19. 04. 2018 - 13:20
MOGU LI SE VRATITI ONOME ŠTO IH JE PROSLAVILO Kako je...
907
Shares
MOGU LI SE VRATITI ONOME ŠTO IH JE PROSLAVILO Kako je sistematski uništavana Barca B i čuvena La Masija

IGRAČI BJEŽE IZ AKADEMIJE U DRUGE VELIKANE

MOGU LI SE VRATITI ONOME ŠTO IH JE PROSLAVILO Kako je sistematski uništavana Barca B i čuvena La Masija

Barcabih.com
19. 04. 2018 - 13:20
0
Shares

25. novembra 2011. godine, pokojni Tito Vilanova je ušao u svjetsku i posebno u Barçinu historiju tako što je od 14. minute utakmice protiv Levantea, kada je povrijeđenog Dani Alvesa zamijenio Martin Montoya, Barcelona na terenu imala 11 igrača poniklih u La Masiji. Te večeri, Barcelona je slavila sa 4-0 i učinila sve navijače Barcelone širom svijeta ponosnim. Ovako je izgledao sastav: Valdes – Alba, Pique, Puyol, Alves (Montoya) – Busquets, Iniesta, Xavi – Fabregas, Pedro, Messi.

U tom trenutku se činilo da je situacija za Barcelonu gotovo idealna. Općenito stanje u klubu je bilo zadovoljavajuće. Tito Vilanova je nizao pobjedu za pobjedom, Barcelona je igrala prelijep nogomet. Hemija među igračima je bila vidljiva. Mlađi igrači iz La Masije su dobijali svoju priliku. Barcelona B je igrala u drugoj španskoj ligi i bila je odlučujuća stepenica za razvoj mladih igrača te njihovu promociju u prvi tim. Neki od igrača koji su tada nastupali za Barcu B su: Jordi Masip, Alex Grimaldo, Carles Planas, Muniesa, Sergi Gomes, Sergi Roberto, Rafinha, Luis Alberto, Deulefeu. S klupe ih je vodio Eusebio Sacristan.

rafinha-samarreta-linter-mila-1947415425-50464134-651x366

Gledajući stanje te 2012. godine i sada, šest godina poslije, nije teško shvatiti da je nešto krenulo u pogrešnom smjeru. Barcelona je tada, činilo se, imala svijetlu budućnost. Uz pokoji zvučniji transfer na ključnim pozicijama, klub je mogao izgraditi snažnu momčad u kojoj bi neki od navedenih igrača mogli poslužiti barem kao rezerviste (a ne da se izdvajaju na desetine milijuna € na igrače koji sjede na klupi). Usporedbe radi, jučer je Valverde odlučio odmoriti neke udarne igre u momčadi i šansu je pružio igračima s manjom minutažom. Tako se došlo do toga da u udarnih 11 Barcelona nema nijednog produkta La Masije, što je pomalo tužno…

Koliko prvom timu ide dobro na putu ka osvajanju titule prvaka španije, toliko Barceloni B ide loše u borbi za opstanak u drugoj ligi. Prošle godine su se uspjeli vratiti u Segundu nakon nekoliko godina lutanja po trećoj ligi. Trenutno ekipa ne zna za pobjedu na posljednjih sedam utakmica i za nadati se da će ekipa Gerarda Lopeza uspjeti prekinuti loš niz i izboriti opstanak.

bartomeu

S druge strane, ovakvo stanje možda i nije začuđujuće, ako uzmemo u obzir općenito stanje u klubu. Barcelona je na čelu sa predsjednikom Bartomeuom unazad par godina potpuno izgubila svoju prepoznatljivost kao klub. Barcelona se, kako prvi tako i B tim, potpuno okrenula nekom drugom način poslovanja. Igrači Barcelone B i iz mlađih kategorija se olako puštaju u druge klubove, a kao njihove zamjene se dovode igrači upitne kvalitete, što na posudbe što trajno. Tako u Barçi B, koja je zamišljena kao posljednja stepenica za promociju igrača u prvi tim, danas možemo naći tek 12 igrača koji su prošli kroz mlađe kategorije kluba. Njih nekoliko se izdvajaju kao igrači koji bi mogli i trebali dobiti šansu u prvom timu, gdje bi uz kvalitetije saigrače, nivo treninga i protivnika s kojima se susreću, te veliko strpljenje i povjerenje od strane trenera i navijača, kroz godine mogli napredovati toliko da budu važan kotač u ekipi Barcelone u budućnosti. Kao najbolji pojedinac u Barçi B ističe se Carlos Alena te ga sigurno sljedeće sezone treba prekomandovati u prvi tim i dati mu određenu minutažu.

messi-alena

Čitava situacija te 2012 godine, koja je puno obećavala, nastala je kao naslijeđe ljudi koji su malo ranije vodili i voljeli Barcelonu: Laportom kao predsjednim, Cruyffom kao počasnim predsjednikom, čiji su savjeti i toliko godina poslije bili ključni (on je bio zagovornik Guardiolinog postavljanja za prvog trenera Barcelone), Txikijem Begiristanom na poziciji sportskog direktora i Ferranom Sorianom na poziciji ekonomskog direktora, i naposljetku Guardiolom kao trenerom. Posljednja trojica danas uspješno sarađuju u Manchester Cityiju.

guardiola

Nije teško zaključiti da su kola krenulo niz brdo kada je Sandro Rossel pobijedio na izborima za predsjednika (danas je u zatvoru), a Bartomeu ga naslijedio na toj funkciji nešto kasnije te se postavlja pitanje hoće li se Barcelona ikada vratiti akademiji koja ju je proslavila? Hoće li talentirani produkti Blaugrane u budućnosti imati potporu kluba (i moralnu i finansijsku) da ostanu u Barceloni ili će zbog manjka povjerenja birati druge sredine?

Učitaj još novosti