07. 12. 2018 - 09:25
SVE JE DOGOVORENO: Jedan od natalentovanijih igrača na svijetu...
907
Shares
SVE JE DOGOVORENO: Jedan od natalentovanijih igrača na svijetu prelazi u PSG !

STRAŠAN POSAO

SVE JE DOGOVORENO: Jedan od natalentovanijih igrača na svijetu prelazi u PSG !

Sport.ba
07. 12. 2018 - 09:25
0
Shares

FRENKIE DE JONG, najbolji mladi (21) veznjak na svijetu, prelazi iz Ajaxa u PSG, kasno noćas pod egidom "ekskluzivno" otkriva najtiražniji nizozemski dnevnik De Telegraaf, a prenose svi ugledni sportski mediji u Europi.

Odšteta koju će za njega platiti najbolji katarski klub iznosi 75 milijuna eura, čime će De Jong postati najskuplji izlazni transfer u historiji slavne tvornice fudbalera, ali i najskuplji nizozemski nogometaš.. De Telegraaf piše kako je Manchester City bio spreman platiti iznos koji je PSG ponudio, a Ajax prihvatio, ali da je UEFA-ina istraga engleskog prvaka oko financijskog fair-playa okončala pregovore.

Isti izvor ističe da Barcelona, treći klub koji je bio ozbiljno zainteresiran za De Jonga, nije došao ni blizu Ajaxovom odštetnom zahtjevu. Transfer je dogovoren jučer u Amsterdamu, nakon cjelodnevnih pregovora između Ajaxovog direktora Marca Overmarsa te PSG-ovih direktora Antera Henriquea i Maxwella, inače bivšeg igrača Ajaxa.

frenkie-de-jong-ajax

City je do zadnjeg trena bio u konkurenciji. Održao je nekoliko sastanaka s De Jongom, njegovim agentom i nizozemskim izbornikom Ronaldom Koemanom. Pep Guardiola je i u ovim pregovorima radio što i inače; angažirao sve svoje šarmerske potencijale kako bi mladog igrača uvjerio da mu je najbolje doći kod njega. I uspio je zavesti De Jonga, koji je bio spreman potpisati za City, ali je spomenuti problem s FFP-om naveo Ajax da se okrene PSG-u.

Francuski prvak također ima problema s ispunjavanjima uvjeta financijskog fair playa, pa će dovođenje De Jonga značiti veliko čišćenje u svlačionici. Prvi na popisu odlazaka su Adrien Rabiot i Angel Di Maria.

Frenkie De Jong tek drugu sezonu igra kao punopravan član seniorske momčadi Ajaxa, za reprezentaciju Nizozemske debitirao je ljetos, ali za ovim 21-godišnjakom već su poludjeli najveći i najbogatiji europski klubovi.

Veznjak koji odlično distribuira, ali i čuva loptu, sjajan čitač igre te njen kreator. Dribler, ali po potrebi i destruktivac. Po kvalitetama dosta podsjeća na Modrića. Kao i on, nije igrač koji često postiže gol ili daje završni pas, nego onaj koji vodi igru s centra ili ispred obrambene crte. To pokazuju i ove njegove brojke; u 59 nastupa za Ajax postigao je tek četiri zgoditka, a namjestio ih je deset.

Ali, De Jong već sada ima veće defenzivne kvalitete od veznjaka koji je obilježio zadnjih nekoliko godina, pa ga uspoređuju i s Busquetsom. Uostalom, u Ajaxu nerijetko igra i kao stoper.

De Jong je dakle najbolji mladi igrač sredine terena na svijetu, a u domovini je prozvan nasljednikom najvećeg, Johana Cruyffa. Sukladna takvoj reputaciji su i imena klubova koji ga žele. Barcelona, Real, Manchester City i PSG.

Ajax je oduševljen ovakvim popisom interesenata za igrača koji će napraviti ono što je bilo očito - srušiti rekord najskupljeg izlaznog transfera u povijesti Ajaxa i Nizozemske. Jer De Jong osim velikih kvaliteta i potencijala ima ugovor sve do ljeta 2022., što znači da će kupac morati jako puno platiti.

Barcelona ga je pratila odavno, a od ljeta je konkurenciju dobila u Manchester Cityju. Aduti engleskog prvaka bili su beskrajno bogatstvo i to što je De Jong miljenik Pepa Guardiole. Nije ništa čudno da je Cruyffov "sin" impresioniran igračkim nasljednikom Barceloninog ideologa. 

Katalonski mediji isticali su da Barcelona neće dopustiti da joj De Jonga otme njen slavni igrač i trener na privremenom radu kod emiratskih poslodavaca, ali Guardiola ga je označio ključnim članom buduće Cityjeve veze, posebno nakon što u ljetnom prijelaznom roku nije uspio dovesti Jorginha.

I dok su ova dva kluba već stari De Jongovi štovatelji, u posljednje vrijeme ozbiljno su im se pridružili PSG i Real. Katalonski i madridski mediji pišu da je Florentino Perez osobno naredio klupskim operativcima da učine sve kako bi u Real doveli igrača kojeg je predsjednik proglasio nasljednikom Luke Modrića. Jer on je zakoračio u 34. godinu.

Ali, De Jong na kraju odlazi u PSG.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti