02. 09. 2018 - 12:05
APSOLUTNO NA ZEMLJI: Mane se nakon gola Leicesteru vratio u...
907
Shares
APSOLUTNO NA ZEMLJI: Mane se nakon gola Leicesteru vratio u Liverpool ioduševio apsolutno sve u džamiji

ENGLEZI ODUŠEVLJENI NAPADAČEM REDSA

APSOLUTNO NA ZEMLJI: Mane se nakon gola Leicesteru vratio u Liverpool ioduševio apsolutno sve u džamiji

Sport.ba
02. 09. 2018 - 12:05
0
Shares

Fudbaleri Liverpoola jučer su savladali u gostima Leicester s 2:1 u meču 4. kola Premiershipa, te tako zadržali stopostotan učinak uz Chelsea. Sadio Mane doveo je Redse u vodstvo, a pobjedu je ovjerio Roberto Firmino. Mohammed Salah je imao nekoliko prilika, ali nije zatresao mrežu Lisica.

mane-liverpool

Mane je tako još jednom potvrdio da je u odličnoj formi i na početku ove sezone, te da će biti jedna od glavnih uzdanica kultnog kluba. Senegalac se jutros našao u centru pažnje engleskih medija i to ne zbog fudbala. Naime, nakon što su se igrači Redsa vratili kući s gostujuće utakmice Mane je kao što često ima običaj otišao u džamiju u Liverpoolu da obavi namaz.

sadio-mane-roberto-firmino-mohamed-salah-emre-can-liverpool

Sadio je veliki čovjek, a to je dokazao tako što se pridružio ostalim vjericima u čiščenju abdesthane, koja je u sklopu džamije koju često posjećuje. Naravno, na društvenim mrežama uskoro se pojavio i snimak, što je izazvalo oduševljenje među muslimanima širom svijeta, ali i navijačima engleskog velikana.

Senegalac je sušta suprotnost većini zvijezda, kojima slava prečesto "udari" u glavu. Poznato je već odranije da potiče iz izuzetno religiozne porodice, te da praktikuje islam na najljepši način.

"Kada sam na iskušenjima i u teškim trenucima posvetim se čitanju Kur'ana i uzdam se samo u Allaha. Religija mi je veoma važna. Poštujem islamske zapovijedi i molim se pet puta dnevno. Volim se hraniti zdravo i ne pijem alkohol, nikada ga nisam probao u životu niti sam nekad zapalio cigaretu", nedavno je kazao krilni napadač Liverpoola.

Niste trebali svjedočiti fantastičnom pogotku koji je na debiju postigao Arsenalu, kada je izigrao Nacha Monreala i Calluma Chambersa prije nego je plasirao loptu u rašlje Cecha, da bi otkrili kako je Sadio Mane fantastičan igrač. Senegalac je već dvije sezone koliko je proveo u Southamptonu prije ovoljetnog prelaska u Liverpool bio jedna od udarnih igala ekipe, gdje je u obje sezone premašio kvotu od 10 pogodaka po sezoni. A već drugu sezonu briljira na "Anfieldu".

sadio-mane

Dio čuvenog Liverpoolovog trozupca Firmino – Mane – Salah, koji oduševljava Englesku ali i Evropu nedavno je dao intervju za engleski goal.com, u kojem iznosi detalje o svom razvoju karijere, ali i teškim počecima u rodnom Senegalu. Tako je prepričavao svoju prvu probu, na koju ga je ujak odveo u Dakar, udaljen više od 800 kilometara od njegovog rodnog Sedihoua. Iako mu se strogo religiozna porodica isprva žesto protivila pomisli da ostvari nogometnu karijeru, s vremenom su uvidjeli koliko mu to znači i u konačnici dali blagoslov.

sadio-mane-jurgen-klopp-liverpool-crystal-palace-premier-league-1q4vnzq6e8184177p29qlulnka

"Došli smo na probu i treneri su nas dijelili u grupe. Smiješno mi je jer se sjećam izraza lica čovjeka koji me gledao kao da sam zalutao", počinje svoju ispovijest Mane.

"Kada mi je prišao, upitao me jesam li zaista došao na probu u raspalim, starim tenisicama i običnim hlačama? Odgovorio sam mu kako je to najbolje što imam i kako samo želim igrati. Kada sam izašao na teren, izraz lica je odmah prešao u iznenađujući."

Pridružio se Generation Footu, nogometnoj akademiji koja je izbacila imena poput Diafre Sakhoa i Papissa Cissea. Tamo je živio s udomiteljima sve do velikog transfera u Europu, prvo u francuski Metz a zatim u austrijski Salzburg. Malo je poznato da je Klopp pikirao Sanea još dok je bio u Borussiji Dortmund. Ugovoren je i sastanak s Kloppom.

"Bio sam tako uzbuđen, nisam mogao vjerovati. Stalno sam gledao Borussiju i nemoguća mi je bila pomisao da me on želi upoznati i kako misli da ja mogu pomoći Borussiji da bude bolja."

mane-liverpoolIpak, Salzburg je bio tada pretvrd pregovarački orah; osim Borussije odbili su i basnoslovnu ponudu moskovskog Spartaka, da bi prihvatili ponudu Southamptona od 15 miliona eura. Tamo se jako brzo etablirao na najvišem nivou, pa nije dugo trebalo da se on i Klopp konačno ujedine.

"Znao sam da dolazim u ekipu koja me želi i kod trenera koji me odlično poznaje; a ja sam bio spreman doći i mukotrpno raditi da bi mu se odužio."

mane-coutinho-salah-liverpoolUpravo je nakon tog pogotka Arsenalu na debiju otrčao slaviti ravno u ruke Jurgena Kloppa, koji ga postepeno brusi za ime koje je spremno predvoditi tim na najvišem nivou. Ipak, Mane ostaje skroman.

"Još sam mlad i tek se gradim; želim se stalno razvijati. Svaki dan je nova prigoda za rad – kako na sebi, tako i na svom uspjehu. Smatram se osobom koja voli slušati, gledati i učiti."

mane-ederson"Mnogi ljudi s kojima sam odrastao, a koji su bili jako talentirani nogometaši nikada nisu dobili prigodu postati profesionalci. Saznao sam da je teško doći do tog nivoa, ali sada sam tu i živim svoj san", zaključio je sjajni ofanzivac Redsa. 

(Sport.ba)

Učitaj još novosti