22. 04. 2018 - 19:04
IZVLAKUŠE VIŠE NEMA Khabib pozvao McGregora na borbu stoljeća,...
907
Shares
IZVLAKUŠE VIŠE NEMA Khabib pozvao McGregora na borbu stoljeća, ovo je jedini uvjet!

UFC

IZVLAKUŠE VIŠE NEMA Khabib pozvao McGregora na borbu stoljeća, ovo je jedini uvjet!

22. 04. 2018 - 19:04
0
Shares

Conor McGregor nije se borio u UFC-u od kraja 2016. godine kada je uzeo pojas lake kategorije Alvarezu. Početkom aprila mu je pojas konačno i oduzet, a prvak je postao Khabib Nurmagomedov koji je savladao Ala Iaquintu. na UFC 223. Irac je u međuvremenu odradio bokserski meč s Floydom Mayweatherom i zaradio vrtoglavih 100 miliona dolara. Zatim je napravio neviđenu glupost za koju mnogi misle da je režirana, ali kako povjerovati da je riječ o režiji kada su iz svega tri borca izašla ozlijeđena. Ljudski životi ne bi trebali biti u opasnosti ma o kakvoj promociji i marketingu je riječ.

Nevjerojatni Khabib Nurmagomedov trenutno je na sjajnom omjeru od 26-0, a u svom stilu je poručio: "Više me nije briga ko će se boriti protiv mene. Dajte mi i King Konga ako može zadovoljiti vagu." Dagestanac je neporažen u karijeri, a gaji stil borbe kakav MMA svijet prije njega nije vidio. Da je predodređen za velika djela bilo je jasno još dok je bio dijete, kada je za protivnike imao zvijeri, a ne svoje vršnjake kao svi ostali klinci.

"Mi iz ove oblasti smo predodređeni da budemo borci. To nam je u krvi jer smo se vijekovima borili na ovim prostorima. Djeca od malih nogu počinju da se biju s nekima njihovih godina, a ako odbiju to je sramota", naveo je jedan borac iz Dagestana, ruske oblasti na obali Kaspijskog jezera.

Počevši od najranije dobi kada je hrvao s medvjedom pa do borbe za naslov prvaka, Khabib je oduvijek bio zvijer. Odrastao je u glavnom gradu Dagestana Mahačkali, a njegova životna priča prilično je unikatna. Dolazi iz potpuno sportske porodice, toliko sportske da to graniči s normalnim. Njegov otac Abdulmanap Nurmagomedov bivši je hrvač i cijeli život posvetio je hrvanju. Tako je i svoju djecu od malena učio antičkoj borilačkoj disciplini.

A iza svega stoji zaista zgodna priča. Pod UFC-em se bori još jedan Nurmagomedov, Abubakar Nurmagomedov. Khabib ga zove bratom, znaju se od rođenja, ali ustvari su - bratići. Kada je Khabib imao sedam, a Abubakar šest godina, Khabibov otac se dogovorio sa svojom trojicom braće kako će oni sve svoje sinove dovesti u jednu kuću. Tako su oni odrastali u domaćinstvu gdje je zajedno živjelo 16 dječaka i momaka te svi oni danas jedni druge nazivaju braćom.

al-iaquinta-u-mecu-protiv-nurmagomedova

U kući nije bilo žena, dječaci su majke i sestre viđali samo kada je to bilo dogovoreno, školovanje je stavljeno na drugo mjesto te je svima primarna zanimacija bila trening za koji je bio zadužen Khabibov otac Abdulmanap. S vremenom su trojica postali MMA borci. Svi ostali osvojili su mnoga natjecanja u sambu i hrvanju. Pozadina borca uvelike pojašnjava ono što on jest i što predstavlja u kavezu. A Khabib je jedan od onih boraca koji ostavljaju bez daha i pomiču granice sporta kojim se bave.

Dvostruki je svjetski prvak u kombat sambu, sportu koji je razvio SSSR. Nastao je 90-ih godina 20. stoljeća, a objedinjuje džudo, kickboxing, muay thai i boks. To je sport koji je najdraži ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a najpopularniji je u Rusiji i bivšim članicama SSSR-a. Također, dovoljno je reći da je majstor Samba Fjodor Jemjeljanenko, koji je tim sportom ostavio dubok trag u svijetu MMA-a.

khabib1

Zaista je teško opisati način na koji se Khabib bori stoga bi najbolje bilo kada bi svako ko se želi informirati pogledao njegove borbe s Michaelom Johnsonom pa onda i s Edsonom Barbozom. On 'melje' svoje protivnike, ne da im da dišu i proganja ih u noćnim morama. Rijetki su borci s takvom kondicijom. Ponekad imate osjećaj da Khabib zaista može 'odraditi Tonyja Fergusona i Conora McGregora u jednoj večeri' kako je jednom bio izjavio. Nova je, hibridna vrsta borca koja MMA kao sport odvodi na novu razinu.

Sada se pojavila i vijest o pregovorima za borbu Conora McGregora i Khabiba Nurmagomedova, a to je potvrdio i sam dagestanski borac.

khabib-nurmagomedov
 
"Pregovaramo, ali ako će to sve skupa predugo trajati, onda ne želim raditi tu borbu", rekao je Nurmagomedov, novopečeni prvak lake kategorije.
 
"Ako se želi boriti ove godine, onda se možemo boriti. U suprotnom, ne znam. Nećemo previše čekati. Želim se boriti s Conorom i ako je on u mogućnosti boriti se, onda ću se boriti s njim."

mcgregor
 
Podsjetimo, Nurmagomedov je titulu, koja je McGregoru oduzeta jer se u UFC-u nije borio godinu i pol, osvojio prije dvije sedmice pobjedom protiv Ala Iaquinte. Prije toga je u Brooklynu McGregor s prijateljima napao autobus u kojem se nalazio Dagestanac. U tom napadu je povrijeđeno nekoliko boraca i Irac 14. maja zbog toga mora na sud.

Učitaj još novosti