12. 10. 2018 - 09:21
OBRAČUN S FUDBALSKOM MAFIJOM: Kežman pod istragom zbog pranja...
907
Shares
OBRAČUN S FUDBALSKOM MAFIJOM: Kežman pod istragom zbog pranja 30 miliona eura, u sve umiješan Milinković-Savić

VELJKOVIĆ U BEZNADEŽNOJ SITUACIJI

OBRAČUN S FUDBALSKOM MAFIJOM: Kežman pod istragom zbog pranja 30 miliona eura, u sve umiješan Milinković-Savić

Sport.ba
12. 10. 2018 - 09:21
0
Shares

U jednoj od najvećih međunarodnih policijskih akcija zbog malverzacija u fudbalu iza rešetaka su se našla čak dvojica najbližih saradnika Mateje Kežmana - Uroš Janković, koji je uhapšen u Beogradu, ali i Dejan Veljković, kome su lisice stavljene u Belgiji! Njih trojica bili su članovi menadžerskog tima koji je vodio transfer jednog od najtraženijih fudbalera u Evropi Sergeja Milinković-Savića, koji je iz Vojvodine prodat u belgijski Genk!

Prema posljednjim informacijama koje se u Belgiji nude javnosti na uvid gotovo iz minuta u minut, srpski menadžer Dejan Veljković, trenutno u pritvoru s još nekolicinom optuženih, tereti se za teška krivična djela za koja mu prijeti višegodišnja zatvorska kazna, pišu belgijski mediji pozivajući se na izvore iz Tužilaštva.

Situacija je, za razliku od ostalih uhapšenih, gotovo bezizlazna po Veljkovića sudeći prema posljednjim informacijama, a o tome svjedoče i riječi zastupnika najuticajnijeg agenta u Belgiji, takođe uhapšenog Mođija Bajata. On je nakon pregleda optužnice izjavio da se njegov klijent tereti "samo" za "pranje novca" od nelegalnih radnji, dok je s Veljkovićem situacija daleko ozbiljnija.

Belgijski sud Srbina tereti za kriminalno udruživanje, "pranje novca" i korupciju. Po te tri tačke Veljković će odgovarati pred Sudom kada za to dođe vrijeme. Primjera radi, u jednoj od tački optužnice navodi se da je Veljković kontaktirao sudiju Delferijera, iako ovaj nije bio delegiran da dijeli pravdu na meču Beveren - Mechelen, ali ga je Srbin pozvao da iskoristi svoj uticaj na arbitre, a zauzvrat dobije određene pogodnosti, nije navedeno i kakve.

Utvrđeno je i da je Veljković, zajedno s Mođijem Bajatom, osmislio šemu za izvlačenje novca iz Belgije čime su sakrivali zaradu i novac koji su isplaćivali igračima. Srpski agent je prije dva dana, zajedno sa još 43 osobe u 57 racija u više zemalja, uključujući i Srbiju, lišen slobode zbog malverzacija.

U koordinisanoj akciji policije dvije zemlje priveden je i blizak saradnik Mateje Kežmana Uroš Janković kome je Viši sud u Beogradu odredio ekstradicioni pritvor, pa bi crnogorski državljanin u najskorije vrijeme trebalo da bude izručen belgijskim vlastima, pišu srbijanski mediji.

U međuvremenu, povodom čitave situacije oglasio se i kapiten belgijskog nacionalnog tima Vincent Kompany koji smatra da je akcija države protiv kriminalnih radnji usko vezanih za fudbal, trebalo da se desi mnogo ranije.

"Ovo što se dešava ne bi trebalo nikoga iznenaditi. Sve je vrlo blizu svijeta trgovine ljudima, trgovine narkoticima i prostitucijom gdje ima velikog novca. U svemu tome ima mnogo skrivenih transakcija. Na svijetu ima mnogo dobrih ljudi, ali i mnogo loših", poručio je defanzivac Man. Cityja.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti