19. 06. 2018 - 09:39
Danko Šulenta za Sport.ba: Čvrsto stojimo na zemlji, nema...
907
Shares
Danko Šulenta za Sport.ba: Čvrsto stojimo na zemlji, nema potrebe za poređenje s Dinamom!

ALFA I OMEGA PRVAKA BIH

Danko Šulenta za Sport.ba: Čvrsto stojimo na zemlji, nema potrebe za poređenje s Dinamom!

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
19. 06. 2018 - 09:39
0
Shares

Zrinjski će danas saznati prvog protivnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka. U Mostaru je jučer bila izuzetno radna atmosfera, nakon treninga odrađen je i meč zatvorenog tipa, nakon kojeg je novi strateg Ante Miše odabrao putnike za drugi dio priprema. 

Četiri titule Mostaraca u posljednjih pet godina uopće nisu slučanost, a sve je započelo ulaskom u klub Danke Šulente. Alfa i omega Plemića vrijedno radi, ne voli se previše eksponirati u javnosti, a često je na samom stadionu gdje posmatra prvi tim i omladinski pogon. Sve što se dešava ne može proći bez njegovog odobrenja, a upravo izuzetno pozitivna mostarska priča počela je s njegovim dolaskom u klub 2012. Istina prva sezona nije bila prema očekivanjima, ali kao da su Plemići upravo tada hvatali zalet. Itekako je raščišćen igrački kadar, koji je sada bez premca u našoj državi. 

Izvršni dopredsjednik aktuelnog prvaka BiH otkrio nam je, nakon čestitki za novi naslov, šta očekuje od kluba u evropskim utakmicama. Žrijeb prvog pretkola je već danas.

"O prethodnoj sezoni je manje-više sve već rečeno. Opet smo bili najkonstantniji i zasluženo smo obranili naslov prvaka. Što se tiče Europe, sigurno ćemo pokušati napraviti iskorak, preciznije, to nam je ove sezone imperativ. Zahvaljujući našim rezultatima u prethodnim sezonama došli smo do koeficijenta koji nam je omogućio status nositelja u ždrijebu prvog kola kvalifikacija. To nam je svojevrsna nagrade za prethodne uspjehe, ali i obveza, jer ćemo taj status morati pokušati opravdati prolaskom prve prepreke u kvalifikacijama za Ligu prvaka", jasan je Šulenta.

Ono što je Dinamo u Hrvatskoj, to Zrinjski sigurno postaje u Bosni i Hercegovini. Malo po malo, ekipa iz Mostara preuzima dominaciju i trofeje osvaja iz sezone u sezonu. Koliko je trnovit put bio do ovakvih uspjeha?

"Činjenica da smo uspjeli osvojiti četiri titule u pet godina nas definitivno ispunjava ponosom, još više jer smo uspjeli postati prvi klub koji je u BiH uspio osvojiti tri naslova prvaka u nizu, ali nema potrebe za usporedbe s Dinamom. Jednom prilikom sam već rekao da su okolnosti u kojima djelujemo potpuno različite, a to i dalje stoji. Koliko je trnovit put bio do ovakvih uspjeha? Kažu da je teže doći do vrha nego na njemu ostati, ali mišljenja sam da je podjednako teško i jedno i drugo."

Šta je cilj u novoj sezoni i možemo li očekivati još velikih pojačanja u Mostaru, te koga vidite u utrci za naslov?

"Ambicije se na domaćoj sceni sigurno neće mijenjati, a već sam rekao što nam je cilj u Europi. Što se tiče igračke križaljke, zasad smo dobro popunjeni na svim pozicijama, tako da smo tu pomalo u nezahvalnoj situaciji. Primjerice, svjesni smo da bi nas mogli napustiti neki od ključnih igrača iz prethodne sezone poput Nemanje Bilbije ili Miloša Filipovića, ali zamjene za njih ne možemo dovoditi sve dok se transfer ne realizira. Naime, nije dobro imati manjak igrača, ali za struku je jednak problem imati i višak. Glavni konkurenti? Isti kao i prethodnih sezona."

Vi ste pokazali da se sve može postići predanim radom. Šta je još potrebno za ovakve uspjehe?

"Iako smo naše navijače naviknuli na trofeje, itekako smo svjesni da nismo pretplaćeni na prva mjesta, tako da čvrsto stojimo na zemlji. Odgovor što je potrebno za ovakve uspjehe je teško dati, jer uvijek govorim kako recept za osvajanje titula ne postoji. Ono što mogu reći jest da je za vođenje kluba iskustvo definitivno jako važno, kako životno, tako i sportsko."

Pomno pratite i omladinske pogone. Koliko Zrinjski zapravo posvećuje pažnje tom segmentu kluba?

"Jako smo sretni ako u kadru imamo mlade igrače koji mogu odgovoriti visoko postavljenim ambicijama. Bili bismo sretni kada bismo ih svake sezone imali još više, ali moramo biti realni i svjesni da ih ne možemo imati previše. Marijan Ćavar nije dobio priliku zato što smo ga na silu željeli afirmirati, nego isključivo iz razloga što je svojom kvalitetom zaslužio priliku, isto kao što je bio slučaj s Goranom Karačićem nešto ranije ili kao što sada primjerice očekujemo od Nermina Hajdarevića."

Vaš gradski rival je Velež trenutno u Prvoj ligi FBiH. Nedostaje li Vam mostarski derbi?

"Rijetko razmišljam o drugim klubovima. Svima njima želim da budu što bolji i organiziraniji, jer onda i mi moramo biti bolji ako želimo i dalje biti ispred njih."

I zaista je tako, uspjeh nije stigao preko noći već je sigurno rezultat mukotrpnog rada kako gospodina Šulente tako i ostalih zaposlenika, trenera i igrača. Nadamo se da će Plemići ove sezone napraviti i značajniji evropski iskorak, što bi svakako dalo krila i ostalim bh. predstavnicima.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti