21. 04. 2018 - 19:33
Najmoćniji menadžer svijeta stvara izuzetan tim: Kontroverzna...
907
Shares
Najmoćniji menadžer svijeta stvara izuzetan tim: Kontroverzna ekipa pregazila konkurenciju i osvojila naslov

SLAVNI KLUB SE VRAĆA

Najmoćniji menadžer svijeta stvara izuzetan tim: Kontroverzna ekipa pregazila konkurenciju i osvojila naslov

Gol.hr
21. 04. 2018 - 19:33
0
Shares

Wolverhampton je s visokih 4:0 pobijedio Bolton i osvojio naslov pobjednika druge engleske lige Championshipa. Dva kola prije kraja Vukovi imaju nedostižnih 13 bodova prednosti nad prvim pratiteljem Fulhamom i 15 nad trećim Cardiffom, koji trenutno ima dvije utakmice manje. Wolverhampton se vraća u Premierligu nakon sezone 2011./2012. Klub je cijele sezone bio dominantan, ali uspon kluba je izazvao mnoge kontroverze.

Razlog tome je portugalski superagent Jorge Mendes. Iako nema nikakvu službenu funkciju u klubu, jedan od najmoćnijih svjetskih agenata stoji iza novog uspona ovog kluba bogate povijesti. Wolvesi su svojedobno bili ponajbolji engleski klub - 1950-ih su tri puta osvojili naslov prvaka uz još tri druga mjesta. 

mendes

FIFA zabranjuje nogometnim menadžerima da imaju bilo kakav udio u vlasničkoj strukturi klubova, a Mendes je tu zabranu zaobišao tako što je kineskoj kompaniji Fosun International prodao dio svoje agencije GestiFute. A ta kompanija je u srpnju 2016. kupila Wolverhampton Wandererse od Stevea Morgana za 45 milijuna funti i od tada su službeni vlasnici kluba.

Mendes ima priliku kadrovirati u klubu i momčadi po vlastitim željama. Momčad je dobila portugalski štih; trener je Mendesov stari suradnik Nuno Espirito Santo, a stiglo je i nekoliko portugalskih pojačanja, među kojima je najskuplji Ruben Neves. Ovaj je talentirani veznjak stigao iz Porta za 18 milijuna eura i prometnuo se u najboljeg igrača Championshipa te je jedan od glavnih razloga ovakve dominacije Wolvesa.

neves

Sljedeće bi sezone u Wolverhampton moglo stići još portugalskih pojačanja. Kao jedna od želja spominje se Milanov Andre Silva, koji je, kao i mnogi Portugalci, također dio Mendesove agencije.

Na drugoj strani tablice šok je doživio Sunderland. Klub koji je prošle sezone ispao iz Premierlige novim je porazom ispao i iz druge lige te će sljedeće sezone igrati League One. Velika gužva vlada u borbi za Premierligu. Drugo mjesto drži Fulham, ali treći Cardiff ima dvije utakmice manje u kojima može nadoknaditi zaostatak od dva boda i osigurati izravan plasman.

wolverhampton-wanderers6

U igri za drugo mjesto je još Aston Villa, dok Middlesbrough i Millwall, koji ima priliku prvi put u povijesti ući u Premierligu, trenutno drže pozicije koje vode u playoff. No njih može prestići čak pet momčadi: Derby, Brentford, Preston, Bristol City i Sheffield United vrlo su blizu šestom Millwallu.

Učitaj još novosti