16. 05. 2018 - 14:51
Atletico Madrid ili Marseille? Diego Simeone se najviše plaši...
907
Shares
Atletico Madrid ili Marseille? Diego Simeone se najviše plaši Dimitri Payeta

EUROPA LIGA FINALE

Atletico Madrid ili Marseille? Diego Simeone se najviše plaši Dimitri Payeta

Sport.ba
16. 05. 2018 - 14:51
0
Shares

Atletico Madrid u finale Europa lige ulazi kao blagi favorit. Kroz domaće takmičenje ekipa iz Španije izborila je Ligu šampiona, a Marseille će pokušati da najveće takmičenje izbori osvajanjem drugog po redu najvećeg takmičenja u nogometu.

Atletico Madrid je takmičenje osvajao u dva navrata i to 2010. i 2012. godine. Izabranici Diega Simeonea pretplatili su se za finala najvećih takmičenja, ali u dva navrata nisu imali sreće protiv Real Madrida. Atletico Madrid će igrati bez povrijeđenih Vitola i Jose Jimeneza, dok je ostatak ekipe spreman i uvijek nezgodni Diego Costa i Antoine Griezmann pokušat će da sruše ove sezone odlični Marseille koji leti na krilima Payeta.

Diego Simeone je pred finale rekao: "Sve je spremno za veliko finale. Marseille je tokom sezone napredovao, a imaju i trenera koji zna kako da iskoristi mnoge opcije u timu. Veoma su opasni, naročito u veznom redu i napadu. Biće sigurno težak meč", riječi su Simeonea koji je kao glavnu opasnost po svoj tim istakao ofanzivca Dimitri Payeta.
 


Payet je imao lakšu povredu predu utakmicu, ali sada je sve uredu i istakao je da će sasvim sigurno istrčati na teren. Ne treba zaboraviti kako sjajnu odluku je donio ofanzivac kada je napustio Premier ligu, odnosno West Ham jer je sada došao do onog traženog nivoa na kojem je već obećavao.

"Osjećam se mnogo bolje, mogu da igram. Osjećam se odlično, naročito od početka 2018. godine, ništa nisam promijenio, ali su me povrede uglavnom zaobilazile. Onda je sve bilo lakše", rekao je playmaker Dimitri Payet, koga je Simeone okarakterisao kao "mozak" ekipe. 

Atletico Madrid sezonu nije počeo u Europa ligi nego u Ligi šampiona, ali na iznenađenje mnogih bili su treći iza Rome i Chelseaja, dok je iza njih ostao samo Quarbag. Samim tim takmičenje su nastavili u Europa ligi. Kopenhagen, Lokomotiva, Sporting i Arsenal su redom ispadali do finala zahvaljujući Atletico Madridu koji sada ima namjeru da ode do samog kraja.

Sa druge strane Marseille je imao daleko teži posao jer su morali da igraju čak i kvalifikacije za Europa ligu, a izbacili su redom Ostende i Domžale. Marseille je potom bio drugi u grupi iza Salzburga, a ispred Konyaspora i Victoria Guimaraesa, dok je kasnije u nokaut fazi izbacio Bragu, Athletic Bilbao, Leipzig i Salzburg u polufinalu. Atletiko i Marseille su u istoriji igrali dva puta, oba u grupnoj fazi Lige šampiona 2008. godine. U Marseilleu je bilo 0:0, a u Madridu 2:1 za Jorgandžije. 

Marseille u evropskim takmičenjima ima dva trofeja - Ligu šampiona 1993. i Intertoto kup 2005. Olimpic je izgubio i tri finala - najčuvenije protiv Crvene zvezde u Kupu šampiona 1991., kao i u Kupu UEFA protiv Parme 1999. i protiv Valencie 2004. 

Atletico Madrid može da se pohvali sa trofejima Kupa pobjednika kupova iz 1962., kao i sa dva iz Lige Evrope iz 2010. i 2012., kada su u finalima padali Fulham i Atletic Bilbao. Također, istih godina su Jorgandžije osvajale i Superkup Europe. 
 


Utakmicu na stadionu u Lyonu će voditi holandski sudija Bjorn Kuipers, dok na klupi Atletica neće biti Diega Simeonea, koji izdržava suspenziju od četiri meča. 

Učitaj još novosti