09. 12. 2018 - 20:00
POTRESNA PRIČA KOLUMBIJCA! "Nismo imali novca, rekao sam da ću...
907
Shares
POTRESNA PRIČA KOLUMBIJCA!

PROŠAO TEŽAK PUT

POTRESNA PRIČA KOLUMBIJCA! "Nismo imali novca, rekao sam da ću POBIJEDITI i osigurati majci večeru!"

Sport.ba
09. 12. 2018 - 20:00
0
Shares

Kolumbijski igrač Yerry Mina u Evertonu se promovirao u pouzdanog braniča Premiershipa, a iza njega je teška priča, koja do sad nije bila poznata životnoj javnosti. Otvorio se u razgovoru za Daily Mail.

mina6

Ime je dobio po mišu Jerryju iz kultnog crtića 'Tom i Jerry'.

S 14 godina mladi Mina živio je u Guancheneu s roditeljima i mlađim bratom u maloj sobici. Minin otac, inače bivši golman, nije mogao pronaći posao, a porodica je preživljavala od prodaje voća. Yerry Mina obitelji je pomagao tako što je prevozio voće biciklom, a zarađivao je oko 6000 pesosa dnevno što je otprilike oko jednu i pol funtu.

mina

Tada je shvatio da ne želi živjeti u neimaštini, pa je majci dao obećanje:

- Slušaj, mama. Jednog dana ću nam napraviti kuću i osigurati nam krov nad glavom. Imat ćemo što za jesti - rekao je Mina svojima, a oni vjerojatno nisu mogli ni zamisliti da će ovako uspjeti.

mina7

Njegova majka Marinela na te je riječi zaplakala, a Yerry Mina je od tog dana u misiji osiguravanja egzistencije svojoj porodici.

- Bio je to težak period za mene i moju porodicu. Od tog dana svaku utakmicu na nogometnom terenu igrao sam s velikim motivom. Govorio sam sam sebi: "OK, pobijedit ću i osigurati majci večeru" - pričao je Mina za Daily Mail.

mina8

Od spomenutih 6000 pesosa čak 4000 davao je majci, a još 1000 mlađem bratu da skupi za loptu ili lutku. Sebi je ostavljao samo 1000 pesosa kako bi kupio vode nakon treninga i preživio.

- Bio sam sretan s tim, ispunjavalo me to što se žrtvujem za roditelje, jer su i oni puno učinili za mene - skromno je kazao Mina.

mina1

Na treninge ga nitko od porodica nije mogao voziti, a novaca za autobus nije imao pa je stopirao, a ponekad i uskakao u kamione krišom nakon što su isti stali na crvenom.

- Popeo bi se, sakrio i držao da ne padnem. Kad je kišilo bilo je strašno, sve bi bilo mokro, a znao sam se okliznuti i pasti u vožnji. Da je to mama znala nikad me ne bi pustila na trening - pričao je svoju potresnu ispovijesti Mina.

mina

Njegov nogometni talent nije promaknuo ljudima iz Santa Fea koji su ga doveli, a ubrzo je stigao do brazilskog Palmeirasa kada je stigla prva ozbiljnija zarada.

Dolaskom u Barcelonu u januaru 2018. godine postao je prvi Kolumbijac u dresu katalonskog ponosa. Gerard Pique ga je uvijek hvalio, ali to nije bilo dovoljno čelnicima Barcelone koji su ga nakon SP-a odlučili unovčiti.

mina4

Otišao je u Everton za nešto više od 30 miliona eura, te je do sad skupio pet nastupa, a na terenu izgleda sve bolje i čini se da je njegova adaptacija na Otok blizu kraja.

mina2

mina5

mina3

(Sport.ba)

Učitaj još novosti