačno.

HNS-u tako samo od prihoda koji je donijela reprezentacija ostaje 14,8 miliona dolara, što je 13 miliona eura, i na to ne treba platiti porez. No, igrači će na svoje premije platiti porez, što znači da će državni proračun biti bogatiji za oko 4,7 miliona eura.

hrvatska

(Sport.ba)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti