09. 12. 2018 - 14:07
Dan kad je Španija ukrala dušu Argentini
907
Shares
Dan kad je Španija ukrala dušu Argentini

PRED VELIKI DERBI

Dan kad je Španija ukrala dušu Argentini

mozzartsport.com
09. 12. 2018 - 14:07
0
Shares

Prvo se realnost iskrivila i euforija pred fudbalsku utakmicu pretvorila se u nerede. Onda su usledile dani nervoze. Argentinci, poniženi pred svetom i što je bitnije samim sobom, proklinjali su nesposobni državni apparat, huligane među navijačima, tu uzavrelu južnoameričku krv koja im je oduzela nešto što su čekali celog života. I roditelji su im se nadali istom. I njihovi roditelji. A na kraju su sami sebi pucali u glavi i dozvolili da im generacijski san pobegne. Daleko, preko okeana, u Madrid…

2

Mundo Deportivo u kolumni s pravom konstatuje kako su Španci, nakon što su im uzeli Dijega Maradonu i Lionela Mesija, sada Argentincima ukrali i dušu. Čitav vek čekalo se to Superfinale. River Plejt i Boka Juniors u borbi za južnoameričku krunu. Na evropskom tlu? Čelnici KONMNEBOL-a prodali su dušu đavolu, političari su ispali neozbiljne pijavice, klubovi su tu još i bili najprisebniji, ali su i oni ostali bez snage u večitoj borbi sa vetrenjačama. Zato, večeras od 20.30, umesto iskrivljenih lica navijača obolelih od fudbalske ljubavi, u ložama stadiona “Santjago Bernabeu” sedeće neki ljudi u uredno opeglanim odelima, verovatno neće znati ni kako se većina igrača na terenu i zove. Na hiljade Španaca, na stotine Argentinaca…

3

Direktan prenos Superfinala možete da pratite na prvom kanalu TV Arena Sport. Skraćeni snimak prve utakmice (2:2) od 19 sati, a specijalnu emisiju od 20.00. Među 81.000 prodatih ili ustupljenih ulaznica za ”superfinale“, 9.000 mogli su da kupe “sosiosi“ Real Madrida. Najjeftinije ulaznice bile su dostupne po ceni od 80 evra, dok je najveći luksuz za zlata vredno parče papira iznosio 220 evra. Međutim, cene na crnom tržištu iznosile su i po nekoliko hiljada evropskih novčanica...

4

Krivica naravno nikako ne pripada Špancima. Argentinci su izvršili harakiri, iako ćemo u Madridu gledati prvi Superklasiko sa navijačima oba kluba još od 2013. godine. Mnogima bi se posle svega smučilo. Mnogi će i reći da žele samo da se sve konačno završi. Ali ne i prgavi Gaučosi. Pomalo mazohisti kad je fudbal u pitanju. I sav taj rivalitet, reći će vam, podjednako je zasnovan na strahu od poraza koliko od želje za pobedom.

5

Ali da se mi vratimo na teren, jer ipak se odlučuje o najboljem timu Južne Amerike, mada će večno ostati pitanje da li je u ovakvoj atmosferi bilo izvodljivo dati pravi odgovor na to pitanje. Huan Roman Rikelme je priznao da je sanjao kako Boka osvaja titulu na Riverovom “Monumentalu”. Sada, u slučaju Bokine pobede, teško da će im Riverovi navijači priznati da su zaista bolji kada Milioneri nisu imali tu privilegiju da napadnu večitog rivala na svom bunjištu.

6

Na stranu sve to, treneri su plaćeni da razmišljaju drugačije, pa je tema dana kakve će ekipe na teren poslati Marselo Galjardo i Giljermo Baros Skeloto.

Ovaj prvi ima samo jednu dilemu kad je River u pitanju, ali od toga da li će na teren Lukas Martinez Kvarta ili Ignasijo Fernandez zavisiće i postavka tima. Ako Martinez Kvarta bude igrao, River će u početi u formaciji 5-4-1: Armani – Montijel, Martinez Kvarta, Majdana, Pinola, Kasko - Palasios, E. Perez, Ponsio, Martinez – Prato.

7

Ako se pak Galjardo odluči za Nača Fernandeza onda će River igrati u sistemu 4-1-4-1: Armani – Montijel, Majdana, Pinola, Kasko – Fernandez, E. Perez, Ponsio, Palasios, Martinez – Prato.

8

U Boki nešto više nedoumica. Baros Skeloto je na treninzima uvežbavao čak tri varijante. U odbrani se ništa ne menja bez obzira na šefov izbor, ali napred je druga priča. Boku ćemo možda videti u sistemu 4-4-2, možda u 4-3-3, a možda i klasičnih 4-2-3-1 sa Maurom Zarateom kao polušpicem. Da ne dužimo previše.

9

Opcija 1 (4-4-2): Andrada – Bufarini, Iskijerdoz, Magalan, Olaza – Pavon, Nandez, Barios, P. Perez – Benedeto, Abila.
Opcija 2 (4-3-3): Andrada – Bufarini, Iskijerdoz, Magalan, Olaza – Nandez, Barios, P. Perez – Vilja, Abila, Pavon.
Opcija 3 (4-2-3-1): Andrada – Bufarini, Iskijerdoz, Magalan, Olaza – Nandez, Barios – Pavon, Zarate, P. Perez – Abila.

Ali to je sve papir. Na terenu to često izgleda sasvim drugačije. 

Učitaj još novosti