23. 11. 2018 - 10:04
BLACK FRIDAY U FUDBALU: Da li je ovo najboljih 11 igrača koji...
907
Shares
BLACK FRIDAY U FUDBALU: Da li je ovo najboljih 11 igrača koji su dovedeni džaba ?

TRANSFER

BLACK FRIDAY U FUDBALU: Da li je ovo najboljih 11 igrača koji su dovedeni džaba ?

Sport.ba
23. 11. 2018 - 10:04
0
Shares

Povodom dana u kojem mnogi centri diljem svijeta rasprodaju svoje zalihe ili samo privlače kupce najavom popusta, prisjetimo se kako su neke fudbalske legende bile kupljene za danas, ali i tada, mali novac.

Katalonski Mundo Deportivo složio je svoju ''Black Friday'' jedanaestoricu koji su nakon jeftinih transfera donijeli jako puno svojih klubovima i ušli u nogometnu historiju ili se barem prognozira da će biti tako. Dakle, ne radi se o besplatnim dolascima nego onima s ''velikim popustom.''

Edwin van der Sar

edwin-van-der-sar

Sir Alex Ferguson je 2005. godine otišao u šoping u London, ali ne u Harrods, poznatu robnu kuću tada u vlasništvu Mohameda Al Fayeda, već u Fulham, njegovu tadašnju nogometnu igračku. I doveo je Edwina van der Sara za svega četiri milijuna eura.

Lutanjima s vratarima bio je kraj i Nizozemac je ostao na Old Traffordu u sljedećih šest godina u kojima je uzeo četiri Premierlige i jednu Ligu prvaka.

Dani Alves

dani-alves-794100

Sevilla je veći dugi niz godina možda i najomiljenije mjesto za šoping čelnika Barcelone. No ni jedan se izlet u Andaluziju ne može usporediti s onim kada su otišli po Danija Alvesa koji je postao najtrofejnijim nogometašem današnjice s čak 38 klupskih naslova.

A Sevilla ga je dovela iz Bahije za samo 800 tisuća eura i višestruko ga isplatila u sljedećih šest godina koliko je proveo noseći njihov dres.

Gerard Pique

pique

Manchester United oteo je tada 17-godišnjeg Piquea iz La Masije. No u rodni se grad ''budući predsjednik Barce'', kako mu tepaju mediji i navijači, vratio nakon četiri godine kao netko u koga Ferguson nije vjerovao.

Barca je vratila odbjeglog sina za samo pet milijuna eura nakon što je Pep Guardiola preuzeo momčad te s njom dominirao Europom nekoliko godina.

Roberto Carlos

roberto-carlos-1996-l9unwpyr7jhr1ny57uy9kk3gz

Inter je devedesetih bio jedan od sinonima za loše procjene. Sjetimo se samo Bergkampa. A Roberta Carlosa su prodali Realu 1996. za šest milijuna eura. Njegovih 11 sezona u Madridu govore kolika je to bila pogreška.

Patrick Vieira

vieira-2587675

I na drugoj strani Milana će pamtiti tu 1996. godinu. Tada su Arsenalu prodali Patricka Vieiru za pet milijuna eura. Legendarni zadnji vezni Arsenala na vrhuncu je svoje karijere bio pojam za tu poziciju tako da je tih pet miliona stvarno bio mali novac.

Milinko Pantić

milinko

Mundo Deporitvo piše kako je srpski nogometaš bio jedan od najobožavanijih na Vicente Calderonu. Stigao je 1995. godine iz grčkog Panioniosa za samo 500 hiljada eura.

Riyad Mahrez

mahrez

Ova je priča poznatija i najmlađim generacijama. Le Havre nije znao koga prodaje kada je Leicesteru naplatio transfer Alžirca danas uistinu mizernih pola miliona eura.

Marco Asensio

asensio

U španjolskom nogometu je to sigurno jedan od najboljih šopinga posljednjih godina. Dok su se u Barceloni premišljali, s Mallorce je u Madrid odletio Marco Asensio za smiješnih tri i pol milijona eura.

Eric Cantona

61299650-eric-cantona-manchester-united

Danas glumi u filmovima na hrvatskom, a nekad je bio možda i najkontroverzniji nogometaš svog doba. Sir Alex je nanjušio Kinga Erica i uspio ga dovesti iz Leedsa za nešto manje od dva miliona eura.

Bebeto

Romario-Bebeto-770x438

Legendarni partner Romarija iz zlatne brazilske generacije sa SP-a 1994. godine stigao je u nekad veliki Deportivo iz La Corune za svega 700 hiljada eura.

Radamel Falcao

River Plate je nakon šest sezona prodao Portu Radamel Falcaa za pet i po miliona eura. Bilo je to prije desetak godina, kada su ovakvi transferi još bili mogući.

falcao

(Sport.ba)

Učitaj još novosti