21. 04. 2018 - 23:18
Katalonska rapsodija u finalu: Sevilla ponižena, Iniesta...
907
Shares
Katalonska rapsodija u finalu: Sevilla ponižena, Iniesta pobrao ovacije svih prisutnih

KUP KRALJA

Katalonska rapsodija u finalu: Sevilla ponižena, Iniesta pobrao ovacije svih prisutnih

21. 04. 2018 - 23:18
0
Shares

Barcelona je večeras u Madridu na Wando Metropolitanu, novom stadionu Atletica, pregazila Sevillu sa čak 5:0 i stigla do četvrtog uzastopnog trofeja u Kupu kralja. Strijelci za katalonski ponos bili su Luis Suarez (14', 40'), Lionel Messi (32') te Andresa Iniesta (52') i Philippe Coutinho (69').

Nije se dugo moralo čekati na prvu šansu na utakmici. Iako je ona došla iz slobodnog udarca. Lionel Messi je u 9. minuti pucao s nekakvih 27-28 metara, lopta je išla prema gornjem lijevom uglu, ali je Soria fantastičnom odbranom spriječio vodstvo Katalonaca.
 
A samo četiri minute kasnije, u 14., Barcelona je probila led. Cillessen je ispucao loptu iz svog peterca i odlično pronašao Coutinha koji je neobjašnjivo ostavljen sam na desnoj strani. Sjurio se Brazilac prema golu Seville, kad mu je golman izašao u susret, poslao je paralelnu loptu po petercu, malo iza leđa Luisu Suarezu, ali Urugvajcu nije bilo teško ugurati loptu u praznu mrežu.
 
Probudila se nakon toga pogotka Sevilla, u 18. minuti Correa je loše reagirao u obećavajućoj situaciji i umjesto 1:1, nespretno je udario loptu i šansa je otišla u nepovrat. U 28. minuti Barcelona je mogla povećati vodstvo. Katalonci su složili jednu polukontru, lopta je došla do Coutinha pa završila kod Inieste, a on bez previše razmišljanja opalio sa 18-20 metara i lopta je odsjela na prečki. A praktički u sljedećem napadu, Vasquez je iz solidne pozicije neometan glavom pucao sa 6-7 metara, ali ravno u Cillessena.
 
I onda je uslijedila malonogometna majstorija Barcelone! Iniesta i Jordi Alba su kombinirali po lijevoj strani, Alba nakon toga petom, bez gledanja, fanastično proigrao Messija koji sa 6-7 metara u 31. minuti ne promašuje... Messi je ovim pogotkom izjednačio 68 godina star rekord legendarnog Telma Zarre. Naime, zabio je Argentinac u pet različitih utakmica finala Kupa.

Već u 40. minuti novi gol Barce! Bila je to još jedna polukontra Katalonaca. Iniesta je okomitom loptom pronašao Suareza, ovaj povukao loptu nekoliko metara pa odigrao Messija koji ga fantastično proigrava u prostor. Suarez je izašao sam pred Soriju i hladno pogodio za 3:0. Inače, tim pogotkom, Suarez je zabio u svim finalima u kojima je igrao za blaugranu (Liga prvaka, europski Superkup, Svjetsko klupsko prvenstvo, španski Kup i španski Superkup).

Nije Barcelona spuštala nogu s gasa ni u nastavku utakmice. U 52. minuti je Suarez oteo jednu loptu na 40 metara od Sevillinog gola, odigrao Iniestu, ovaj produžio do Messija koji ga izbacuje u šansu. Iniesta zaobilazi vratara i iz dosta teškog kuta pogađa za 4:0.

Nekoliko minuta kasnije, mogla je Barca zabiti i peti. Suarez je pucao glavom, Soria jedva odbranio, a Umtiti se na odbijenoj lopti nije snašao najbolje. U 64. minuti Sandro Ramirez je mogao smanjiti zaostatak, izašao sam pred Cillessena, ali mu je Barcelonin golman odbranio udarac. Bila je ovo najbolja prilika Seville na utakmici.

Zanimljiva situacija u 69. minuti. Coutinho je odigrao dupli pas sa Suarezom, izbio sam pred golmana i zabio, ali je sudac vidio ruku prilikom proigravanja Suareza pa je pogodak poništen. No, Coutinho je šansu da se upiše u strijelce dobio s bijele tačke i nije ju propustio. Postavio je Brazilac potpuno zasluženih i konačnih 5:0. Treba naglasiti da je u finišu zamijenjen odlični Inijesta, koji je ispračen ovacijama svojih, ali i Sevillinih navijača. Maestro je i večeras bio briljantan, a ovo mu je vjerovatno i posljednja kup utakmica u dresu Katalonaca.
 
Inače, Barca je samim ulaskom u finale već srušila jedan rekord. Prva je momčad u španskoj povijesti koja je pet puta zaredom u završnoj utakmici za pokal Kupa. Barceloni je ovo bio 30. trofej Kupa kralja i četvrti u nizu. Sevilla je ostala na pet trofeja.
Učitaj još novosti