02. 12. 2018 - 22:09
U PORTUGALU SU SVI SLOŽNI U JEDNOM! "Dati Modriću Zlatnu loptu...
907
Shares
U PORTUGALU SU SVI SLOŽNI U JEDNOM!

DODJELA NAGRADE SUTRA

U PORTUGALU SU SVI SLOŽNI U JEDNOM! "Dati Modriću Zlatnu loptu pored Ronalda je LUDOST!"

Sport.ba
02. 12. 2018 - 22:09
0
Shares

Dodjelu prestižne nagrade, Zlatne lopte France Footballa koja je na rasporedu u večernjim satima u ponedjeljak, prokomentirao je Duarte Monteiro, novinar i kolumnist portugalskog ZeroZera.

Ova dodjela France Footballa kod nas u Portugalu jedna od najiščekivanijih posljednjeg desetljeća, ako ne i najiščekivanija još od 2007. godine, kada je titulu osvojio Kaka.

kaka

Kao što znate, bio je on posljednji u nizu osvajača još od 1990. godine i Lothara Matthausa (svake godine drugi nogometaš osvojio je nagradu), dok je nakon njega počela desetogodišnja vladavina Lionela Messija i Cristiana Ronalda koji su u međuvremenu Zlatnu loptu osvajali po pet puta.

messi-ronaldo

Zašto je dodjela toliko zanimljiva? Pa zbog toga što je vrlo teško odgonetnuti kriterije kojim se dodjeljuje ova nagrada, a pitanja je ove godine jako puno, odnosno više nego svih prethodnih godina. Ako će se France Football držati određenih postulata koji su bili presudni i ranijih godina, onda bi ovu Zlatnu loptu ispred Messija i Ronalda trebao dobiti Luka Modrić. Modrić je kao i Ronaldo osvojio Ligu prvaka, ali je zato igrao finale Svjetskog prvenstva i bio vrlo važan kotačić Hrvatske u tom historijskom uspjehu.

modric-nagrad

Međutim, tu je jedan problem. Ako su trofeji najvažnija stavka za dodjelu Zlatne lopte, onda bi najveći favorit za nagradu trebao biti francuski reprezentativac i stoper Real Madrida Raphael Varane, s obzirom na to da je osvojio Ligu prvaka, a potom postao i prvak svijeta s Tricolorima. Ali budimo realni, izabrati Varanea kao najboljeg igrača na svijetu nema nikakvog smisla jer nije ni najbolji centralni branič na svijetu.

varane4

To nas vraća raspravi o tome što je to čime bi se trebalo voditi pri dodjeli Zlatne lopte, odnosno što je važnije - osvojene titule ili nenadmašan nogometni talent.

Smatram da to mora biti talent, a dati ovu prestižnu nagradu bilo kome pokraj dvaju "svemiraca" kao što su Lionel Messi i Cristiano Ronaldo je prava ludost. Ronaldo je prošle sezone zabio 44 gola u 44 susreta, za Portugal je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji također zabio četiri gola, a u ovom trenutku je i najbolji strijelac Serie A. To nešto znači.

ronaldo254

U tom svjetlu pozicija Luke Modrića pomalo je nedefinirana. Ne može se reći da nije izvanredno talentovan nogometaš, kreator kakvih na svijetu nema puno, a 2018. za njega je bila najbolja u karijeri.

ramos-modric

S obzirom na sve nagrade koje je do sada dobio, Luka će biti upamćen u historiji nogometa. Ne bi bilo pogrešno i nepošteno da Luka dobije Zlatnu loptu, ali smatram da ne bismo još trebali prekinuti hegemoniju Lionela Messija i Cristiana Ronalda.

ronaldo1

Nisam spreman za to jer oni još mnogo toga pokazati, a dok njih dvojica i dalje igraju u velikoj formi, zabijaju mnogo golova i osvajaju trofeje, omjer njihova talenta i osvojenih titula morao bi biti dovoljan da još neko vrijeme nagradu osvajaju samo oni. Bez omalovažavanja svih drugih nogometaša, Cristiano Ronaldo i Lionel Messi i dalje su objektivno najbolji i najutjecajniji nogometaši na zemaljskoj kugli.

messi

ronaldo

modric

modric3

zlatko-dalic-luka-modric

(Sport.ba)

Učitaj još novosti